Iz Bučića, preko Mostara do dresa Stuttgarta i dresa reprezentacije

1484

Da naše prvenstvo ipak nije tako nekvalitetno, pokazuje činjenica da u posljednjih nekoliko godina sve više mladih nogometaša iz Premijer lige BiH pronalazi angažman u europskim klubovima.

Jedan od njih je i stoper njemačkog Štutgarta Stjepan Radeljić. Iako je tek 20-godišnjak, Radeljić iza sebe već ima zavidnu karijeru. Rođen u Novoj Biloj, ovaj visoki (1,98 metara) ljevak maštao je o tome da postane golman u lokalnom Vitezu, ali je, na nagovor oca, ipak počeo karijeru kao stoper.

– Nisam, poput mojih vršnjaka, sanjao o tome da postanem napadač i golgeter, uvijek me je više privlačila defanzivna linija. Zbog toga sam odabrao mjesto stopera, mada mogu igrati i beka prema potrebi. Moja visina mi mnogo pomaže u ispunjavanju trenerovih zahtjeva – kaže na početku razgovora za “Dnevni avaz” Radeljić, koji je vrlo mlad otišao iz Viteza i potpisao ugovor s ekipom Zrinjskog.

Period u Mostaru, kaže, nije mu bio lagan.

– Imao sam tek 15 godina i nije bilo jednostavno biti daleko od porodice. Često sam se vraćao kući. Onda je uslijedio poziv za probu u Štutgartu, što sam prihvatio. Smatrao sam da mogu dokazati da sam dovoljno kvalitetan i ponuđen mi je ugovor na dvije godine, koji sam i potpisao.

Bio sam iznenađen kako su me lijepo primili, od saigrača do trenera. Iako nisam znao njemački, svi su mi pomagali. Trener je znao u toku treninga posebno izdvojiti vrijeme da mi na engleskom pojasni šta trebam uraditi – kaže Radeljić, koji trenutno nastupa za drugi tim njemačkog kluba u regionalnom prvenstvu.

Štutgart je, tvrdi, predivan, ali nema previše slobodnog vremena za obilaske.

– Kad sam tek stigao, u prva tri mjeseca često sam provodio vrijeme s Tonijem Šunjićem, koji mi je mnogo pomogao da se prilagodim na novu sredinu i na tome ću mu uvijek biti zahvalan. Ponekad odem sa prijateljima na ručak ili kafu, a u kino ne odlazim često, jer još nisam tako dobro naučio njemački jezik – govori naš mladi reprezentativac.

Ugovor sa Štutgartom traje mu do ljeta.

– Vidjet ćemo šta dalje. Spreman sam za daljnje izazove. Moj cilj je da zaigram u nekoj od liga petice, ako Bog da, jer smatram da to mogu – rekao nam je na kraju razgovora Radeljić.