Poveži se s nama

BiH

INTERVJU Krešimir Zubak: Takozvane građanske stranke ne žele promjenu Izbornog zakona

Objavljeno

Nekadašnji član Predsjedništva BiH Krešimir Zubak u intervjuu za Dnevni list komentirao je nadolazeće pregovore oko izmjena Izbornog zakona. Iako je odavno izvan ključnih političkih krugova, Zubak ipak prati situaciju sa strane i upozorava na par situacija koje bi se mogle dogoditi na predstojećim pregovorima.

Pregovori oko izmijena Izbornog zakona su vođeni i još se nešto pokušava skončati u jednoj veoma truloj i zategnutoj atmosferi s puno nepovjerenja, ali i nedostatka volje i hrabrosti za kompromise. Čini se da bi moglo biti posebno zanimljivo oko pitanja reduciranja ovlasti domova naroda?

– Imao sam priliku tu trakavicu pratiti preko medija, što znači površno. Nisam dubinski upoznat sa stajalištima bošnjačke i hrvatske strane pa nemam dovoljno pouzdanih elemenata za njihovu ocjenu. Iz medija, međutim, nisam mogao vidjeti, a iz istupa HNS-ovih čelnika čuti kakav su stav usvojili spram zahtjeva probošnjačkih stranaka koje izmjene izbornih pravila uvjetuju smanjenjem nadležnosti domova naroda. Bilo bi katastrofalno po Hrvate u BiH ako bi HDZ BiH, da bi se zadovoljio izmjenom izbornih pravila, podlegao takvim ucjenama.

Zašto?

Oglas

-Ovo ističem s razlogom. Naime, prvo poradi toga što je HDZ BiH svojedobno kroz tzv. travanjski paket prihvatio da se pozicija domova naroda, kao potpuno ravnopravna zastupničkim domovima u parlamentima, svede na pomoćno tijelo koje bi od prilike do prilike reagiralo u slučajevima navodne povrede vitalnih nacionalnih interesa. Drugo, tijekom washingtonskih pregovora moj zahtjev da ustav mora sadržavati odrednicu o konstitutivnim narodima uopće nije problematiziran. Međutim, tijekom daytonskih pregovora vezano za Anex IV (Ustava) uočio sam, najblaže kazano, rezerviranost kako drugih pregovaračkih strana tako i američkih medijatora, glede mog više puta ponovljenog usmenog i pismenog zahtjeva da se u ustav unese odrednica o konstitutivnim narodima i pozivanje na Međunarodni pakt o građanskim i političkim pravima i njegove protokole. Tek u devetom draftu/verziji taj zahtjev je ugrađen u ustavnu preambulu. Tada mi je to bilo samo suspektno a posljednjih godina i razvidno što se iza brda valja.

Šef SDA Bakir Izetbegović, pa i drugi lideri sarajevskih stranaka često ukazuju kako Hrvati, kao brojčana manjina, nameću volju većini. Imaju li Hrvati pravo da samostalno odlučuju o svome pravno-političkom položaju?

-Hrvatski narod u BiH je politički narod, koji po tom aktu međunarodnog prava ima pravo na samoodređenje, a to znači da sam odlučuje o svom pravno – političkom položaju, o svom gospodarskom, kulturnom i uopće društvenom razvitku. Upravo po tom osnovu u ustavima su ugrađeni instrumenti i mehanizmi za ostvarenje tih prava, potreba i interesa. Ključnu ulogu u tome imaju domovi naroda. Sofizam je kada Izetbegović i njegov vjerski poglavar tvrde kako manjina nameće volju većini, to nigdje ne postoji, pa ni Hrvati kao najmalobrojniji ne mogu nikome nametati svoju volju. Upravo suprotno, domovi naroda jesu mjesto koje osigurava punu ravnopravnost u procesu donošenja državnih odluka i malobrojnijem narodu i mjesto su gdje se on štiti od političke dominacije i moguće diskriminacije demografske većine. Dakle, da svedemo: nikada, ama baš nikada se Hrvati ne trebaju odricati ili sužavati prava koja imaju po međunarodnom pravu. U stanju političke kulture i stupnja demokracije u kojem živimo svako sužavanje nedležnosti domova naroda ravno je političkom samoubojstvu. Niko nam ta prava ne može oduzeti ili umanjiti, dok je u međunarodnom pravu na snazi Međunarodni pakt o građanskim i političkim pravima. Mi i samo mi odlučujemo o svom političkom položaju.

Dvije supropstavljene strane ne mogu se približiti oko modaliteta izbora članova Predsjedništva BiH i izaslanika u federalni Dom naroda. Jeste li Vi možda razrađivali neke ideje i opcije? Što biste, kao iskusni političar i pravnik, sugerirali ‘hrvatskim pregovaračima’?

Oglas

– Ponavljam, nisam u detalje upoznat s njihovim prijedlozima, ali dobro je što se konačno shvatilo kako elektorski način može biti dobar način izbora za Predsjedništvo. Ne mogu ga osporavati jer je to i američki model. Međutim, kada je riječ o izboru izaslanika u federalni dom naroda, mislim kako je pogrešno pozivati se na postotak. Bolje bi bilo pozivati se na apsolutne brojke kao osnovicu za određivanje broja izaslanika. Zašto, ne bih ovdje objašnjavao. U svakom slučaju mislim da bi HNŽ i SBŽ trebali imati jednak broj hrvatskih izaslanika u taj dom. Apsolutna je greška podizati izborni prag na 5%. Taj prijedlog od 5% govori kako HDZ BiH prvo misli na sebe, a onda na opći hrvatski interes. Međutim, sve ovo govorim dosta skraćeno, jer sam sumnjičav u mogućnost dogovora o izmjeni izbornih pravila.

Zašto? Gdje vidite kočničare i destrukciju pregovora ?

– Stranke koje sebe nazivaju probosanskim to ne žele. Imam sasvim pouzdane informacije, koje razvoj događaja potvrđuje. Njihov koordinirani prekid razgovora na tu temu zbog navodno principijelnih razloga, tj. blokada, prozivanje Palmera zbog nacionalnosti njegove supruge, prozivanje u posljednje vrijeme gđe. Eichorst, reakcije na HNS-ove prijedloge, istupi u javnosti čelnika tih stranaka kojim se dovodi u pitanje mogućnost dogovora itd. itd., to potvrđuju. Zapravo te stranke će formalno sudjelovati u razgovorima, fingirati kooperativnost, a suštinski opstruirati mogućnost dogovora.

Ne dvojite da građanski dio probosanskih stranaka ne želi reformu izbornog zakonodavstva?

Oglas

– Ja bih rekao samoproglašene građanske stranke. Jer, ako izuzmemo časne pojedince ili manje skupine unutar njih, one mene u cjelini i pojedinačno podsjećaju na onu stranku bračnog para Milošević, koju su službeno nazivali JUL. Tobože jugoslavenska, fol ljevica, a stvarno režimska. U našem slučaju samo je obrnuto. One su fol probosanske i tobože građanske, a u konkretnom slučaju djeluju kao uigrani SDA-ov partner. U konkretnoj situaciji one Izetbegoviću služe kako bi se opravdao pred međunarodnim posrednicima zbog čega ne provodi mostarski sporazum. Zato i inzistira na obveznom sudjelovanju tih stranaka u pregovorima vezano za izborna pravila. A one, pak, svaki mogući dogovor o izbornim pravilima uvjetuju svojim modelom, koji nazivaju građanskim, jer bi sve drugo, po njima, bila izdaja BiH. Jer oni su kao ekskluzivni građani BiH, dok oni koji se određuju kao pripadnici hrvatskog konstitutivnog naroda nisu građani BiH. Tu zapravo završava sva priča i ova o izbornim pravilima i mogućnosti dijaloga u BiH, uopće. Da. L.

Oglas

BiH

BUGOJNO: ŠUMSKI POŽAR STAVLJEN POD KONTROLU

Objavljeno

Piše

Požar koji je izbio u petak iznad naselja Vesela u Bugojnu stavljen je pod kontrolu, obavijestio je Federalni operativni centar.

Prema informacijama dobivenim iz Općinske službe civilne zaštite Bugojno i odgovorne osobe iz Vatrogasnog društva Bugojno, šumski požar na lokalitetu Garački potok stavljen je pod kontrolu, navodi se u izvještaju.

Šumski požar je izbio u petak, 12. aprila, oko 22 sata, iznad naselja Vesela, desna strana lokaliteta Garački podovi.Dodaje se da su na terenu dežurni vatrogasni timovi koji vrše preventivni nadzor požarišta.

Nastavi čitati

BiH

Sastali se Krišto, Čović i Vučić uoči 25. međunarodnog sajma gospodarstva u Mostaru

Objavljeno

Piše

Predsjedateljica Vijeća ministara BiH Borjana Krišto i dopredsjedatelj Doma naroda PS BiH dr. Dragan Čović sa izaslanstvom razgovarali su danas, uoči 25. međunarodnog sajma gospodarstva u Mostaru s predsjednikom Republike Srbije Aleksandrom Vučićem o unapređenju bilateralnih odnosa, gospodarskoj suradnji kao i stanju u regiji.

Na sastanku je potvrđeno kako se radi o dvije prijateljske zemlje s dobrom institucionalnom suradnjom.

Predsjedateljica Krišto je kazala da je raduje realizaciji projekta o kojem je razgovarala s predsjednikom Vučićem prije tri mjeseca na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu. Dodala je da će povezivanje Beograda i Mostara doprinijeti gospodarskom i turističkom razvitku cijele Hercegovine.

Tijekom susreta razgovarano je o trenutačnoj političko-gospodarstvenoj situaciji u BiH i regiji.

Oglas

Predsjedateljica Krišto istaknula je kako je Vijeće ministara BiH, putem politike kontinuiranog dijaloga, kompromisa i konsenzusa legitimnih predstavnika konstitutivnih naroda, napravilo povijesni iskorak za Bosnu i Hercegovinu na europskom putu, što je prepoznala i Europska komisija dajući preporuku za otvaranje pregovora o pristupanja za našu zemlju.

Izvor: vijeće ministara 

Nastavi čitati

BiH

Cijene povrća enormno rastu, isplati li se zasaditi svoju baštu?!

Objavljeno

Piše

Iako su troškovi proizvodnje povrća visoki, zbog visoke cijene gotovog proizvoda sve je više onih koji se odlučuju zasaditi svoju baštu. Zbog povoljnih vremenskih prilika, sadnja povrća na otvorenom ove godine počela je nešto ranije. S druge strane, iz plastenika se već ubiru prvi ovogodišnji plodovi. U Semberiji, najvećoj žitnici naše zemlje, sjetva povrća na otvorenom je u punom jeku. U semberskom selu Crnjelovo, gdje se proizvodi najviše povrća u ovom dijelu zemlje, već se ubiru prvi plodovi i u plastenicima.

“Mi sijemo veći broj tih povrtlarskih kultura, počevši od krastavaca koji su krenuli s berbom prije 10 dana, tikvice su se počele brati prije 7 do 10 dana, ima paprika u plastenicima, na njivi, patlidžana…”, kaže Milorad Zarić, proizvođač povrća.

Zbog porasta cijena svega, pa i povrća, sve je više onih koji se odlučuju sami proizvoditi, makar i u saksijama.

Proizvođači kažu da je računica jasna. Kilogram krompira na pijaci košta od 2,5 do 3 marke. S druge strane, da bi jedna četveročlana obitelj zasadila dovoljne količine krompira potrebne za cijelu godinu, potrebna im je vrećica sjemenskog krompira koja košta 40 maraka.

Oglas

Ponuda rasada na pijacama je raznovrsna, a cijene su od pola marke do marke.

Da se sije sve više povrća, potvrđuju i u gradskom odjeljenju za poljoprivredu u Bijeljini.

“Ona je zastupljena na površini od 4 do 4 i po tisuće hektara, ovisno o godini. Od tih 4.500 hektara površine u zatvorenom prostoru odvija se na oko 300 hektara, 3.000 duluma zaštićenog prostora”, navodi Sreten Vučković, načelnik Odjeljenja za poljoprivredu Grada Bijeljina.

Oni koji proizvode veće količine, kažu da se sembersko povrće konzumira i u okruženju.

Oglas

“50 posto odlazi za Hrvatsku i Sloveniju, 50 posto za domaće tržište, sve je veća potražnja vani”, kaže predsjednik Poljoprivredne zadruge “Povrtlarstvo” Mićo Živić.

Građani kažu da su prednosti vlastite proizvodnje ogromne i da je, osim financija, presudan motiv osjećaj da ste nešto sami proizveli i da, kako mnogi kažu, “znaju što jedu”.

Nastavi čitati

BiH

BiH: Upaljen narančasti meteoalarm zbog vjetra

Objavljeno

Piše

Jutarnja temperatura oko 11, a najviša dnevna temperatura oko 22 stupnja

Danas u Bosni i Hercegovini malo do umjereno oblačno i sunčano vrijeme, uz postepeno naoblačenje sa sjeverozapada.

Poslijepodne lokalni pljuskovi se očekuju u sjevernim i sjeverozapadnim područjima Bosne, a tijekom noći kiša i lokalni pljuskovi širom zemlje.

Na planinama kiša će prelazit i u susnježicu i snijeg. Vjetar umjeren do pojačan južni i jugozapadni, a na trenutke i olujan. Jutarnja temperatura zraka od 10 do 16, na jugu do 18, a najviša dnevna od 20 do 26, na sjeveru Bosne do 28 stupnjeva, prenosi N1.

Oglas

U Sarajevu jutro malo do umjereno oblačno. Tijekom dana, postupno povećanje oblačnosti. Krajem dana i tijekom noći se očekuje i kiša. Jutarnja temperatura oko 11, a najviša dnevna temperatura oko 22 stupnja.

Za gotovo cijelo područje Bosne i Hercegovine na snazi ne narančasti meteoalarm zbog snažnog vjetra.

Nastavi čitati

BiH

Godišnjica zločina nad Bošnjacima u Ahmićima

Objavljeno

Piše

Danas se obilježava 31. godišnjica zločina nad civilima u selu Ahmići kod Viteza. Na današnji dan 1993. godine u ranim jutarnjim satima, pripadnici Hrvatskog vijeća odbrane (HVO) ubili su u Ahmićima 116 civila bošnjačke nacionalnosti, te spalili njihovu imovinu.

Najmlađa žrtva bila je tromjesečna beba, a najstarija je imala 82 godine.

Za zločin u Ahmićima pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju osuđeni su Dario Kordić na 25, Vladimir Šantić na 18 i Drago Josipović na 12 godina zatvora.

Izvor: BHRT

Oglas

Nastavi čitati

BiH

Godišnjica zločina nad Hrvatima u Trusini kod Konjica

Objavljeno

Piše

U Trusini kod Konjica danas se obilježava 31. godišnjica ratnog zločina u kojem su pripadnici Armije RBiH 16. aprila 1993. ubili 22 mještana tog sela hrvatske nacionalnosti, civila i pripadnika HVO-a.

Zločin u Trusini dogodio se u jutarnjim satima 16. aprila 1993. godine, a počinili su ga pripadnici jedinice za posebne namjene Armije BiH “Zulfikar”.

Za taj zločin pred Sudom BiH pravomoćno su osuđeni Edin Džeko na 13 godina, Rasema Handanović na pet i pol te Mensur Memić na deset godina zatvora.

Optuženi su i Nedžad Hodžić na 12 i Nihad Bojadžić na 15 godina zatvora.

Oglas

Dževad Salčin i Senad Hakalović pravomoćno su oslobođeni odgovornosti za zločine.

Za zločin u Trusini optužen je i Zulfikar Ališpago, ali je zbog njegovog zdravstvenog stanja suđenje bilo prekinuto.

Nastavi čitati

BiH

U BiH oblačno, poslijepodne kiša i lokalni pljuskovi

Objavljeno

Piše

U Bosni i Hercegovini jutro malo do umjereno oblačno i sunčano, uz postepeno naoblačenje sa sjeverozapada. Poslijepodne lokalni pljuskovi se očekuju u sjevernim i sjeverozapadnim područjima Bosne, a tokom noći kiša i lokalni pljuskovi širom zemlje. Na planinama kiša će prelaziti u susnježicu i snijeg. 

Vjetar umjeren do pojačan, južni i jugozapadni, a na momente i olujan.

Jutarnja temperatura iznosiće od 10 do 16, na jugu do 18, a dnevna od 20 do 26, na sjeveru Bosne do 28 stepeni.

U Sarajevu jutro malo do umjereno oblačno. Tokom dana, postepeno povećanje oblačnosti. Krajem dana i tokom noći se očekuje i kiša. Jutarnja temperatura od 10 do 12, a dnevna od 21 do 23 stepena, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH.

Oglas

Nastavi čitati

BiH

Hrvatski državljani u BiH danas glasaju na parlamentarnim izborima

Objavljeno

Piše

Hrvatski državljani koji žive izvan Hrvatske, a imaju pravo glasa na parlamentarnim izborima, glasaju danas i sutra. Odlukom Savjeta ministara Bosne i Hercegovine, glasanje je organizovano i u našoj zemlji.

Glasanje u BiH za Hrvatski sabor na teritoriji BiH provodi se od 7 do 19 časova, oba dana.

Glasaće se u gradovima u kojima su sjedišta diplomatsko-konzularnih predstavništava Hrvatske u BiH, a utvrđene su i točne lokacije na kojima će biti biračka mjesta.

U Mostaru će to biti u kampusu sveučilišta, u Banjaluci u Generalnom konzulatu Hrvatske, u Vitezu u Osnovnoj školi “Vitez”, a u Tuzli u Hrvatskom kulturnom centru “Sv. Franjo”.

Oglas

Glasanje je organizovano i u Orašju, u Sportskom kulturnom centru, kao i u Livnu, u Osnovnoj školi “Ivan Goran Kovačić”, te u Sarajevu, u Franjevačkom međunarodnom studentskom centru.

Parlamentarni izbori će na biračkim mjestima u Republici Hrvatskoj biti održani sutra.

Nastavi čitati

BiH

Počinje Međunarodni sajam gospodarstva Mostar, zemlja partner Hrvatska

Objavljeno

Piše

Međunarodni sajam gospodarstva Mostar ove godine se održava od 16. do 20. travnja, a zemlja partner je Republika Hrvatska.

Svečanost otvaranja 25. po redu Sajma gospodarstva 2024. bit će upriličena u utorak, 16. travnja, s početkom u 11 sati, u Paviljonu 1 (središnja pozornica), dok će za posjetitelje vrata sajma biti otvorena već u 10.30 sati.

Na sajmu sudjeluje 800 izlagača iz 30 zemalja svijeta.

Najavljeno je prigodno obraćanje direktorice Mostarskog sajma Dalfine Bošnjak, gradonačelnika Mostara Marija Kordića, Borjane Krišto, predsjedateljica Vijeća ministara BiH i Andreja Plenkovića, predsjednika Vlade Republike Hrvatske koji će Sajam proglasiti otvorenim.

Oglas

Voditeljica programa je Mija Martina Barbarić, a program će glazbenim točkama obogatiti Klapa Lira i Ansambl Lado.

Nakon govora premijera RH Plenkovića, oko 11.40 sati, visoka izaslanstva krenut će u obilazak sajamskog izložbenog prostora gdje će prisustvovati svečanom otvaranju Nacionalnog štanda Republike Hrvatske – Zemlje partnera, u Paviljonu br. 1. (12 sati).

Nastavi čitati

Najnovije vijesti

Muzikaprije 2 sata

Zabranjeno pušenje najavilo novi koncert u Sarajevu: Jedna svirka za tri jubileja

Grupa Zabranjeno pušenje će 24. svibnja 2024. godine u Sarajevu održati veliki koncert. Nastup će biti organiziran u Dvorani Mirza...

Društvoprije 2 sata

Internacionalni univerzitet Travnik nastavlja implementaciju projekta iz oblasti međunarodne suradnje

Internacionalni univerzitet Travnik nastavlja s uspješnom implementacijom projekata iz oblasti međunarodne suradnje. Profesori Fakulteta politehničkih nauka i Saobraćajnog fakulteta Internacionalnog...

Promoprije 2 sata

Poznati trgovački lanac “Sinsay” otvara poslovnicu u Travniku, prilika za posao!

Poznati trgovački lanac “Sinsay” uskoro otvara trgovačku radnju u Travniku. Lokacija još nije poznata ali na svojoj Instagram stranici objavili su oglas...

Društvoprije 2 sata

OO HDZ BiH Vitez zajedno s Udrugama Domovinskog rata HVO-a Vitez obilježio  16. travnja 1993. – početak sukoba na općinu Vitez

Općinski odbor HDZ BiH Vitez i Udruge proistekle iz Domovinskog rata općine Vitez u ponedjeljak, 16. travnja 2024. godine položili...

Društvoprije 3 sata

JKP „Vilenica -Čistoća“ d.o.o. Novi Travnik nabavila za svoje potrebe auto dizalicu sa košarom

JKP “Vilenica-Čistoća“ d.o.o. Novi Travnik je nabavila teretno vozilo auto dizalicu sa košarom. Vozilo, osim standardnih tehničkih osobina, posjeduje radnu...

Crna kronikaprije 3 sata

TKO JE BIO FRA NIKICA ZLATUNIĆ: Rođen na Docu kod Travnika, 30.godina misonar u Australiji, umro u Bučićima

Poštovana braćo Bosne Srebrene, prijatelji i poznanici javljamo vam tužnu vijest da je sinoć 15. travnja 2024. u Bučićima u...

BiHprije 3 sata

BUGOJNO: ŠUMSKI POŽAR STAVLJEN POD KONTROLU

Požar koji je izbio u petak iznad naselja Vesela u Bugojnu stavljen je pod kontrolu, obavijestio je Federalni operativni centar....

Crna kronikaprije 3 sata

Poznat datum sahrane bučićkog župnika fra Nikice Zlatunića

U noći sa ponedjeljka na utorak iznenada je preminuo fra Nikica Zlatunić, župnik župe svetog Martina u Bučićima. Posljednji ispraćaj...

Oglas
Oglas
LM