- oglas -

Investitori iz arapskih zemalja u Zenici planiraju graditi shopping centre i hotele

Pročitajte i ovo

Nema gužvi u Vitezu, izbori teku prema planu i bez nepravilnosti

U nedjelju ujutro u BiH nastavljeni su izbori za deseti saziv Hrvatskog sabora, a dvadeset biračkih mjesta u Mostaru...

VITEZ: Predsjednik FBIH glasovao na izborima za Hrvatski sabor

Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara glasovao je na izborima za Hrvatski sabor, na biračkom mjestu u Osnovnoj školi "Vitez"...

U BiH znatno manje novozaraženih nego jučer

 Stigli su podaci o epidemiološkoj situaciji iz oba bh. entiteta. Ukupno je 141 novozaražena osoba...U protekla 24 sata u...
- Advertisement -
Grad Zenica sve ozbiljnije razmišlja o budućnosti i privredi te su u posljednje vrijeme intenziviranje aktivnosti na uređenju trenutne industrijske zone Zenica 1, ali i izgradnji nove, poslovne zone Zenica jug koja je najinteresantnija investitorima iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.
Prije tri mjeseca u Zenici su predstavnici kompanije “Rasiyat” i Grad Zenica potpisali Memorandum o definisanju prava i obaveza u pogledu utvrđivanja uslova za realizaciju projekta izgradnje trgovačkog centra i rekreativno-poslovnog kompleksa na lokalitetu poslovno-rekreativno-turističke zone “Zenica-jug”.

Nastavak aktivnosti nastavljen je ovih dana kada je u posjeti prvom čovjeku Zenice Fuadu Kasumoviću boravio direktor kompanije iz UAE Muhammad A. Al-Yamani koji je obišao lokaciju na kojoj bi se trebao graditi najsavremeniji trgovačko-rekreativni centar.

Zenica-jug (Foto: AABiH)

Zenica-jug (Foto: AABiH)

Al-Yamani je prilikom posjete Zenici kazao da su uvjereni da su strateška lokacija i potencijal ogromni.

“Trenutno se bavimo evaluacijom jer u ovom projektu ne vidimo samo grad, nego cijelo okruženje, region i Evropu. Radimo na planiranju i istraživanju projekta koji će stvoriti cijeli val novih radnih mjesta u Zenici i cijeloj BiH. S obzirom da je riječ o velikom projektu, potrebno ga je razvijati u fazama. Svaka faza razvoja mora pratiti stanje na tržištu, kako će tržište reagovati… Govorimo o hotelsko-ugostiteljskoj djelatnosti, trgovini, zabavnim sadržajima i s optimizmom gledamo na dalji razvoj projekta”, izjavio je Al-Yamani.

Poslovna zona Zenica 1 (Foto: E. M./Klix.ba)

Poslovna zona Zenica 1 (Foto: E. M./Klix.ba)

Kasumović je pojasnio kako investitore ne dijele na velike i male, već da je svako radno mjesto dragocjeno, ali da optimizam Al-Yamanija i uvjerenje da će se mladi vratiti u BiH daje nadu u bolje sutra.

“Na tragu smo rješenja koje bi život u Zenici i Bosni i Hercegovini drastično poboljšalo. Pozivam sve zainteresovane investitore, posebno naše domaće, Zeničane, da ulažu u svoj grad jer smo najpovoljnija lokalna zajednica za investiranje”, izjavio je Kasumović.

Osim radova na poslovnoj zoni Zenica-jug koja se nalazi na ulazu u Zenicu iz pravca Sarajeva kod isključenja s autoputa A-1, radovi na uređenju provode se i u poslovnoj zoni “Zenica 1” za koju je grad izdvojio blizu 300.000 KM, a tiče se projekta izgradnje vodovodne i kanalizacione mreže.

Poslovna zona Zenica 1 (Foto: E. M./Klix.ba)

Poslovna zona Zenica 1 (Foto: E. M./Klix.ba)

Cilj projekta je podrška razvoju malih i srednjih preduzeća kroz unapređenje infrastrukture na principu poboljšanja pristupa, kapaciteta, kvaliteta i atraktivnosti poslovnih zona u gradu Zenica.

Projektom će se riješiti snabdijevanje vodom i odvodnja otpadnih voda dijela poslovne zone u površini od oko 40.000 kvadratnih metara.

Projekat će za deset postojećih malih i srednjih preduzeća (korisnika zone, kupaca parcela), stvoriti infrastrukturne uslove za izgradnju objekata i početak poslovnih aktivnosti i nova zapošljavanja.

Pored infrastrukturnog uređenja postojećih parcela, projektom se rješava infrastruktura i na slobodnom građevinskom zemljištu u površini od oko 25.000 kvadratnih metara, što omogućava formiranje novih parcela i ulazak novih korisnika u zonu, a time i nova zapošljavanja.

Klix.ba

Najnovije vijesti

Nema gužvi u Vitezu, izbori teku prema planu i bez nepravilnosti

U nedjelju ujutro u BiH nastavljeni su izbori za deseti saziv Hrvatskog sabora, a dvadeset biračkih mjesta u Mostaru...

VITEZ: Predsjednik FBIH glasovao na izborima za Hrvatski sabor

Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara glasovao je na izborima za Hrvatski sabor, na biračkom mjestu u Osnovnoj školi "Vitez" u Vitezu.https://www.facebook.com/centralna/videos/267290911228150/"Očekujem da će se,...

U BiH znatno manje novozaraženih nego jučer

 Stigli su podaci o epidemiološkoj situaciji iz oba bh. entiteta. Ukupno je 141 novozaražena osoba...U protekla 24 sata u Federaciji BiH testirano je 687...

Stolac će uskoro dobiti status grada

 Iz općinske uprave u Stocu nadaju se da će uskoro u proceduri biti zakon kojim tu općinu treba i administrativno proglasiti gradom.Stolac kao destinaciju...

Vjerojatno nikada niste čuli za njega, ali samo je Jordan bogatiji košarkaš od njega

 Junior Bridgeman ime je koje je poznato možda tek najokorjelijim košarkašim fanaticima.Ovaj solidni bek je između 1975. i 1987. igrao 12 godina za Milwaukee...

Povezane vijesti