- oglas -

Kad beba iznenadi Dom zdravlja je spreman: Mlade kiseljačke liječnice u nesvakidašnjim situacijama

Pročitajte i ovo

Busovača nakratko u mraku : Problemi sa napajanjem električnom energijom

Kao i svih ovih godina malo jači vjetar uzrokuje iznenadne nestanke električne energije na području općine Busovača,  to se...

SIPA hapsila u srednjoj Bosni: Uhapšen vlasnik benzinske pumpe!

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) su danas na području Gornjeg Vakufa/Uskoplja otkrili i privremeno oduzeli veću...

Henrik Kristoffersen uz dosta sreće slavio na slalomu u Schladmingu

Henrik Kristoffersen je uz dosta sreće slavio na večerašnjem slalomu koji je održan u Schladmingu.Norvežanin je slavio u austrijskom...

OSIM POČETKOM GRADNJE NOVE ZGRADE DOM ZDRAVLJA SE MOŽE POHVALITI I NOVIM USPJEŠNIM KADROVIMA

U sjeni prošlotjednog početka radova na izgradnji novog Dom zdravlja, ostala je još jedna lijepa vijest vezana za zdravstvo u Kiseljaku.

Naime, u našem Domu zdravlja prije nekoliko dana je rođena jedna beba. Ono što najviše veseli je da su i beba i majka dobro ali i činjenica da su zaposlenici Doma zdravlja više nego uspješno odgovorili zadatku.

Naime, rođenje bebe samo po sebi nije vijest ali kada se to dogodi u domu zdravlja a ne bolnici, onda i jeste. Naravno, poroda je bilo za vrijeme rata ali  u poratnom razdoblju to nisu česti slučajevi iako se događaju. Posljednju bebu koja se rodila baš u DZ Kiseljak, djevojčicu, porodila je mlada liječnica dr. Vanja Smiljanić.

Dežura koja se pamti

„Moram biti iskrena i reći da je velika čast i odgovornost zajedno s timom ljudi s kojima radim pomoći da jedan novi život na što lakši i ljepši način ugleda svjetlo dana. Odnedavno sam dio kolektiva u Domu Zdravlja  Kiseljak i nisam očekivala da će mi se ovakva situacija dogoditi“ kazala je dr.Smiljanić za Artinfo te dodala kako se jedna sasvim obična dežura u nekim večernjim satima pretvorila  u dežuru koju će pamtiti cijeli život. „Zahvaljujući otvorenosti, znanju i iskustvu ali i velikoj ljubavi prema poslu kojeg obavljamo, zajedno sa babicom Mirjanom Grgić te medicinskim tehničarima Nermanom Merdžanić i Bakirom Mušanovićem pomogli smo majci da se osjeća sigurno u našim rukama, te tek rođenoj bebi da bez ikakvih problema ugleda svjetlo dana“ dodaje dr.Smiljanić te nastavlja:

„Vremena za razmišljanje nismo imali, morali smo djelovati odmah i brzo, što je još dodatno pomoglo da shvatimo našu ulogu, a kasnije i Bogu budemo zahvalni na prilici, ali i sretnom ishodu poroda. Nema ljepšeg osjećaja nego vidjeti zdravu, sretnu i nasmijanu majku kako u naručju drži svoje tek rođeno dijete i dobar kolektiv koji je spreman odgovoriti na izazove“ kazala je mlada liječnica te još jednom zahvalila kolegama, ali i uputila čestitke  roditeljima na prinovi te  novorođenoj bebi poželjela zdrav, siguran i sretan život uz pregršt smijeha, iskrenih suza kako je, kazala je,  bilo i na samome porodu.

Drugi slučaj

Osim dr.Smiljanić, prošle se godine još jedna mlada liječnica suočila sa istim izazovom. Riječ je o dr.Indiri Melezović sa kojom je srećom također bila babica a majka i dijete su iz ove situacije izašli zdravi.

I u slučaju koji se dogodio dr.Melezović, porod je krenuo iznenada u hitnoj službi Doma zdravlja i vremena za prijevoz do bolnice nije bilo. I ona je kao dr.Smiljanić iznimno zahvalna što je pored sebe imala sposobne tehničare (Eladu Zrno i Nadiru Huseinbašić) pogotovo što je porod krenuo u četiri sata ujutro. U njenu karijeru ali i život te je noći ušetao jedan dječak čiji razvoj prati i danas a situacije poput ove koje su  medicinske ali i više od svega životne, kaže da su jedan od razloga zbog kojega se odlučila na ovu profesiju.

U oba spomenuta slučaja koja su se dogodila u hitnoj službi Doma zdravlja, sukladno proceduri, majke i djeca su proslijeđeni u bolnicu na daljnje potrebne preglede i pretrage i srećom sve je bilo u najboljem redu no kako doznajemo, porodi su se događali i na odjelu ginekologije a po babice se išlo u svako doba noći i dana.

77013149_2470609283185107_3805385137865097216_n.jpg

Foto: Babice, Elada Zrno i Kata Marković sa dr. Pecirep

Porodi su za bolnice ne domove zdravlja

Inače, porodi u domu zdravlja nisu preporučljivi i mogu i smiju se obavljati samo u hitnim slučajevima kada je ustanova odnosno osoblje zakonski dužno pomoći porodilji. „ Kada je glava bebe već na izlazu, ili ako prilikom pregleda napravimo procjenu da majka ne može stići u bolnicu, onda se porod obavlja i u domu zdravlja, što je naravno ipak rijetko“, počinje priču na ovu temu još jedna mlada liječnica, „dijete kiseljačkog Doma zdravlja“ i specijalizantica upravo ginekologije, dr.Ana Pecirep.

„Nije preporučljivo jer ne znamo položaj bebe u stomaku. Najbolje je kada je bebica okrenuta glavom. Zeznuto nam je kada je poprečni položaj ili kada prvo izlaze nogice ili guza. U tim slučajevima je jako bitno da su iskusan ginekolog ili babica nazočni“ nastavlja dr.Pecirep iz čije jednostavne ali otvorene priče na ovu temu vidite koliko voli svoj posao.

„Žena nakon poroda može početi jako krvariti, ili se može dogoditi da ostane dio ili cijela posteljica unutra“ nastavlja dr.Pecirep nabrojivši samo dvije od velikog spektra nažalost mogućih komplikacija zbog kojih žene moraju biti svjesne termina poroda i prema istom se odnositi odgovorno a ne dovoditi i sebe i dijete u nepotreban rizik. Jer, dodaje, ginekologija je i  kirurška grana što predstavlja dodatan razloga da se svi zahvati obavljaju u bolnicama.

Tabu tema

Kako kaže, ona je već tijekom studija znala da je ginekologija ono što želi specijalizirati a jedan od razloga bio je i neznanje koje vlada u ovom području i činjenica da su žene nerijetko prepuštene same sebi.  Ginekologija, žensko zdravlje općenito su nažalost još uvijek na ovim prostorima tabu tema a kao jedan od razloga naša sugovornica vidi i činjenicu da je ginekologa jako malo.

„Kod nas još uvijek vlada sram od svega i svačega. Dosta parova nije se ostvarilo u ulozi roditelja jer ih je bilo stid otići na pretrage. Žene moraju biti svjesne da jedan obični, godišnji ginekološki pregled  doslovno spašava glavu jer Papa test može dati signale da se na spolnim organima događa neki  proces. Svaki od tih procesa, ukoliko se na vrijeme reagira, možemo spriječiti“ zaključuje dr.Pecirep koja je trenutno angažirana i na Klinici za ginekologiju i akušerstvo pri KCUS,  te dodaje kako su se i Indira i Vanja zaista odlično snašle ali i napomenula kako su u Domu zdravlja u Kiseljaku ženama dostupni ultrazvučni pregled, papa test, vođenje trudnoće i brojni drugi pregledi.

Ono što veseli je da Dom zdravlja već sada ima kadar stručan i voljan i za ovakve, nesvakidašnje situacije, od kojih smo vam predstavili samo mali dio istih, ali i da se osim u novu zgradu, ulaže i daje prilika mladim kadrovima željnim rada i dokazivanja.

Izvor:ARTinfo

Najnovije vijesti

Busovača nakratko u mraku : Problemi sa napajanjem električnom energijom

Kao i svih ovih godina malo jači vjetar uzrokuje iznenadne nestanke električne energije na području općine Busovača,  to se...

SIPA hapsila u srednjoj Bosni: Uhapšen vlasnik benzinske pumpe!

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) su danas na području Gornjeg Vakufa/Uskoplja otkrili i privremeno oduzeli veću količinu naoružanja i municije.Postupajući po...

Henrik Kristoffersen uz dosta sreće slavio na slalomu u Schladmingu

Henrik Kristoffersen je uz dosta sreće slavio na večerašnjem slalomu koji je održan u Schladmingu.Norvežanin je slavio u austrijskom skijalištu s vremenom 1:42.37.Kristoffersen je...

Koronavirus: Pogledajte kako se zaraza širi prema Europi !

Slučajevi zaraze ovim virusom zabilježeni su u Kini, Japanu, Tajlandu, Južnoj Koreji, SAD-u, Australiji, ali i u Europi - u Njemačkoj, jedan oboljeli u...

Zdravko Mamić doživio prometnu nesreću u BiH

Zdravko Mamić, bivši čelnik Dinama i bjegunac od hrvatskog pravosuđa, doživio je prometnu nesreću u Bosni i Hercegovini. Na fotografijama je vidljivo da su...

Povezane vijesti