- oglas -

Izumitelji osmislili nevjerojatan način kako upravljati munjama: Pogledajte što će ispaljivati u nebo

Pročitajte i ovo

Odron na priključnoj cesti za autoput kod Zenice, zatvoren ulaz Zenica sjever

Izlaz i ulaz sa/na autocestu Zenica sjever zatvoren je za saobraćaj nakon što je došlo do odrona kamenja na...

Hadžibegić nakon poraza od Slovačke: Razočaran sam, ali nisam skakao do neba ni nakon Islanda

Selektor nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine Faruk Hadžibegić nakon poraza od Slovačke (2:0) u Bratislavi izjavio je da Prvo poluvrijeme...

Slovačka bolja od reprezentacije BiH

Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine poražena je u 2. kolu grupe J kvalifikacija za Evropsko prvenstvo protiv selekcije Slovačke...
- Advertisement -

Do sada je uobičajeni način zaštite od munje bio korištenje gromobrana, poznatog i kao Franklinov štap ili gromobran. Izumio ju je još u 18. stoljeću Benjamin Franklin, a sastoji se od ‘šiljatog vodljivog jarbola’ koji je povezan sa zemljom.

- Advertisement -

Prastara metoda uspijeva zaštititi zgrade i okolinu pružanjem preferirane udarne točke u zemlji za udar munje. Međutim, istraživači su sada razvili novu metodu za sprječavanje oštećenja infrastrukturnih mjesta od munja.

Ma kakav Zeus

Laserski uređaj otprilike je iste veličine kao veliki automobil i sposoban je proizvesti do tisuću impulsa u sekundi. U ljeto 2021. istraživači su instalirali pet tona tešku napravu u blizini telekomunikacijskog tornja u švicarskim Alpama u koji redovito udaraju munje.

Način na koji funkcionira je da ‘super laser’ stvara virtualni gromobran koji oponaša metalne vodiče koji mogu presresti bljeskove i preusmjeriti njihove struje u zemlju. Laser snage trilijun vata prvi je takve vrste i nakon šest sati rada, uređaj je uspio preusmjeriti četiri pražnjenja munje prema gore.

Université de Genève (UNIGE)

“U zaključku, rezultati eksperimentalne kampanje Säntis u ljeto 2021. pružaju posredne dokaze da niti formirane kratkim i intenzivnim laserskim impulsima mogu voditi pražnjenja munje na znatnim udaljenostima”, stoji u studiji.

Nevjerojatna studija

“Ove preliminarne rezultate trebale bi potvrditi dodatne kampanje s novim konfiguracijama. Korištenje Franklinove šipke s minimalnom udaljenošću od putanje lasera moglo bi povećati vjerojatnost usmjeravanja bljeskova munje oba polariteta.”

Raspravljajući o rezultatima, studija dodaje: “Korištenje vidljivih laserskih valnih duljina (dobivenih generacijom drugog harmonika) također bi moglo povećati učinkovitost vođenja filamenta.

“Također imajte na umu da, na temelju rezultata predstavljenih u ovom radu, premještanje početka filamentacije prema centrima naboja u oblaku može rezultirati povećanjem sposobnosti vođenja lasera ili čak iniciranjem pražnjenja munje. Ovo je predmet budućeg eksperimentalnog rada.”

Projekt je također bio prvi put da je zabilježen terenski rezultat, budući da su prethodni pokušaji razumijevanja teme uvijek bili u laboratoriju.

Najnovije vijesti

Odron na priključnoj cesti za autoput kod Zenice, zatvoren ulaz Zenica sjever

Izlaz i ulaz sa/na autocestu Zenica sjever zatvoren je za saobraćaj nakon što je došlo do odrona kamenja na...

Hadžibegić nakon poraza od Slovačke: Razočaran sam, ali nisam skakao do neba ni nakon Islanda

Selektor nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine Faruk Hadžibegić nakon poraza od Slovačke (2:0) u Bratislavi izjavio je da Prvo poluvrijeme bilo je za zaborav, a...

Slovačka bolja od reprezentacije BiH

Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine poražena je u 2. kolu grupe J kvalifikacija za Evropsko prvenstvo protiv selekcije Slovačke u Bratislavi rezultatom 2:0. Bio...

Muškarac iz BiH i dalje životno ugrožen nakon napada u Berlinu

Nakon napada ručnom granatom, a zatim i nožem, jedna od tri žrtve i dalje se nalazi u teškom stanju i životno je ugrožen. Naime, riječ...

Mještani tokom akcije čišćenja pronašli punu torbu bombi i tromblona

Mještani derventskog naselja Kalenderovci danas su tokom akcije čišćenja pronašli torbu sa minsko-eksplozivnim sredstvima! Pripadnici Policijske stanice Derventa i Civilne zaštite obezbijedili su mjesto...

Povezane vijesti