Poveži se s nama

Društvo

Humanitarni projekt “Dani dobrote” 29. i 30. rujna 2012.

Svečano otvorenje projekta, sutra u 11. sati u dvorištu osnovne škole u Busovači.

Objavljeno

Svečano otvorenje projekta, sutra u 11. sati u dvorištu osnovne škole u Busovači. Udruga “Dar srca” iz Busovače organizira humanitarni projekt “Dani dobrote”, na kojima će prikupljati potrebna sredstva za izgradnju doma za bolesne i nemoćne osobe.

U programu sudjeluju: KUD Topala, Nadioci, HKD Napredak Vitez – Folklor, HKD Napredak Busovača – Folklor, Kazališna grupa Vareš – “Mala škola”, Kazališna grupa HKD Napredak- Busovača, Band Epicentar, Band Innuendo i još mnogi drugi.

Sva prikupljena sredstva bit će upotrjebljena za kupnju zemljišta. (Centralna.ba)

Oglas

Društvo

Krizma u župi Presvetog Trojstva u Novom Travniku

Objavljeno

Piše

Na Nedjelju Dobrog pastira 21. travnja, vrhbosanski nadbiskup metropolit mons. Tomo Vukšić tijekom svečanog misnog slavlja u župi Presvetoga Trojstva u Novom Travniku podijelio je sakrament svete potvrde za 19 kandidata, piše nedjelja.ba.

Nakon svečanog dočeka, nadbiskup je prije euharistije susreo krizmanike čime je imao uvid u njihovo znanje vjere te su mogli pristupiti podjeli sakramenta potvrde.

Potom je uslijedilo misno slavlje u kojem su s nadbiskupom koncelebrirali župnik vlč. Anto Ledić, arhiđakon Gučogorskog arhiđakonata mons. Pavo Jurišić i župni vikar vlč. Boris Plavčić.

Nakon naviještenog Evanđelja vlč. Ledić predstavio je krizmanike, a potom je prigodnu homiliju uputio nadbiskup Tomo. Osvrćući se na Radosnu vijest tumačio je krizmanicima i nazočnim vjernicima sakramente koje je Krist ostavio, te potaknuo „kako smo kao vjernici pozvani da živimo po njima”. „Moramo biti uz Krista koji je naš pastir“, kazao je, među ostalim, mons. Vukšić.Poslije propovijedi krizmanici i okupljeni Božji narod ispovjedili su svoju vjeru, a nadbiskup Tomo molitvom je i polaganjem ruku te mazanjem uljem krizme podijelio sakrament potvrde. Na kraju župnik je pozdravio i zahvalio nadbiskupu, a potom su to isto učinili krizmanici.

Oglas

Misno slavlje pjevanjem animirao je župni zbor.

 Poslije sv. mise uslijedilo je zajedničko fotografiranje i slavlje po obiteljima krizmanika.

Foto: Nedjelja.ba

Oglas

Nastavi čitati

BiH

DODIK: Želimo živjeti bez nametanja mišljenja i lažiranja povijesnih  činjenica

Objavljeno

Piše

Milorad Dodik predsjednik RS-a zadnjih je dana radikalniji nego inače.

Ipak, ponekad uz svu ratnohuškačku, primitivnu i vrijeđaujuću retoriku objavi poruku koja se naizgled čini miroljubivom.

– Srpski narod želi da živi u miru u svojoj Republici Srpskoj za čiju obranu su život dale tisuće srpskih junaka. RS nije nikakav inat, već sloboda. Srbi žele da žive ponosni, bez omalovažavanja, ponižavanja, nametanja mišljenja i lažiranja povijesnih  činjenica od političkog Sarajeva i raznih bjelosvjetskih mešetara – objavio je Dodik na društvenoj mreži X.

Nastavi čitati

Društvo

Proljetni blagoslov polja i sveta misa na groblju u Bučićima

Objavljeno

Piše

Danas je po veoma hladnom i vjetrovitom vremenu na groblju Podbučići u župi svetog Martina održan proljetni blagoslov polja.

Mnoštvo vjernika zapalilo je svijeće za svoje najmilije, a sveto misno slavlje predvodio je fra Drago Pranješ.

Blagoslov polja je tradicionalni obred koji se često prakticira u ruralnim zajednicama, obično na početku poljoprivredne sezone.

To je obred blagoslova polja ili usjeva kako bi se osigurala dobra berba i zaštita od nepogoda ili štetočina.

Ovisno o kulturi i religiji, blagoslov polja može uključivati molitve, ritualno prskanje  blagoslovljene vode ili drugih blagoslova.

Oglas

Nastavi čitati

Društvo

Sveto mjesto Hrvata Srednje Bosne: Srednjovjekovna crkva sv.Ive u Podmilačju

Objavljeno

Piše

Franjevačko sakralno graditeljstvo u Bosni svoje početke ima u srednjem vijeku. Jedina crkva iz toga doba (15. st.), koja je opstala do novijeg vremena, jest hodočasnička crkva sv. Ivana Krstitelja u Podmilačju kod Jajca. Ona je jedina i o njoj je ovaj zapis!

Naime, govoriti o srednjovjekovnom franjevačkom graditeljstvu znači oslanjati se isključivo na arheologiju. Sve što je tada izgrađeno, tijekom sljedećih stoljeća gotovo je sve porušeno i za većinu tih građevina saznajemo iz ljetopisnih i sličnih zabilješki. A bilo ih je nekoliko stotina, sudeći po pisanim vijestima koje, istina, kazuju jedva išta više osim da su postojale. O nekim ponešto saznamo tek nakon arheoloških istraživanja, na temelju kojih se može rekonstruirati tlocrt crkvene građevine. O važnijim srednjovjekovnim crkvama, kakve su samostanske, nalazimo opširnije zapise ljetopisaca i pojedinih vizitatora koji su u ime crkvenih vlasti iz Rima službeno obilazili Bosnu Srebrenu i tamo slali izvješća. I to je sve.

 

Vidljiva poveznica

Oglas

 

Jedino drevna mala hodočasnička crkva u Podmilačju ima drukčiju povijest. Podmilačje je naselje smješteno na desnoj obali Vrbasa oko sedam km nizvodno od Jajca. Poznato je prije svega po spomenutom zavjetnom svetištu sv. Ivana Krstitelja (sv. Ive), kamo na svetkovinu sveca, 24. lipnja, svake godine pristignu deseci tisuća hodočasnika. Crkva je izgrađena sredinom 15. stoljeća, preživjela je četiristo godina osmanlijske/turske vlasti (1463–1878) i opstala sve do novijega vremena kao najstarija i jedina srednjovjekovna franjevačka crkva. Bila je vidljiva poveznica s dalekom prošlošću i olovnim vremenima, simboličan vizualni znak višestoljetne prisutnosti katolika i franjevaca u Bosni. Iako po dimenzijama skromna, ali arhitektonski skladno građena u duhu kasne gotike europskoga kontinentalnog tipa, u sebi je usidrila simboličnu duhovnu snagu i vitalnost katoličanstva i franjevaštva Bosne Srebrene.

Graditeljskim značajkama ove stare crkve prvi se temeljitije pozabavio arheolog Đuro Basler (1917–1990) sredinom šezdesetih godina prošloga stoljeća. Zgrada je bila nevelikih dimenzija (15,85 x 8,50 m) s omanjom sakristijom (3,60 x 2,70 m) koja se navezivala na vanjski zid lađe i bila diskretno osvijetljena kroz mali četvrtasti prozor. Prostor za puk, lađa crkve, u obliku je pravokutnika. Na bočnim zidovima nalazi se po jedan uski gotički prozor, s prelomljenim lukom u gornjem dijelu, kroz koje prolazi svjetlost u crkvenu lađu. Vanjske zidne plohe ozidane su pravilno tesanim kamenom četvrtastoga oblika. Svetište, malo izduženo i oštro presvođeno, završava poligonalnom apsidom u koju ulazi svjetlost kroz neveliki prozor na pregibnom zidu sa sjeverne strane. U njegovu središtu nalazio se zavjetni oltar.

Na pročelju je bio umjetnički ukrašen portal, što je za skromnu crkvu, kakva je ova u Podmilačju, zaista znakovito, jedva bismo takvo nešto očekivali. Ovaj iznimni umjetnički uradak na pohvalu je ne samo vrsnom umjetničkom klesaru nego i naručitelju. Kad već nisu mogli graditi crkvu velikih dimenzija, franjevci su umjetnički uresili portal kao znak vjernicima da ulaze u sveti prostor, prostor duha i molitve. Nisu žalili truda da traže vrsne majstore umjetnike, a nalazili su ih među graditeljima i klesarima u Dalmaciji s kojom su postojale prisne veze, te je moguće da je skupocjeni umjetnički portal možda stigao i kao dar neke imućne osobe. Tako je crkva, iako skromnih gabarita, obilježena raskošnim umjetničkim znakom.

Oglas

Ukrasni dio portala tvori 32 cm široki obrub/bordura od pet traka. Vanjskim dijelom obruba ide traka s nizom prelomljenih pravokutnika, a prati je druga, usporedna, s mnoštvom sitnih piramidalnih zubaca, dok dva ukrasna izvijena „užeta” („gužve”), razdvojena ravnom plohom, čine vizualno dominantni oblik bordure. Sve to ukazuje na „sličnost sa srednjodalmatinskom gotikom druge polovice XV. stoljeća”, dok se „građevinska cjelina crkvice sada uklopljena u lijevo krilo transepta neogotičke crkve, vezuje više uz srednjoeuropsku kasnu gotiku”, smatra splitski povjesničar umjetnosti Cvito Fisković (1908–1996). Tu se dakle susreću stilski utjecaji kontinentalne Europe, s jedne, i primorski/jadranski s druge strane.

 

Višestoljetna tradicija

 

Oglas

Toranj izrasta iz crkve iznad pročelja. Ima više etaža, razdijeljenih vijencima, od kojih su tri iznad krovišta. Na tri strane predzadnje etaže nalazi se po jedan vrlo uski prozor, dok je na četvrtoj vidljiva nevelika okrugla ploha gdje je možda nekoć bio sat. Na zadnjoj etaži na sve četiri strane nalazi se po jedna bifora (dvostruki prozor). Ozidani dio tornja doseže 29 metara, a iznad se nastavlja piramidalni završetak s križem što čini ukupnu visinu od 37 metara.

Crkva je tijekom vremena obnavljana više puta: 1705. veći zahvat, 1758. izmijenjen krov, 1822. znatan popravak, te 1872. godine preuređen toranj. Najveća promjena dogodila se prilikom gradnje nove crkve (1910) za potrebe povećanog broja vjernika. Građena je u neogotičkom slogu, u skladu s tada prevladavajućim shvaćanjem da stilske uzore u graditeljstvu i umjetnosti treba tražiti u najboljim ostvarenjima prošlosti. U nju je integrirana stara crkva kao pobočna kapela zbog čega je porušeno njezino pročelje s tornjem. Šteta je da je tako učinjeno, jer je stara crkva kao višestoljetni duhovni simbol, bila istodobno i važan kulturno-povijesni spomenik. Nasreću, najveći je dio zgrade, prilikom ugradnje u novu crkvu, očuvan u izvornom stanju. Ukrasni luk portala prenesen je u samostansko dvorište u Jajcu, a kod rekonstrukcije, nakon razaranja u zadnjem ratu, ponovno je ugrađen tamo gdje je prvotno bio.

Nije poznato što je ta drevna crkva imala od liturgijskoga inventara. Sačuvan je tek jedan gotički kalež koji joj je pripadao, a možda je ponešto od likovnoga inventara nestalo prilikom neogotičkoga preuređenja (1910). Vjerojatno je veći dio njezine sakristijske riznice nestao u požaru 1916. godine. Iako je u novoj crkvi u ulozi tek pobočne kapele, ona je i dalje zbog svoje višestoljetne tradicije bila žarište podmilačkoga prošteništa; vjernici su svoje zavjete i molitve vezivali za taj drevni sveti prostor. Stoga su ga franjevci dali umjetnički urediti. Imali su pritom u vidu da se radi o višestoljetnom zdanju, nastalom u srednjem vijeku, te je u umjetničkom pristupu trebalo uzeti u obzir upravo tu činjenicu; to je zahtijevalo da se stvori kreativna poveznica starog gotičkoga prostora i modernog likovnog izraza, što je, dakako, bila primarna zadaća umjetnika. Ona je povjerena sarajevskom kiparu Zdenku Grgiću (1927–2017). Njezinu unutrašnjost ukrasio je mozaicima prigušenih tonova od prirodnoga kamena i reljefima u drvu s biblijskim i povijesnim temama (1975), među kojima su Dolazak franjevaca u Bosnu, Franjevci propovijedaju puku i dr. Pokazalo se da je Grgić uistinu bio dobar izbor, jer je kao umjetnik demonstrirao istančan osjećaj za povezivanje staroga i novoga. Time je višestoljetnu bogatu tradiciju najznamenitije zavjetne i hodočasničke crkve Bosne Srebrene duhovno i umjetnički osvježio.

Drevna crkva sv. Ive nadživjela je sve povijesne perturbacije i ratove i opstala tijekom više od 500 godina, a onda je, paradoksalno, razorena u zadnjem ratu, koncem 20. stoljeća. Nju je, naime, zajedno s velikom crkvom u koju je bila ugrađena, minirala srpska vojska početkom ožujka 1993. godine i tom je prilikom uništen i sav umjetnički inventar. Nakon rata ona je u cijelosti rekonstruirana kakva je bila prije ugradnje u novu crkvu.

Oglas

Piše: Marko Karamatić / Svjetlo riječi

Nastavi čitati

Društvo

Slavica iz Brajkovića treba našu pomoć!

Objavljeno

Piše

Zamolba za pomoć u liječenju Slavice Matković nastanjena u Brajkovićima…

 

Poštovani,

Obraćamo Vam se sa zamolbom za pomoć u liječenju od karcinoma za našu župljanku Slavicu Matković, rođenu 1964. godine nastanjenu u Brajkovićima, općina Travnik.

Oglas

Naime, naša Slavica je, zbog životne ugroženosti, podrvgnuta žurnom operacijskom zahvatu u Zagrebu dana 28.12.2023. godine u Kliničkom bolničkom centru ,Sestre milosrdnice” te je konstatirana dijagnoza Zloćudna novotvorina tijela maternice. Od tada se nalazi u Zagrebu na liječenju i tretman je nastavijen primanjem kemoterapija.

Za prvi ciklus predviđeno je 6 kemoterapija i određeni specijalistički pregledi ali na žalost zbog žurbe i životne ugroženosti, nije se imalo vremena tražiti suglasnost zdravstva Županije i Federacije te je obitelj bila prinuđena da samostalno plaća sve: preglede, operaciju, kemoterapije, sve ljekove i vitamine koji su neophodni za onkološke pacijente a i sam život u Zagrebu je veoma skup pa sve to iziskuje velike troškove.

 

Suprug, Pero Matković, učesnik Domovinskog rata, inače umirovljeni dočasnik HVO i OS BIH sa sinovima i kćerkom je odlučio stati uz svoju suprugu te se i sada bore da joj priušte najbolje što mogu.

Oglas

 

Međutim, mislimo da nitko ne treba ostati sam u ovakvim životnim izazovima te da svi trebamo pomoći i biti uz ovu obitelj. Predviđeni troškovi do kraja prvog ciklusa kemoteraplja predviđeni su na preko 15.000 € a vrlo dobro znamo da će se liječenje morati i dalje nastaviti ali se ne zna gdje u Zagrebu ili možda u BiH te bi se time olakšalo što se tiče plaćanja i samog smještaja.

 

Molimo sve koji žele pomoći da svoje uplate izvrše u UniCredit banci

Oglas

(88000 Mostar)

na ime: Pero Matković

Brajkovići bb

72270 Travnik

Oglas

(za liječenje Slavice Matković)

-Devizni račun

BA39 3382 5028 0110 3285

IBAN (Banken Code): UNCRBA22

Oglas

Račun u KM (Konvertibilnim markama)

Za uplate unutar BiH:

338 250 251 080 6923

HVALA!

Oglas

Nastavi čitati

Društvo

Održana V. Izborna skupština Zajednice žena HDZ BiH Kraljica Katarina Kosača ŽSB

Objavljeno

Piše

U petak, 19.travnja 2024. u Vitezu, u Franšiznom centru BiH, održana V. izborna skupština Zajednice žena HDZ BiH Kraljica Katarina Kosača Županije Središnja Bosna na kojoj je izabran novi Županijski odbor Zajednice žena HDZ BiH Kraljica Katarina Kosača ŽSB.

Izborna skupština, koju je otvorila Suzana Krišto, predsjednica ŽO ZŽ HDZ BiH „KKK“ ŽSB u aktualnom mandatu, počela je intoniranjem himne hrvatskog naroda i minutom šutnje za sve poginule i umrle članice i članove HDZ-a BiH i hrvatske branitelje.

Nakon formiranja radnih tijela skupštine, predsjednica ŽO HDZ BiH ŽSB, Suzana Krišto, iznijela je iscrpno izvješće, popraćeno video prezentacijom o radu Županijske organizacije za mandatno razdoblje od 2020. do 2024. godine, te zahvalila na ukazanom povjerenju i uspješnom radu kroz sve ove godine mandata.

„Biti predsjednica Županijskog odbora Zajednice žena HDZ-a je čast, ali i odgovorna dužnost, te uz dužnost zastupnice pružena mi je prilika da još intezivnije radim za stranku, naš narod, na jačanju uloge žene u politici i zajedno s članicama provodim program HDZ-a s ciljem poboljšanja životnih uvjeta na našim prostorima.

Oglas

Našom organiziranošću, upornošću, odvajanjem svog dragocjenog vremena postigle smo značajne promjene u ŽSB. Tijekom svih ovih godina pokazale smo da smo na svim poljima društveno odgovorna organizacija žena, te pored niza humanitarnih, stručnih, edukativnih, kulturnih i sportskih događaja bile smo i nositeljice pozitivnih promjena, te iniciranjem i predlaganjem Zakona kreirale niz zakonskih rješenja za poboljšanje životnih uvjeta na našim prostorima. Hvala vam svima na dosadašnjoj potpori i želim da novoizabrane članice nastave s još uspješnijim radom.“, istaknula je predsjednica Suzana Krišto.

Predsjednica Zajednice žena Kraljica Katarina Kosača HDZ BiH i Predsjedateljica Kluba hrvatskih izaslanika u Domu naroda PS BiH Marina Pendeš, izrazila je ponos i zadovoljstvo u dosadašnjem radu žena iz Središnje Bosne, uz riječi da je visoko dignuta ljestvica u radu, te poželjela da i u buduće biramo žene koje mogu, znaju i hoće raditi i zastupati program HDZ-a. Budućem vodstvu ŽO Zajednice žena poželjela da ovaj dosadašnji rad bude dodatna motivacija za još uspješniji rad.

Dopredsjednica HDZ BiH i predsjednica Federacije BiH Lidija Bradara od srca čestitala na ozbiljnom i predanom dosadašnjem radu, te pristupu i načinu podnošenja izvješća o radu ŽO ZŽ HDZ BIH ŽSB pod vodstvom Suzane Krišto u koje je uloženo mnogo truda.

Budućem sazivu je poželjela puno uspjeha u radu uz poruku da je Zajednica žena ogromna snaga HDZ-a BiH, te to moramo iskoristi u svakodnevnom radu čineći pozitivne stvari.

Oglas

Prigodnim riječima nazočnima se obratio i dopredsjednik ŽO HDZ BiH ŽSB i načelnik općine Vitez Boris Marjanović u svoje osobno ime i u ime predsjednika ŽO HDZ BIH ŽSB Radoje Vidovića, čestitao na svim dosadašnjim postignućima uz želju sa nastavkom tog zajedničkog kontinuiteta i doprinosa u radu HDZ-a.

Na izbornoj skupštini, pored visokih dužnosnika koji su pozdravili nazočne izaslanice skupštine, nazočili su i gosti: članica Predsjedništva HNS-a i zamjenica ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Ljiljana Lovrić, Tajnik ŽO HDZ BIH ŽSB i ministar obrazovanja, znanosti mladih, kulture i športa ŽSB Bojan Domić i Predsjednik Mladeži ŽSB Dario Plavčić.

Nakon izbornog postupka, izabran je novi saziv Županijskog odbora HDZ BIH zajednice žena Kraljica Katarina Kosača ŽSB koji će činiti: (Bugojno) Ana Dumančić, Lucija Pavlović, (Busovača) Ljiljana Marković, Anđelka Laštro, Karolina Klasan,(Dobretići)Jelena Gavranić, (Fojnica) Antonija Miličević, Valentina Tuka, (Jajce) Janja Miketa, Dragica Lukić, (Kiseljak) Ana Tolo-Ivičević, Iva Stanić, Danka Vrcić, (Kreševo) Ljerka Marić, Antonela Stanić, (Novi Travnik)Josipa Marin, Vera Čorić,(Travnik) Ilijana Budimir-Trupina, Ivanka Madžar Šimić, Vlatka Lovrinović, (Uskoplje) Ružica Matušić, Tijana Barnjak,(Vitez) Ljiljana Kovač, Slavica Šerbetić, Nevenka Maros i Darija Čuturić.

U Nadzorni odbor izabrane su: Niveska Oroz, Sanela Kolovrat, Tanja Bradara.

Oglas

Po dužnosti članice su: Marina Pendeš, Lidija Bradara, Dajana Frljić, Suzana Krišto, Ana Šindrić, Greta Kuna i Mirjana Medić.

 

 

Oglas

Nastavi čitati

Društvo

TRAVNIK: Održan XXIV. susret ministranata Vrhbosanske nadbiskupije

Objavljeno

Piše

Uoči Nedjelje Dobrog Pastira – Svjetskog molitvenog dana za svećenička i redovnička zvanja, u subotu 20. travnja u KŠC-u „Petar Barbarić“ u Travniku upriličen je 24. susret ministranata Vrhbosanske nadbiskupije, prenosi nedjelja.ba.

Ovaj godišnji skup ministranata pod geslom Ispred svih: ministranTi (usp. Mt 20,26-27), zajednički su organizirali Vrhbosansko bogoslovno sjemenište (VBS), Nadbiskupijski centar za pastoral mladih Ivan Pavao II. (NCM), Katolički školski centar (KŠC) Petar Barbarić, Katehetski ured Vrhbosanske nadbiskupije i povjerenik za pastoral duhovnih zvanja, nedavno imenovani dr. vlč. Ljubo Zadrić, koji je bio zadužen za koordinaciju cjelokupnog događaja.

Služenje

Oglas

Program se, kao i ranijih godina, sastojao iz dva dijela: liturgijskog slavlja u sjemenišnoj crkvi Sv. Alojzija Gonzage te zabavno-sportsko-rekreativnog dijela u prostorijama i na terenima KŠC-a.

Dolazak, okupljanje i kratki odmor upriličen je u školi odakle su se ministranti, njih oko 350 iz: Novog Travnika, Viteza, Gromiljaka, Busovače, Novog Šehera, Sarajeva, Uzdola, Odžaka, Skopaljske Gračanice, Kupresa, Rankovića, Bistrice (kod Uskoplja i kod Žepča), Podmilačja, Travnika i Prozora, uputili prema sjemenišnoj crkvi.

Misno slavlje predvodio je vrhbosanski nadbiskup metropolita mons. Tomo Vukšić, uz koncelebraciju 16 svećenika koji su došli u pratnji ministranata, među kojima je bio i dekan Travničkog dekanata preč. Josip Lebo, kao i koordinator događaja vlč. Zadrić.

Također, kod oltara su posluživala dvojica đakona, uz asistenciju bogoslova VBS-a.

Oglas

Na početku mise nadbiskup je potaknuo da se zahvali Gospodinu što „nas je počastio da možemo svi zajedno biti sluge i službenice oltara njegova. Hvala vama dragi ministranti koji služite kod oltara. Hvala vama draga braćo svećenici, koji ste pozvani biti sluge oltara i sluge slugu svih oltara. Neka nas dragi Bog blagoslovi u našemu služenju njegovu oltaru i svoj braći i sestrama“.

Isusovo kraljevstvo i zemaljsko kraljevstvo

Nakon svetopisamskih čitanja i naviještenoga evanđelja, nadbiskup Tomo je svoju propovijed započeo mišlju kako je Isus u svojim govorima i navještajima često govorio o kraljevstvu nebeskom ili „kraljevstvu svome“ kako je ono nazvano u pročitanom evanđeoskom odlomku. „I vjerojatno kao i mi danas, pogotovo njegovi slušatelji u ta doba, i nisu baš razumjeli o čemu govori. Vrlo često su kraljevstvo koje je Isus navješćivao i svjedočio skoro pa poistovjećivali s kraljevstvima ovoga svijeta, a u ta doba, od reda su države bile kraljevine i carevine, pa su onda i vođe kraljevstava vidjeli nečim sličnim s vođom kraljevstva nebeskog i kraljevstva Isusova. Jednostavno, u njihovim glavama vrlo često je dolazilo do zbrke. Jednu od tih zbrka vidimo i u današnjem odlomku iz evanđelja, kad jedna žena – mater sinova Zebedejevih (…) Jakova i Ivana, dvojice Isusovih najbližih učenika, nakon Isusova govora o kraljevstvu (…) i najave njegova uskrsnuća i uspostave toga kraljevstva – pristupa samom Isusu i moli da u tom njegovu budućem kraljevstvu dvojica njezinih sinova zasjednu – jedan s desne, drugi s lijeve strane“, podsjetio je nadbiskup napomenuvši kako se ovim pokazuje da ni majka ni sinovi nisu uglavnom ništa razumjeli, već su kraljevstvo Isusovo poistovjetili s jednim od zemaljskih kraljevstava.U nastavku se mons. Vukšić usredotočio na bit ministrantske službe. „Vi dragi ministranti (…), vaš naziv, vaše ime, pojam kojim se označava vaša služba kod oltara dolazi od latinske riječi, glagola ministrare što znači služiti, posluživati; posluživati kod oltara; posluživati svaki put iznova kad se slavi sveta misa Isusova dolaska, biti sluge njegovoga dolaska, kao i što je svaka prisutnost svećenika pored oltara služenje Isusovu dolasku, Isusovom ponovnom nastanjenju među braćom i sestrama, služenje Isusovoj ponovnoj sakramentalnoj, misnoj prisutnosti među braćom i sestrama (…) Kaže Isus, neće onako kako su oni željeli biti – među Isusovim pravim učenicima – naprotiv, tko hoće među vama biti najveći neka vam bude poslužitelj. To je, draga braćo i sestre, osnovno pravilo kraljevstva nebeskog. I onda Isus postavlja sebe kao primjer potpunoga služenja, tako i Sin čovječji nije došao da bude služen nego da služi i sad – i život svoj dadne za otkupljenje. Vrhunac njegova otkupljenja jest to što je sebe dao kao uslugu nama – rani našega otkupljenja od grijeha i rani našega spasenja. On je sluga slugu Božjih, ponajviše u ovome času jer je život dokraja dao radi nas i radi našega spasenja“ poručio je nadbiskup vrhbosanski potaknuvši i svećenike i ministrante na njihovo sveto služenje Božjem dolasku pod prilikama kruha i vina među ljude. „Nastavite biti sredstvo Božje dobrote i Božjega spasenja“, zaključio je mons. Vukšić.

Oglas

Molitvu vjernika predmolili su ministranti nekoliko župa, a liturgijsko pjevanje i sviranje animirao je zbor travničkog KŠC-a predvođen Vlatkom Čabro.

Na kraju mise vlč. Ljubo zahvalio je svima što su došli na ministrantsko zborovanje te uputio nekoliko informacija o nastavku programa, a nadbiskupu je u ime svih ministranata darovao prigodni dar – ruksak s logom susreta koji su dobili svi sudionici.

Zabava, znanje, natjecanje

Oglas

U auli KŠC-a, gdje je ministrante dočekao i kroz igru pozdravio vlč. Zadrić, upriličen je film Duhovni velikani Crkve u Hrvata – Travnički svetac sl. Božji Petar Barbarić.

Uslijedio je ručak te početak zabavno-sportsko-rekreativnog programa. Osim sudjelovanja na kvizu znanja iz ministrantske službe, osnovnog vjerskog nauka i Svetog pisma organizirana su natjecanja u sportskim vještinama i drugim aktivnostima: nogomet, stolni tenis, šah, Čovječe ne ljuti se, animatorske igre bez granica.

Rezultate i fotografije natjecanja objavit ćemo uskoro, po završetku istih.

Podsjetimo još kako zbog pandemije koronavirusa ministrantsko zborovanje nije bilo upriličeno tri godine od 2019. do 2022., a od 2023. nastavljeno je održavanje ovog radosnog događaja za Crkvu vrhbosansku i njezine najmlađe vjernike.

Oglas

Nastavi čitati

Politika

Zakazana 27. sjednica Općinskog vijeća Vitez

Objavljeno

Piše

Zakazana je 27. sjednica Općinskog vijeća Vitez, sjednica će se održati dana 24.04.2024.godine (srijeda) u dvorani Općinskoga vijeća Vitez sa početkom u  10:00 sati.

DNEVNI RED

 1. Izvješće o radu Općinskoga načelnika i Službi za upravu za 2023.godinu;
 2. Izvješće o radu Općinskog pravobraniteljstva Vitez za Općine Vitez i Busovaču za 2023.godinu;
 3. Informacija o radu Općinskoga  vijeća za 2023.godinu;
 4. Prijedlog odluke o izmjeni odluke o davanju suglasnosti na Pravilnik o dodacima na plaću i naknadama koje nemaju karakter plaće;
 5. Program rada Vatrogasnih društava za 2024.godinu na općini Vitez;
 6. Program rada OO Crvenog križa Vitez za 2024.godinu;
 7. Program rada JU ”Internacionalna Ljekarna Vitez” za 2024.godinu;
 8. Program rada JU Gradska knjižnica “Vitez” za 2024.godinu;
 9. Program rada JU Radio Vitez sa p.o. za 2024.godinu;
 10. Plan rada JSP “Vitez-stan” d.o.o Vitez i Plan rada Prinudnog upravitelja za 2024.godinu;
 11. Program rada JKP ”Vitkom” d.o.o. Vitez za 2024. godinu sa financijskim planom i planom investicija;
 12. Izvješće o radu za 2023.godinu i financijski plan poslovanja  JU “Dječji vrtić” Vitez za 2024.godinu.

 

                                                                                      PREDSJEDNIK OPĆINSKOG VIJEĆA

                                                                                                                         Hidajet  Sivro

Oglas

Nastavi čitati

Društvo

SREDNJA BOSNA: Pogledajte stambeni kompleks koji je idealno mjesto za stanovanje

Objavljeno

Piše

Projektom ”Adriale Living stambeni kompleks” se stvara ambijent koji Kreševo čini još boljim mjestom za stanovanje, gdje će obitelji imati komforniji život i gdje će ljudi više slobodnog vremena odvajati za sebe i za zdrave životne navike.

Adriale Living stambeni kompleks se razlikuje od običnog stambenog kompleksa po tome što pored udobnosti i privatnosti Vašeg stana nudi i raznovrsne usluge namijenjene isključivo stanarima. Ovakav koncept stanovanja dodaje svakodnevnom životu raznolikost, udobnost i sigurnost koje nisu svedene samo na kvadraturu stambene jedinice.

Arhitektonsko rješenje i kvaliteta gradnje vođeni su najvišim suvremenim svjetskim standardima, s posebnim naglaskom na zaštitu okoliša i stvaranje najkvalitetnijeg životnog okruženja.
Kompleks se sastoji od suterena, prizemlja te, 4 kata povezana liftom, zelene parkovske površine i dječjeg igrališta. Dodatni sadržaj smješten je u prizemlju (gym i sauna) i daje se na korištenje isključivo stanarima budućeg objekta. Svaka stambena jedinica imat će vlastito vanjsko parking mjesto uknjiženo na vlasnika stambene jedinice.
U ponudi će također biti i 33 garažna mjesta smještena u suterenu.

Zašto kupiti stan u Kreševu?
Pored svih navedenih benefita života u Kreševu, Općina Kreševo ima cijeli set mjera kojim pomaže mlade obitelji i pokušava se boriti sa današnjim izazovnim vremenom.

Oglas

Neke od mjera su:
Dodjela jednokratnih pomoći svim našim rodiljama
Sufinanciranje nezaposlenih majki do prve godine života djeteta
Sufinanciranje Dječjeg vrtića Radost koji uz tjelesnu kulturu I učenje engleskog jezika po Hellen Doron licenci ima i senzornu sobu.
Školarci imaju besplatan prijevoz, udžbenike i sve radne bilježnice
Dječji doplatak obiteljima koje imaju uvjete za to, te još niz mjera koje život u Kreševu čine ljepšim I lagodnijim.

Ponudu stanova pogledajte OVDJE.

Nastavi čitati

Najnovije vijesti

Gospodarstvoprije 8 sati

Mladen se vratio iz Njemačke i nadomak Srednje Bosne otvorio Wellness centar

Dok mnogi sanjaju o novim počecima u Njemačkoj, Mladen Savić je odabrao put povratka. Nakon 17 godina života u inozemstvu,...

Društvoprije 8 sati

Krizma u župi Presvetog Trojstva u Novom Travniku

Na Nedjelju Dobrog pastira 21. travnja, vrhbosanski nadbiskup metropolit mons. Tomo Vukšić tijekom svečanog misnog slavlja u župi Presvetoga Trojstva...

Sportprije 10 sati

Dinamo na vrhu: Kulenović zabio, Nevistić sačuvao pobjedu!

Dinamo je u dvoboju 31. kola SuperSport HNL-a kao gost u Kranjčevićevoj pobijedio Lokomotivu 1:0 golom Sandra Kulenovića iz 60....

Sportprije 11 sati

Ruud uzvratio Tsitsipasu i osvojio Barcelonu

NORVEŠKI tenisač Casper Ruud pobjednik je zemljanog ATP 500 turnira u Barceloni, u finalu je Ruud pobijedio Grka Stefanosa Tsitsipasa...

BiHprije 16 sati

BHMeteo objavio najnoviju fotografiju sa planine u BiH: Snježna idila u aprilu

Protekle noći i u nedjelju, 21. aprila, snijeg je ponovo zabijelio planine većeg dijela zemlje. Meteorolozi sa stranice BHMeteo najavili...

BiHprije 17 sati

DODIK: Želimo živjeti bez nametanja mišljenja i lažiranja povijesnih  činjenica

Milorad Dodik predsjednik RS-a zadnjih je dana radikalniji nego inače. Ipak, ponekad uz svu ratnohuškačku, primitivnu i vrijeđaujuću retoriku objavi...

BiHprije 17 sati

POPIS NAJVEĆIH TVRTKI U BIH: Od kladioničara, do farmaceuta i metalaca

Portal Biznis.ba predstavio je Top 20 tvrtki sa sjedištem u HNŽ-u. Na prvom mjestu po dobiti je javno poduzeće Elektroprivreda HZHB sa...

Sportprije 17 sati

Max Verstappen pobjednik VN Kine

NEZAUSTAVLJIVI Max Verstappen pobjednik je Velike nagrade Kine, utrke koja se vratila nakon pet godina. Bila je to peta utrka...

Oglas
Oglas
LM