Japanci poručuju: I Ruanda je bolja od BiH

29

-- Oglas ---

”Žalosno je vidjeti da političari u BiH svoje osobne interese i političke razmirice i dalje stavljaju ispred ekonomskog razvoja i nade koju bi trebali ulijevati ljudima koji su ih izabrali”, rekao je u intervjuu za Dnevni avaz Kazuya Ogawa, veleposlanik Japana u BiH.

U svom prvom intervjuu za jedan bh. medij nakon što je prije mjesec stigao u našu zemlju Ogawa je kazao kako još uči o našoj zemlji.

”Nakon svega kroz šta je prošla ova zemlja, nakon rata, konflikta i genocida, potpuno mi je shvatljiva ovako složena situacija u BiH i struktura ove zemlje, koja je za mene još komplicirana. Prije ovoga bio sam u misiji u Ruandi i sudbina je htjela da obje ove zemlje u isto vrijeme, prije 20 godina, prožive konflikt, građanski rat i genocid. S obzirom na jako političko vodstvo, Ruanda je uspjela krenuti u ekonomski napredak. No, nadam se da će političari u BiH uskoro definirati jedan put, zajednički cilj kojem će težiti u smislu prosperiteta svojih građana”, rekao je.

Službena stopa nezaposlenosti u BiH iznosi 44 posto i Ogawa kaže kako je to najveći problem ove zemlje, kao i odsustvo svake nade u bolju budućnost mladih koji bi, zapravo, trebali biti budućnost ove zemlje.

”To je problem koji bi se prvi trebao rješavati u ovoj zemlji. Političari bi trebali učiniti sve za privlačenje stranih investicija, da se postojeći kapital usmjeri na otvaranje novih radnih mjesta i fabrika. Ova zemlja ima velike potencijale, ali su nedovoljno iskorišteni”, rekao je, između ostalog, novi japasnki veleposlaniku BiH./ Fena