- oglas -

Italija dobiva najdesniju vladu od Drugog svjetskog rata, vjerojatno i prvu premijerku

Pročitajte i ovo

ODBJEGLI GENERAL ARMIJE BIH: Interpol raspisao crvenu međunarodnu tjeralicu za Sakibom Mahmuljinom

Međunarodna policijska agencija Interpol danas je raspisala crvenu tjeralicu za Sakibom Mahmuljinom kojeg je Sud Bosne i Hercegovine osudio...

Medvedev upozorio NATO: Ne šaljite Ukrajini sustave Patriot

BIVŠI ruski predsjednik Dmitrij Medvedev upozorio je NATO da Ukrajini ne šalje proturaketne obrambene sustave Patriot jer će postati...

Legenda Njemačke se divi Hrvatu: On je najbolji napadač na svijetu po završnici

ANDREJ KRAMARIĆ je protiv Kanade odigrao jednu od najboljih utakmica u reprezentativnoj karijeri. U 4:1 pobjedi dao je golove...
- Advertisement -

Talijanska desnica imat će uvjerljivu većinu u oba doma talijanskog parlamenta prema izlaznim anketama objavljenih nakon zatvaranja birališta.

- Advertisement -

Prema anketi koju je Consorzio Opinio Italia izradio za televiziju RAI, koalicija desnog centra predvođena postfašističkom strankom Braćo Italije Giorgije Meloni kontrolirat će Senat, gornji dom talijanskog parlamenta, sa 111-131 zastupnika od ukupno 200, prenosi ANSA.

Koalicija lijevog centra predvođena postkomunističkom Demokratskom strankom imat će 33-53, a populistički Pokret pet zvijezda (M5S) 13-34 senatora.

Centristička koalicija stranke Akcija i stranke Italia Viva bivšeg premijera i čelnika Demokratske stranke Mattea Renzija može očekivati 4-12 senatora.

U donjem domu prema istoj anketi desna će koalicija imati 227-257 zastupnika od ukupno 400. Ljevica će imati 78-98 zastupnika, Pokret pet zvijezda 36-56, a centristička koalicija između 15 i 26.

“Desni centar jasno vodi za donji dom i Senat! Pred nama je duga noć, ali već sada se želim zahvaliti”, napisao je čelnik Lige i bivši ministar unutarnjih poslova Matteo Salvini na Twitteru.

Očekivano najdominantnija u desnoj koaliciji je, prema anketi za RAI, stranka Braćo Italije s 22-26 posto glasova, dok je druga Liga bivšeg ministra unutarnjeg poslova Mattea Salvinija s 8.5-12.5 posto glasova.

Druge izlazne ankete predviđaju sličnu raspodjelu mandata.

Najslabija članica te koalicije je konzervativna stranka Forza Italia bivšeg premijera Silvija Berlusconija sa 6-8 posto glasova prema izlaznoj anketi.

Vjerojatno prva talijanska premijerka, četrdesetpetogodišnja Meloni, ublažila je imidž stranke s korijenima u postfašističkom pokretu i tvrdi da je njena stranka samo konzervativna.

Prema privremenim podacima ministarstva unutarnjih poslova, izlaznost na nedjeljnim izborima bila je 64 posto, što je otprilike deset postotnih bodova manje nego na parlamentarnim izborima 2018., prenosi ANSA.

Zbog talijanskog izbornog sustava uobičajene su široke koalicije lijevih i desnih stranaka koje se službeno nazivaju koalicija lijevog centra i koalicija desnog centra.

Sve predizborne ankete uoči izbora predviđale su pobjedu desne koalicije, a svjetske agencije pišu da će buduća vlada vjerojatno biti najdesnija u Italiji od Drugog svjetskog rata.

Prijevremeni izvori raspisani su nakon pada vlade nacionalnog jedinstva, uslijed povlačenja iz koalicije Pokreta pet zvijezda, u srpnju na čelu s tehnokratskim premijerom Mariom Draghijem u kojoj nije sudjelovala jedino stranka Braćo Italije, što je utjecalo na rast njene popularnosti.

Centralna.ba

Najnovije vijesti

ODBJEGLI GENERAL ARMIJE BIH: Interpol raspisao crvenu međunarodnu tjeralicu za Sakibom Mahmuljinom

Međunarodna policijska agencija Interpol danas je raspisala crvenu tjeralicu za Sakibom Mahmuljinom kojeg je Sud Bosne i Hercegovine osudio...

Medvedev upozorio NATO: Ne šaljite Ukrajini sustave Patriot

BIVŠI ruski predsjednik Dmitrij Medvedev upozorio je NATO da Ukrajini ne šalje proturaketne obrambene sustave Patriot jer će postati legitimna meta te je nazvao...

Legenda Njemačke se divi Hrvatu: On je najbolji napadač na svijetu po završnici

ANDREJ KRAMARIĆ je protiv Kanade odigrao jednu od najboljih utakmica u reprezentativnoj karijeri. U 4:1 pobjedi dao je golove za 1:1 i 3:1, što...

U Zagrebu održana 69. Svečana glavna izvještajna skupština HKD Napredak

U organizaciji Središnje uprave HKD Napredak te uz svesrdnu pomoć Napretkove Glavne podružnice u Zagrebu, uz nazočnost oko 150 napretkovaca i gostiju, Hrvatsko kulturno društvo Napredak...

Hrvatskoj prijeti najteži mogući ždrijeb ako bude druga u skupini

HRVATSKA nogometna reprezentacija u četvrtak od 16 sati igra posljednju utakmicu grupne faze Svjetskog prvenstva u Kataru. Suparnik će joj u Al Rayyanu biti...

Povezane vijesti