Connect with us

Društvo

Izloženost djece ekranima usporava razvoj govora

Published

on

Izloženost djece ekranima usporava kognitivni razvoj, dovodi do teškoća s pažnjom, usporava razvoj govora i potiče burne reakcije.

Djeca do 2. godine uopće ne bi smjela biti izložena ekranima, ali istraživanje Poliklinike za zaštitu djece pokazalo je da ih je izloženo čak 79 posto.

Preporuka Svjetske zdravstvene organizacije je da djeca do druge godine uopće ne bi smjela biti izložena bilo kojoj vrsti ekrana, a rezultati istraživanja Poliklinike za zaštitu djece Grada Zagreba iz 2017. godine na području Hrvatske, pokazalo je da je čak osmero od desetero male djece u doticaju s ekranima.

Posljednjih godina primijećen je i porast djece koja dobivaju odgodu upisa u prvi razred osnovne škole. Na nivou Hrvatske ove godine oko 4000 djece dobilo je odgodu upisa, a među najčešće navedenim razlozima je psihofizička nezrelost djece. Na psihofizičku nezrelost može utjecati više razloga, a ekraniziram (pretjerano izlaganje djece ekranima) mogao bi biti jedan od njih.

Advertisement

“Razvoj dječjeg mozga je najintenzivniji do treće godine”, kaže psihologinja iz Psihijatrijske bolnice za djecu i mladež u Zagrebu Ivana Bilić. Objašnjava da mozak funkcionira preko sinapsi koje su veza između različitih neurona.

“Dijelovi mozga su odgovorni za različite funkcije poput kretanja, govora, emocija. Izlaganje različitim senzomotoričkim podražajima jačaju sinapse i izgrađuju mozak. U slučaju da se dijete nedovoljno izlaže različitim vanjskim podražajima, odnosno kada je većinu vremena izloženo istom podražaju, primjerice ekranima veze se počinju stanjivati i brzo nestaju”, objasnila je Bilić.

Edukacijska rehabilitatorica Jelena Petranović zaposlena u Dječjem vrtiću “Pjerina Verbanac” u Labinu kaže da djeca mlađa od dvije godine ne bi smjela uopće biti izložena ekranima osim video poziva s bliskim osobama i to pod nadzorom odrasle osobe. “Izloženost djece u dobi od 2 do 3 godine bi maksimalno trebala biti pola sata dnevno.

Djeca u dobi od 3 do 4 godine isto ne bi smjela provoditi više od 30 minuta pred ekranom, a djeca od 5 do 10 godina od 1 do 1,5 sati dnevno”, kaže Petranović, prenosi HINA.

Advertisement

Dodaje da je vrijeme provedeno pred ekranom potrebno balansirati s razvojem praktičnih vještina i boravkom vani.

Kada su veze u mozgu čvršće, djeca će uspješnije percipirati svijet oko sebe, lakše će komunicirati i usvajati nove informacije. “Postići to u praksi znači djetetu dati adekvatne igračke i druge podražaje primjerene njegovoj dobi, ali ne ih i izložiti prekobrojnim igračkama i stvarima”, savjetuje Bilić.

Petranović kaže da nije samo vrijeme pred ekranima važno već i kvaliteta onoga što se gleda. “Treba pomno odabrati što će dijete gledati, primjerice crtiće sa sporijim ritmom izmjenjivanja slika, umjerenim vizualnim i zvučnim efektima te prvenstveno sadržajem shodno razvojnoj dobi”.

Ističe i da treba dati prednost sadržajima na materinjem jeziku. Kaže da nisu rijetki slučajevi da djeca prije progovore engleski, nego maternji koji im postaje kao drugi/strani jezik. “Često roditelji u tome ne vide problem, već su ponosni. Ali, pitanje je u tim slučajevima koliko je ostvaren puni potencijal izražavanja na materinjem jeziku”, kaže Petranović.

Advertisement

S druge strane, ako je generalno izloženost ekranima adekvatna te govorno-jezični razvoj djeteta na materinjem jeziku uredan smatra da nema štete u gledanju sadržaja na drugim jezicima. Kada je dijete usmjereno na ekran, odvija se jednosmjerna komunikacija. Petranović kaže i da dugotrajna izloženost ekranima smanjuje djetetovu samokontrolu te doprinosi razvoju agresivnog i autoagresivnog ponašanja.

“Ako je dijete pred mobitelom, tabletom ili kompjuterom, jednim klikom dobije sve i odmah. Brze izmjene sadržaja smanjuju dugotrajnost pažnje i koncentracije te im podražaji iz vanjskog svijeta koji su sporijeg ritma postanu dosadni i nezanimljivi.”

Petranović kaže da se to u vrtiću vidi kada djeca ne uspijevaju pratiti čitanje priče, slušati upute, usvajati nova znanja, samostalno se igrati te generalno sudjelovati u vođenim aktivnostima.

Dodaje da kada je dijete u dvosmjernoj komunikaciji s odraslim ili drugim djetetom ima priliku imitirati govor te verbalno izražavati svoje potrebe i osjećaje, učiti o saradnji, iskazivanju emocija, empatiji, regulaciji osjećaja i raznim drugim vještinama koje su neophodne za razvoj govora i postizanje socio-emocionalne zrelosti.

Advertisement

Kako se nositi s dječjom ovisnošću o ekranima i koji su alati roditeljima i odgajateljima na raspolaganju objasnila je Bilić. “Važno je postaviti granice i biti dosljedan u njihovu provođenju. Potrebno je ograničiti vrijeme provođenja za bilo kojom vrstom ekrana, maknuti ih iz djetetove blizine, dogovoriti zajednička pravila o njihovu korištenju, ali i sam biti primjer.”

Bilić kaže da se s djetetom može provoditi zajedničko vrijeme u kućanskim poslovima (u skladu s dobi, slaganje posuđa, pravljenje ručka ili kolača, dijete neće biti pred ekranom, a učit će se odgovornosti i samostalnosti) ili vani, u prirodi (trčanje, kontakt s biljkama i životinjama, skakanje po lokvama i blatu i sl.).

Savjetuje da se za vrijeme jela ugase i maknu svi ekrani iz vidokruga i da se djeci omoguće kreativne aktivnosti, pa i vrijeme kada će im biti dosadno, jer im se tada zapravo pruža prilika da osmisle vlastito slobodno vrijeme i razvijaju kreativnost.

Advertisement

Advertisement

Događanja

U četvrtak prva memorijalna dječja utrka “Sjećanje na palčicu Anu”

Published

on

By

Udruga za prijevremeno rođenu djecu „Mali Heroji“ sa zadovoljstvom vas poziva na prvu memorijalnu dječju utrku “Sjećanje na palčicu Anu” koja će biti održana u četvrtak, 25. srpnja, s početkom u 19 sati u Novom Travniku.

Na gradskom trgu mališani će se moći natjecati u 6 kategorija: 1-3 godine, 4-6 godina, 7-10 godina, 11-15 godina, te možda najzanimljivija kategorija bit će utrka za bebe puzalice.

Utrka se održava pod pokroviteljstvom Općine Novi Travnik.

Continue Reading

Događanja

Danas je blagdan sv.Ilije, svečano na Rostovu, Korićanima i Kiseljaku

Published

on

By

Crkva 20. srpnja slavi Sv. Iliju. Kao starozavjetni prorok on ima vrlo važno mjesto u židovskoj, kršćanskoj i islamskoj predaji, o čemu svjedoče brojni spisi o njemu.Živio je i djelovao u Sjevernom izraelskom kraljevstvu u 9. stoljeću prije Krista u vrijeme kraljevanja Ahaba i Ahazje.

Prema Svetom pismu bio je “podignut u vihoru ognja, u kolima s plamenim konjima”. On je u Starome zavjetu vatreno revnovao za vjeru u jednoga pravoga Boga Jahvu. Njegovo ime u hebrejskom jeziku znači “Jahve je moj Bog”, a za tu se istinu prorok Ilija cijeli svoj život i borio.

Ilija je bio rodom iz Tišbe, pa se naziva i Tišbijac. Borbu s bezbožnim Ahabom i njegovom ženom Jezabelom sam prorok Ilija najbolje je izrekao nalazeći se na Božjoj gori Horebu. Na Jahvin upit zašto je tamo došao, prorok je odgovorio: “Revnovao sam gorljivo za Jahvu, Boga nad vojskama, jer su sinovi Izraelovi napustili tvoj Savez, srušili tvoje žrtvenike i pobili mačem tvoje proroke. Ostao sam sam, a oni traže da i meni uzmu život” (1 Kr 19,10). U tim je riječima sav Ilija. One izriču njegovo proročko poslanje u jednom veoma teškom razdoblju povijesti izabranoga narodaŠtovanje svetog Ilije, kao i inače starozavjetnih svetaca, veoma je rašireno u istočnim Crkvama. Na Zapadu ga iznimno štuju karmelićani. Njegov se blagdan u njihovu misalu prvi put pojavio 1551. Hodočasnici u Svetu zemlju sjećaju se Sv. Ilije naročito na brdu Taboru i Karmelu. Svake godine 20. srpnja mnoštvo hodočasnika dolazi na brdo Karmel, a među njima ima kršćana raznih obreda, Židova i muslimana.U slavenskom pučkom vjerovanju, što je prisutno i u hrvatskim krajevima, Ilija “zapovijeda” gromovima i kiši, pa se čak i naziva “Ilija gromovnik”.

U Vrhbosanskoj nadbiskupiji Sv. Ilija je zaštitnik župa u: Bosanskom Brodu, Čemernom, Doljanima, Kandiji, Korićanima, Kiseljaku, Rostovu, Solakovoj Kuli, Zenici, Ularicama i Turiću.

Advertisement

Sv. Ilija je zaštitnik i cijele Bosne i Hercegovine.

Continue Reading

Događanja

Peđa Jovanović večeras osvaja jajačku tvrđavu na ‘Summer Festu’

Published

on

By

Veceras 20. jula/srpnja 2024. godine, s početkom u 20 sati, jajačka tvrđava će postati epicentar muzičke magije i pozitivne energije. Ljubitelji dobre muzike imaju priliku uživati u nezaboravnom koncertu jednog od najkarizmatičnijih izvođača u regiji – Peđe Jovanovića, a u večer će nas uvesti DJ EXIT.

Ulaznice za ovaj jedinstveni muzički događaj već su dostupne u pretprodaji na platformi Event.ba, kao i na prodajnim mjestima u Jajcu: Hotel Turist, caffe Bunga Bunga, te Info Centar Agencije Jajce. Cijena ulaznice iznosi 20 KM, dok će na dan koncerta iznositi 30 KM.

Veče će biti ispunjeno emocijama, ljubavlju i neodoljivim muzičkim talentom Peđe Jovanovića, koji će svojim nevjerojatnim scenskim nastupom raznježiti srca brojnih posjetitelja. Jajačka tvrđava će se pretvoriti u oazu ljubavi i pozitivne energije dok će Peđa izvoditi svoje najveće hitove, stvarajući nezaboravno iskustvo koje će ostati urezano u sjećanjima svih prisutnih.

Pozivamo sve ljubitelje dobre muzike da osiguraju svoje mjesto na ovoj posebnoj muzičkoj manifestaciji. Summer Fest 2024 obećava jedinstveni doživljaj. Peđa Jovanović, koji je više od pet godina bio neizostavan dio „Lexington benda“, posljednjih godina uživa u solo karijeri i oduševljava publiku svojim iznimnim muzičkim obradama. Njegovi kaveri pjesama kolega osvajaju srca publike, što se odražava i u milijunima pregleda video klipova na različitim platformama.

Advertisement

Continue Reading

Društvo

Završne pripreme za moto susrete u Novom Travniku, očekuje nas vrhunska zabava

Published

on

By

19 Jula 2024 – 21 Jula 2024 održat će se Moto susreti u Novom Travniku…

MK The Crows Novi Travnik – 21. moto susret.

  • 19.07.2024 – 21.07.2024.
  • Kamp osiguran, ručak za bajkere, moto igre, defile, gogo plesačice.
  • Vojna Baza Stojkovići, Novi Travnik, BiH.

U Tijeku su završne pripreme za spektakl:

Continue Reading

BiH

Usvojen državni Proračun u iznosu 1,35 milijardi KM

Published

on

By

Na današnjoj 5. hitnoj sjednici Doma Naroda Parlamentarne skupštine BiH zastupnici su usvojili Prijedlog zakona o Proračunu institucija BiH za 2024. godinu.

Predlagač Prijedloga zakona o Proračunu je Predsjedništvo Bosne i Hercegovine, za je bilo 23, protiv 16 i bez suzdržanih.

Prethodno je nacrt proračuna usvojen u Vijeću ministara BiH, a iznosi 1.355.400.000 KM, što je povećanje za 40 milijuna KM. Prije dva dana je usvojen i u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine.

Usprkos povećanju generalnog proračuna, smanjen je proračun za Ministarstvo obrane BiH.

Advertisement

Također je proračun smanjen Ministarstvu komunikacija i prometa, Ministarstvu pravde i Ministarstvu financija. Istovremeno, povećan je Ministarstvu sigurnosti, Ministarstvu vanjskih poslova, Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, OSA-i, Predsjedništvu BiH, CIK-u, IDDEEA-i i Službi za poslove sa strancima.

Continue Reading

BiH

Usvojen državni Budžet

Published

on

By

Na današnjoj sjednici Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH po hitnoj proceduri usvojen je Budžet institucija i međunarodnih obaveza BiH za 2024. godinu u iznosu od 1,35 milijardi KM.

Za usvajanje Budžeta je glasalo osam delegata, dok je šest bilo protiv.

Podsjećamo, u utorak je Predstavnički dom PSBiH usvojio budžet i on sada stupa na snagu.

Delegat HDZ-a 1990 Ilija Cvitanović kazao je da će podržati budžet, jer vjeruje da se i dalje može dobiti dio sredstava iz Plana rasta te da to temelji na razgovoru s ljudima iz Delegacije EU u BiH. On je kazao da je najspornije u budžetu izdvajanje sredstava za zgradu UIO BiH, a istu činjenicu je kritizirao i delegat Zlatko Miletić (ZNG) te najavio da zbog toga neće podržati budžet.

Advertisement

SBiH-ov delegat Džemal Smajić kazao da je uz budžet priloženo mišljenje EU iz 2017. godine. On je kazao da sumnja u validnost ovog akta i da bi zbog toga trebalo prekinuti sjednicu, što nije urađeno.

Želimir Nešković (SDS) rekao je da ne može podržati jer nije razvojni i jer ne doprinosi građanima BiH.

Delegat DF-a Dženan Đonlagić poručio je da uopće nema smisla u srpnju raspravljati o budžetu za tekuću godinu.

Ranije je Vijeće ministara BiH jednoglasno utvrdilo Nacrt zakona o Budžetu institucija BiH za 2024. godinu, uz korekcije na sjednici koje se, među ostalim, odnose na povećanje budžeta Ministarstva odbrane BiH za 1.750.000 KM u odnosu na prvobitno planirana sredstva, te povećanje budžeta Predsjedništva BiH za 500.000 KM.

Advertisement

Istovremeno su smanjeni budžeti Ministarstva sigurnosti BiH za 950.000 KM u odnosu na prvobitno planirana sredstva, Ureda za veterinarstvo za 500.000 KM i Zavoda za izvršenje sankcija, pritvora i drugih mjera za 800.000 KM, navedeno je iz Vijeća ministara BiH.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Denis Bećirović je na sjednici Predsjedništva BiH predložio, a što je kasnije i usvojeno, uvećanja budžeta za Memorijalni centar Srebrenica – Potočari Spomen obilježje za žrtve genocida iz 1995. godine u iznosu od 100.000,00 KM.

Ministar financija i trezora BiH Srđan Amidžić izjavio je da je ovo potrošački budžet, gdje najveći dio rashoda odlazi upravo na primanja zaposlenih i materijalne troškove.

Mi na plaće, različite vrste naknada, potrošimo gotovo milijardu konvertibilnih maraka, dok na materijalne troškove potrošimo preko 200 miliona konvertibilnih maraka – kazao je Amidžić.

Advertisement

Istaknuo je da budžet nema značajniju razvojnu komponentu i “to nije stvar političkog stava, to je jednostavno stvar činjenica”.

Naveo je nije zadovoljan strukturom budžeta, ali da je to stvar političkog dogovora, piše Avaz.

Continue Reading

Društvo

Po prvi put u BiH: Masterclass s Klaudijom Zubčić u Vitezu!

Published

on

By

Klaudija Zubčić stiže u Bosnu i Hercegovinu te će tim povodom po prvi puta održati masterclass u ovoj državi.

 

Jedna od vodećih europskih dizajnerica interijera, koja iza sebe ima dvadesetogodišnje iskustvo u ovim poslovima ostvarujući suradnju s više od 80 stručnih partnera na 500 projekata svoj premijerni program u BiH održat će u Vitezu, doznali smo od Nataše Križanović, domaće arhitektice i tehničke organizatorice događaja.

 

Advertisement

Govoreći o mentorici na masterclassu Klaudiji Zubčić i njenim brojnim priznanjima valja izdvojiti „Luxury Lifestyle Award 2022“ i „German design award Special 2023“. Time se pozicionirala se kao vrhunska poduzetnica koja svoje znanje nesebično dijeli s mladim kolegama, onima koji su na početku karijere ili pak traže nove iskorake realizirajući specijalizirani program „Masterclass“.

 

Ovo poslovno mentorstvo je stručna i vođena edukacija o poslovanju, detaljnoj izradi projekta uređenja i dizajna interijera te kao takvo pruža smjernice za komunikaciju s klijentima. Broj sudionika će biti ograničen, a detalji o prijavi bit će dostupni uskoro. Uz polaznike, dizajnere interijera bit će omogućeno sudjelovanje i kompanija iz ove industrije.

 

Advertisement

„Sve sudionike, uz vrhunsku edukaciju, prestižno uvjerenje i cjelodnevni program očekuju novi i važni kontakti s kompanijama iz svijeta uređenja interijera, kao i bogati pokloni iz goody bagova“, kazali su organizatori u izjavi za medije.

Continue Reading

Društvo

Ne propustite veliki koncert Hari Mata Harija, Enesa Begovića i Adija Šoše u Travniku

Published

on

By

U sklopu Dana dijaspore koje organizira Općina Travnik, 3. kolovoza na stadionu Pirota bit će održan koncertni spektakl.

Ove godine prisutne će zabavljati velike zvijezde regije Hari Mata Hari, Enes Begović i Adi Šoše, što potvrđuje opredijeljenje organizatora da u sklopu ove manifestacije dovode dokazana imena.

Ovaj muzički spektakl obećava noć za pamćenje, stoga ne propustite priliku da budete dio ove nevjerojatne atmosfere.

Pridružite nam se na stadionu Pirota i proslavimo Treće Dane Dijaspore u Travniku uz najbolju muziku i nezaboravnu zabavu! Vidimo se na koncertu.

Advertisement

Karte su dostupne u sistemu kupikartu.ba, po cijenama:

Parter: 15,00 KM

Zapadna tribina
Sektor A: 35,00 KM
Sektor B: 30,00 KM
Sektor C: 20,00 KM

Istočna tribina
Sektor A: 30,00 KM
Sektor B: 25,00 KM
Sektor C: 20,00 KM

Advertisement

VIP: 60,00 KM (visoki stolovi oko bine uz uslugu konobara)

Info telefon: 062 726 809

Broj karata za tribine je ograničen.

Advertisement

Continue Reading

Društvo

100 000 KM za obnovu fasada u Novom Travniku

Published

on

By

Cilj javnog poziva je pružanje potpore vlasnicima stanova u objektima kolektivnog stanovanja u povećanju energijske elikasnosti zgrada, poboljšanju ukupnog izgleda grada, manjoj potrošnji energenata i realizaciji ciljeva iz Akcionog plana smanjenja emisije CO2 za 40% do 2030 god. i realizacije ciljeva iz Strategije razvoja općine Novi Travnik za razdoblje 2021-2027.god.

Ukupan iznos sredstava predviđenih proračunom Općine Novi Travnik za ovu namjenu je 100.000,00 KM

Tekst Javnog poziva preuzmite OVDJE 

Continue Reading

Najnovije vijesti

Događanja2 sata ago

U četvrtak prva memorijalna dječja utrka “Sjećanje na palčicu Anu”

Udruga za prijevremeno rođenu djecu „Mali Heroji“ sa zadovoljstvom vas poziva na prvu memorijalnu dječju utrku “Sjećanje na palčicu Anu”...

BiH6 sati ago

Gužve na nekoliko graničnih prijelaza na ulazu u BiH

Putevi u Bosni i Hercegovini jutros su prohodni bez značajnih smetnji ili otežanog saobraćaja. Očekuje se pojačana frekvencija vozila u...

Događanja6 sati ago

Danas je blagdan sv.Ilije, svečano na Rostovu, Korićanima i Kiseljaku

Crkva 20. srpnja slavi Sv. Iliju. Kao starozavjetni prorok on ima vrlo važno mjesto u židovskoj, kršćanskoj i islamskoj predaji,...

BiH7 sati ago

Vrijeme u BiH promjenjivo, mogući lokalni pljuskovi

U Bosni danas umjereno do pretežno oblačno vrijeme, a u Hercegovini sunčano uz malu do umjerenu oblačnost. Kiša i lokalni...

Događanja7 sati ago

Peđa Jovanović večeras osvaja jajačku tvrđavu na ‘Summer Festu’

Veceras 20. jula/srpnja 2024. godine, s početkom u 20 sati, jajačka tvrđava će postati epicentar muzičke magije i pozitivne energije....

BiH16 sati ago

Idući tjedan presuda za vrijeđanje stradale djece u Vitezu

Sud Bosne i Hercegovine zakazao je za 25. juli izricanje presude Samiru Nukiću za izazivanje mržnje, zbog komentara na Facebooku...

Društvo20 sati ago

Završne pripreme za moto susrete u Novom Travniku, očekuje nas vrhunska zabava

19 Jula 2024 – 21 Jula 2024 održat će se Moto susreti u Novom Travniku… MK The Crows Novi Travnik – 21....

BiH20 sati ago

Osamnaestogodišnjak iz Zenice prvi smrtni slučaj od morbila u ZDK, 1.218 zaraženih u ovoj godini

Institutu za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ) prijavljen je prvi smrtni slučaj od morbila sa područja Zeničko-dobojskog kantona, potvrdio...

Advertisement
Advertisement
LM