Iznenađenje! Microsoft s Windowsa 8 skočio na Windowse 10

25

Microsoft je u utorak navečer dao svijetu mali pogled na iduću verziju svog operativnog sustava – Windows 10.

-- Oglas ---

 

Na određeni način, Windowsi 10 su atavizam. Dok su Windows 8 bili optimizirani za touchscreen uređaje, kao primjerice tableti, Windowsi 10 čine stvari lakšim za korisnike stolnih računala. No, ovi Windowsi i dalje su prilagođeni za touchscreen sučelja.

Očekuje se da će biti dostupni od druge polovice 2015. godine.

Nikada nije bilo zaista mnogo sumnje u to da će sljedeća verzija Windowsa barem malo sličiti na Windows 7. Čak su i Windows 8.1 bili korak natrag u tom smjeru za Microsoft jer je tada primjerice vraćena tipka “Start” koje je nedostajala milijunima korisnika širom svijeta.

Zanimljivo je da je Microsoft ovoga puta preskočio brojku 9. Naime, s Windowsa 8 odmah preskačemo Windowse 9 i idemo direktno na desetku. Je li zaista riječ o tako “velikom koraku naprijed”, kako je istaknuo potpredsjednik Windows odjela Terry Myerso ili je možda riječ o kaskanju za Appleovim OS X-om?

No, za sve to vrijeme koje su Terry Myerson i Joe Belfiore proveli na pozornici objašnjavajući grandiozne promjene u sustavu Windows 10 – iako su predskočili jednu brojku kako bi to dokazali – nema nikakve zablude u pogledu očite istine: Windows 10 su Windows 7.

Drugim riječima, kako primjećuje The Verge, Windows 10 su “Windows 7 plus još pregršt stvari iz Windowsa 8 koje su radile dobro: Snap mod (koji omogućava korištenje do četiri aplikacije na ekranu), lijepe moderno dizajnirane aplikacije, uvijek ažurirane “live pločice” (tiles), a sada (napokon) univerzalna trgovina aplikacijama koje rade na svim veličinama zaslona od smartphonea do televizora. Ali, to je i dalje Windows 7.”

Osim toga, nema više dvostrukog sučelja jer će se sve aplikacije prikazivati na isti način, odnosno u tradicionalnim prozorima. Microsoft je na konferenciji to neprestano i isticao. Riječ “familiar” bila je česta u ustima Myersona i Belfiorea. Oni su neprestano isticali kako je riječ o jednostavnoj nadogradnji i kako su Windows 10 jako slični onome što već koristite. “Želimo da svi ti korisnici Windowsa 7 imaju osjećaj da su jučer vozili prvu generaciju modela Prius,” rekao je Belfiore. “A sada s Windows 10 to je poput Tesle.”

Tijekom cijele prezentacije izgledalo je kao da se Microsoft obraća ne korisnicima Windows 8, već korisnicima koji su malo bacili pogled na Windows 8 i nakon što im se nijsu svidjeli odlučili su da se zadrže na Windows 7 ili Windows XP operativnom sustavu.

Quelle