- oglas -

ISPRAVKA LAŽNE VIJESTI: UEFA nije izbacila FK Borac i na tri sezone iz Europe, već ga samo novčano kaznila

Pročitajte i ovo

Talijanski izbornik tvrdi da nema napadača. Evo što mu je Balotelli poručio

BIVŠI talijanski nogometni reprezentativac Mario Balotelli (32) kritizirao je talijanskog izbornika Roberta Mancinija. Strateg aktualnih europskih prvaka Talijana je...

Naši su preci preživjeli ledeno doba jer su se ponašali kao bogati umirovljenici

Znanstvenici kako je čovjek, za razliku od mnogih životinja, preživio 7.000 hladnih godina kada su glečeri prekrili europski kontinent U...

VIDEO Riva je već preplavljena hrvatskim navijačima. Sreli smo jedno poznato lice

Splitski gradonačelnik Ivica Puljak rekao nam je da odnos Grada Splita i Hrvatskog nogometnog saveza nije savršen, ali nada...
- Advertisement -

Nakon što je i naš mediji centralna.ba objavio lažnu vijest da je FK Borac Banja Luka izbačen iz budućih takmičenja pozivaju se na zvaničnu odluku UEFA-e, dok je u pojedinim člancima, poput originalnog članka portala Klix, priložen i link objave same odluke ovim putem donosimo ispravku lažne vijesti, jer UEFA nije izbacila FK borac na tri sezone iz Europe, već ga samo novčani kaznila.

- Advertisement -

Naime u našem tekstu koji smo prenijeli naveli smo kako je krovna kuća evropskog nogometa (UEFA) izbacila je Fudbalski klub Borac Banja Luka iz evropskih takmičenja zbog kašnjenja s isplatama dugovanja dužim od 90 dana.

UEFA-ino tijelo za finansijsku kontrolu klubova dovršilo je svoju prvu procjenu zahtjeva solventnosti na temlju novih UEFA pravilnika o licenciranju klubova i finansijskoj održivosti.

FK Borac se nalazi među 11 klubova koje je UEFA žestoko kaznila, a među njima neki klubovi poput bh. premijerligaša su izbačeni iz Evrope, dok su neki klubovi dobili uvjetnu kaznu i bit će pod posebnom prismotrom u narednom periodu i tek u slučaju ponavljanja grešaka, kazna će im biti važeća.

Uz Borac, kažnjeni su: Aris Thessaloniki FC (Grčka), FC Astana (Kazahstan), CFR 1907 Cluj (Rumunija), Floriana FC (Malta), Konyaspor (Turska), FC Kyzyl-Zhar SK Petropavlosk (Kazahstan), ŠD NK Olimpija Ljubljana (Slovenija), NK Osijek (Hrvatska), HNK Rijeka (Hrvatska) i Valmiera FC (Litvanija).

Zbog nepodmirenih finansijskih obaveza u više od 90 dana klubovima je nametnuto isključenje od sudjelovanja u UEFA-inim evropskim takmičenjima za koje bi se inače kvalifikovali u naredne tri sezone, odnosno sezone 2024/25, 2025/26 i 2026/27.

Kako je UEFA ozvaničila, kazna postaje važeća za naredne tri sezone u kojima bi se Borac kvalifikovao za Evropu. Kako je ova sezona već u toku, Banjalučani imaju teoretske šanse da u evropskim takmičenjima zaigraju ovog ljeta.

Uz to, FK Borac će morati da plati 10.000 eura kazne. Međutim, kazna nije ista za sve klubove. Tako su neki od klubova suspendovani na probni rok, odnosno neće se uvažiti ukoliko klubovi ispune zahtjeve.

Za CFR Cluj i NK Osijek isključenje je suspendovano na dvije godine i bit će provedeno samo ako ti klubovi ne ispune finansijske obaveze u naredne dvije sezone.

Za Aris, Astanu, Olimpiju i Rijeku isključenje je suspendovano na probni rok od jedne sezone i bit će provedeno samo ako ti klubovi ne ispune obaveze u narednoj sezoni.

Za preostale klubove na listi, među kojima je FK Borac, kazna je važeća i oni nemaju drugu šansu stoji u našem teksu koji smo prenijeli.

Na zvaničnoj stranici UEFA-e pak objavljeno je 3. marta 2023. godine saopštenje o odluci o uvođenju disciplinskih mjera za jedanaest klubova, u skladu sa “zahtjevima za solventnost na osnovu novih UEFA Pravilnika o licenciranju klubova i finansijskoj održivosti”  navedeno je ,kako prenosi u svojoj analizi portal raskrinkavanje.ba,  da je uslovna mjera isključenja izrečena klubovima CFR 1907 Kluž, NK Osijek, FK Aris Solun, FK Astan, ŠD NK Olimpija Ljubljana i HNK Rijeka. Ovi klubovi će, u slučaju da ne izmire dugovanja u roku dvije sezone u slučaju prva dva pomenuta kluba, odnosno jedne sezone u slučaju preostala četiri, biti izbačeni iz UEFA klupskog takmičenja za koje bi se kvalifikovali u periodu od tri sezone.

U člancima pojedinih medija navodi se da je odlukom UEFA-e izbačeno 11 klubova. Odlukom je, ipak, izbačeno šest klubova, dok su preostali navedeni dobili novčane kazne.

Dalje se navodi kako su “pored toga, sljedećim klubovima” izrečene novčane kazne, a među njima je i FK Borac Banja Luka.

Budući da se u svojim tvrdnjama o navodnom isključenju kluba iz Banje Luke domaći mediji pozivaju na istu odluku, Raskrinkavanje je upitom za pojašnjenje kontaktiralo UEFA-u. Kako su u odgovoru za Raskrinkavanje naveli, klubu Borac Banja Luka nije izrečena mjera isključenja.

Ista potvrda UEFA-e objavljena je već 4. marta i na portalu Srpska info, u čijem se članku navodi da se “u prvi mah činilo” da je UEFA isključila Borac iz takmičenja na tri sezone, ali da su iz ove Unije za taj portal potvrdili da to nije slučaj.

Najnovije vijesti

Talijanski izbornik tvrdi da nema napadača. Evo što mu je Balotelli poručio

BIVŠI talijanski nogometni reprezentativac Mario Balotelli (32) kritizirao je talijanskog izbornika Roberta Mancinija. Strateg aktualnih europskih prvaka Talijana je...

Naši su preci preživjeli ledeno doba jer su se ponašali kao bogati umirovljenici

Znanstvenici kako je čovjek, za razliku od mnogih životinja, preživio 7.000 hladnih godina kada su glečeri prekrili europski kontinent U cijeloj priči o nastanku modernog...

VIDEO Riva je već preplavljena hrvatskim navijačima. Sreli smo jedno poznato lice

Splitski gradonačelnik Ivica Puljak rekao nam je da odnos Grada Splita i Hrvatskog nogometnog saveza nije savršen, ali nada se obnovi Poljuda. Splitski Poljud rasprodao se u...

Ženu nasred ceste napao golemi crni medvjed: Pogledajte na koji se nevjerojatan način izvukla

Ma koliko simpatično i dobroćudno izgledali, medvjedi su jedne od najopasnijih kontinentalnih životinja. Imaju goleme pandže, veoma su brzi, iako se obično samo gegaju...

Moguće da ćete imati noćne more od ove životinje: Morima pliva neman koja izgleda kao mutant Aliena i zmije

Ogroman dio naših mora i oceana još je neistražen i u njemu plivaju razno razna stvorenja, ali ljudima su obično najintrigantnija ona strašnijeg izgleda. Trigonognathus...

Povezane vijesti