Izgradnja vjetroparka na Vlašiću

21

Elektroprivreda BiH (EPBiH), jedna od četiri kompanija koje su dobile koncesiju za iskorištavanje energije vjetra na području planine Vlašić kod Travnika, pokrenula je aktivnosti na realizaciji ove investicije.

-- Oglas ---

Prije nekoliko dana je raspisala poziv za izražavanje interesa kojim namjerava izvršiti odabir konsultanta za tehničku podršku za vjetropark Vlašić, prenosi ekapija.

Konzultanti će raditi na izradi Studije izvodljivosti (uključujući izvještaj o procjeni vjetropotencijala, transportnu studiju i idejno rješenje) za vjetropark Vlašić, istraživanja nultog stanja ptica i šišmiša na projektnoj lokaciji vjetroparka.

Također, radit će se ocjena uticaja budućeg vjetroparka na okoliš kao i geološka i geotehnička istraživanja te studija priključka vjetroparka Vlašić na elektroprijenosnu mrežu kao i izrada tenderske dokumentacije za inženjering i izgradnju vjetroparka.

Očekuje se da će sa izradom studije izvodljivosti početi u svibnju 2014., a posao bi trebao biti okončan za 15 mjeseci. Vrijednost ovog ugovora je 655.000 eura bez PDV-a.

“Ukoliko rezultati studije pokažu da je projekt tehnički i financijski opravdan, EIB je izrazila spremnost da odobri kreditna sredstva za financiranje projekta izgradnje vjetroelektrane Vlašić. Korak koji prethodi tome svakako je pribavljanje odgovarajućih dozvola od nadležnih institucija”, kažu za eKapija.ba iz Elektroprivrede.

Ističu da su im zahvaljujući mjerenjima i ispitivanjima vjetropotencijala na području platoa Vlašić, koje EPBiH provodi već duže od dvije godine, odobrena grant sredstva za spomenute konsultantske usluge.

U skladu sa koncesijskim ugovorom, predviđena je izgradnja vjetroelektrane ukupne instalirane snage do 50 MW.

“Ukoliko sve bude išlo po planu, uključujući pribavljanje dozvola i vrijeme za provođenje procedure postupka odobravanja sredstava za dalje aktivnosti, početak izgradnje bi se mogao očekivati u 2016. godini”, kažu nam u ovoj kompaniji.

Osim Elektroprivrede koncesiju za iskorištavanje energije vjetra na ovom području imaju još tri privatne firme s mješovitim kapitalom iz BiH, Njemačke i Turske.