Jedan grad, dva naziva, dvije škole i ulica koja razdvaja

30

-- Oglas ---

Jedan grad – dva naziva, dvije škole – jedan krov, ulica koja razdvaja – ovako je i 20 godina nakon rata u Gornjem Vakufu/Uskoplju.

Mi i oni. Ovako jedni o drugima govore stanovnici Gornjeg Vakufa-Uskoplja. Ovaj gradić u Srednjobosanskom kantonu sa primjetnim tragovima iz posljednjeg rata i dalje trpi podjele među bošnjačkim i hrvatskim stanovništvom, a kako kažu, dijeli ih nevidljiva crta.

“Odem u općinu i tražim neke papire tamo. Jer radi jedna za Bošnjake, a druga za Hrvate. Kad dođeš, ideš gdje ti pripada”, kaže jedna stanovnik.

“Nisu ljudi, ljudi se ne dijele. Samo oni sa visokih pozicija to rade”, dodaje Stjepan, također stanovnik Gornjeg Vakufa/Uskoplja.

Naizgled jedinstven grad u BiH, itekako je podijeljen.

Pravi primjer toga je srednja škola koja ima dva naziva i dva različita kata, za Bošnjake i Hrvate. Djeca se susreću u dvorištu, ali rijetko komuniciraju. Nakon nastave svako ide na svoju stranu. Jedan od direktora koji je pristao da govori za N1 kaže da politika truje roditelje, a roditelji djecu. Želio bi da je pod jednim krovom cijela škola i da djeca ne okreću glavu jedni od drugih. (N1info.com)