IKEA će prodavati tekstil i tepihe koje će izrađivati sirijske izbjeglice

33

Ikea 2019. godine planira početi s prodajom novog asortmana tepiha i tekstila koje bi izrađivale sirijske izbjeglice. Očekuje se kako će ta inicijativa osigurati radna mjesta za oko 200 izbjeglica koje žive u Jordanu, a većina njih su žene.

“Stanje u Siriji najveća je tragedija našeg doba, a Jordan je preuzeo veliku odgovornost smještajući izbjeglice. Odlučili smo vidjeti kako Ikea može pridonijeti”, kazao generalni direktor Ikee Jesper Brodin.

Tvrtka trenutačno razgovara s lokalnim organizacijama u čijem su središtu pozornosti problemi s kojima su sučeljene žene.

Prema podacima UN-a, Jordan je prihvatio više od 655.000 sirijskih izbjeglica. Iako mnogi Sirijci u Jordanu rade bez dozvole, posljednji podaci govore kako je oko 37.000 izbjeglica dobilo radne dozvole. Međutim, stopa zaposlenosti žena jako je niska jer su one uglavnom zadužene za brigu o djeci.

Iz Ikee su poručili da će u dogovoru s lokalnim organizacijama osigurati fleksibilno radno vrijeme kako bi se žene uz posao mogle brinuti i o svojoj obitelji.

Proizvodi koje izrade prodavat će se na lokalnoj razini i na drugim bliskoistočnim tržištima koje imaju sporazume o slobodnoj trgovini s Jordanom. Serija proizvoda bit će ograničena.