Investitori iz arapskih zemalja u Zenici planiraju graditi shopping centre i hotele

107
Grad Zenica sve ozbiljnije razmišlja o budućnosti i privredi te su u posljednje vrijeme intenziviranje aktivnosti na uređenju trenutne industrijske zone Zenica 1, ali i izgradnji nove, poslovne zone Zenica jug koja je najinteresantnija investitorima iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.
Prije tri mjeseca u Zenici su predstavnici kompanije “Rasiyat” i Grad Zenica potpisali Memorandum o definisanju prava i obaveza u pogledu utvrđivanja uslova za realizaciju projekta izgradnje trgovačkog centra i rekreativno-poslovnog kompleksa na lokalitetu poslovno-rekreativno-turističke zone “Zenica-jug”.

Nastavak aktivnosti nastavljen je ovih dana kada je u posjeti prvom čovjeku Zenice Fuadu Kasumoviću boravio direktor kompanije iz UAE Muhammad A. Al-Yamani koji je obišao lokaciju na kojoj bi se trebao graditi najsavremeniji trgovačko-rekreativni centar.

Zenica-jug (Foto: AABiH)

Zenica-jug (Foto: AABiH)

Al-Yamani je prilikom posjete Zenici kazao da su uvjereni da su strateška lokacija i potencijal ogromni.

“Trenutno se bavimo evaluacijom jer u ovom projektu ne vidimo samo grad, nego cijelo okruženje, region i Evropu. Radimo na planiranju i istraživanju projekta koji će stvoriti cijeli val novih radnih mjesta u Zenici i cijeloj BiH. S obzirom da je riječ o velikom projektu, potrebno ga je razvijati u fazama. Svaka faza razvoja mora pratiti stanje na tržištu, kako će tržište reagovati… Govorimo o hotelsko-ugostiteljskoj djelatnosti, trgovini, zabavnim sadržajima i s optimizmom gledamo na dalji razvoj projekta”, izjavio je Al-Yamani.

Poslovna zona Zenica 1 (Foto: E. M./Klix.ba)

Poslovna zona Zenica 1 (Foto: E. M./Klix.ba)

Kasumović je pojasnio kako investitore ne dijele na velike i male, već da je svako radno mjesto dragocjeno, ali da optimizam Al-Yamanija i uvjerenje da će se mladi vratiti u BiH daje nadu u bolje sutra.

“Na tragu smo rješenja koje bi život u Zenici i Bosni i Hercegovini drastično poboljšalo. Pozivam sve zainteresovane investitore, posebno naše domaće, Zeničane, da ulažu u svoj grad jer smo najpovoljnija lokalna zajednica za investiranje”, izjavio je Kasumović.

Osim radova na poslovnoj zoni Zenica-jug koja se nalazi na ulazu u Zenicu iz pravca Sarajeva kod isključenja s autoputa A-1, radovi na uređenju provode se i u poslovnoj zoni “Zenica 1” za koju je grad izdvojio blizu 300.000 KM, a tiče se projekta izgradnje vodovodne i kanalizacione mreže.

Poslovna zona Zenica 1 (Foto: E. M./Klix.ba)

Poslovna zona Zenica 1 (Foto: E. M./Klix.ba)

Cilj projekta je podrška razvoju malih i srednjih preduzeća kroz unapređenje infrastrukture na principu poboljšanja pristupa, kapaciteta, kvaliteta i atraktivnosti poslovnih zona u gradu Zenica.

Projektom će se riješiti snabdijevanje vodom i odvodnja otpadnih voda dijela poslovne zone u površini od oko 40.000 kvadratnih metara.

Projekat će za deset postojećih malih i srednjih preduzeća (korisnika zone, kupaca parcela), stvoriti infrastrukturne uslove za izgradnju objekata i početak poslovnih aktivnosti i nova zapošljavanja.

Pored infrastrukturnog uređenja postojećih parcela, projektom se rješava infrastruktura i na slobodnom građevinskom zemljištu u površini od oko 25.000 kvadratnih metara, što omogućava formiranje novih parcela i ulazak novih korisnika u zonu, a time i nova zapošljavanja.

Klix.ba