- oglas -

Izrael i UAE postigli povijesni dogovor

Pročitajte i ovo

Mihovljanski sajam u Turbetu (VIDEO)

https://www.youtube.com/watch?v=wmeLISYwETs

BAKALAR/ CIK: Sa pojedinih adresa stiže nam 50-60 prijava za izbore, sve ćemo takve sankcionirati

Predsjednik Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine (CIKBiH) Željko Bakalar rekao je da je veliki broj prijava za glasovanje...

U BiH od koronavirusa oporavile se 20.322 osobe

U Bosni i Hercegovini do sada je potvrđeno 27.226 slučaja zaraze novim koronavirusom, a obavljeno je 239.149 testiranja, podaci...
- Advertisement -

Kako prenosi Reuters, Izrael i Ujedinjeni Arapski Emirati postigli su povijesni dogovor koji će voditi normalizaciji diplomatskih odnosa između ove dvije nacije.

“Ovaj dogovor je rezultat  dugotrajnih razgovora između Izraela, UAE i SAD-a”, poručili su iz Bijele kuće.

Dogovor je zaključen telefonski u četvrtak, između predsjednika Trumpa, izraelskog premijera Benjamina Netanyahua i krunskog princa šeika Mohammeda Bin Zayeda iz Abu Dhabija, piše Reuters.

Trump je poručio kako je postignut povijesni mirovni dogovor i da se razgovara o sličnim sporazumima i s ostalim zemljama regije.

Zaključna ceremonija će se odviti u narednim tjednima u Bijeloj kući, a prisustvovat će delegacije iz obje zemlje, Izraela i UAE.

Trump je još dodao da su svi govorili da će ovo biti nemoguće postići, ali poslije 49 godina  dvije zemlje će imati normalne diplomatske odnose.

Netanyahu je također poručio da je ovo povijesni dan za državu Izrael.

Na Twitteru se oglasio i krunski princ Abu Dhabija rekavši da je dogovor postignut i da će to zaustaviti daljnju izraelsku aneksiju palestinske teritorije.

Rečeno je da će ovaj veliki diplomatski korak ubrzati mirovne procese na Bliskom Istoku i samim time otvoriti puteve velikom potencijalu koji ima ova regija.

Trump je iskazao i nadu da će poslije ovog dogovora, koji vodi mirnom, prosperitetnom i sigurnijem Bliskom Istoku, i ostale arapske i muslimanske zemlje slijediti UAE i normalizirati odnose s Izraelom.

Po postignutom sporazumu, Muslimani  bi trebali imati slobodniji pristup Al-Aqsa džamiji koja se nalazi u Starom gradu u Jeruzalemu tako što će se dozvoliti letovi iz Abu Dhabija do Tel Aviva, poručeno je iz Bijele kuće.

Također se spominje i suradnja u razvoju vakcine protiv novog soja korona virusa između dvije države.

 

 

Najnovije vijesti

Mihovljanski sajam u Turbetu (VIDEO)

https://www.youtube.com/watch?v=wmeLISYwETs

BAKALAR/ CIK: Sa pojedinih adresa stiže nam 50-60 prijava za izbore, sve ćemo takve sankcionirati

Predsjednik Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine (CIKBiH) Željko Bakalar rekao je da je veliki broj prijava za glasovanje izvan BiH za predstojeće lokalne...

U BiH od koronavirusa oporavile se 20.322 osobe

U Bosni i Hercegovini do sada je potvrđeno 27.226 slučaja zaraze novim koronavirusom, a obavljeno je 239.149 testiranja, podaci su to Ministarstva civilnih poslova...

Ove površine trebate redovito čistiti i dezinficirati u vrijeme epidemije covida

Od pojave koronavirusa zdravstveni djelatnici potiču građane na održavanje osobne higijene, redovito pranje ruku vodom i sapunom te korištenje sredstava za dezinfekciju kako bi...

Igrač Real Madrida i osvajač juniorske Lige prvaka stiže u HNL

Sa Šubićevca stiže vijest s okusom senzacije. Novi kolumbijski vlasnici se ne šale; igrač Real Madrida Alvaro Martin Frias trebao bi prijeći u redove šibenskog...

Povezane vijesti