Hrvatskim zastupnicima u FBiH: Pošto Mostar? Ima li kusura?

26

HRS je uzalud slao dopise HNS-u i zastupnicima hrvatskih stranaka u oba doma Parlamenta. Svi oni, bez iznimke, podržali su za Hrvate i za Mostar loš prijedlog izmjena Zakona o proračunima FBiH. Dok grad tone u bezvlašće sada praktično dvoje stranačkih ljudi kontrolira sav gradski novac.

-- Oglas ---

Na isti način donesen je proračun grada Mostara za 2014. godinu, kada je to bio presedan. Sada je dakle postalo pravilo da se o mostarskom proračunu odlučuje u Sarajevu, a ne u Mostaru. Sve kako bi kontrola novca bila praktično privatizirana i stranački diktirana. Tako primjerice, dok nemamo Gradsko vijeće, ništa nije spriječilo netransparentnu nabavku uličnih sigurnosnih kamera prošle godine. Rezultat nabavke su učestalija razbojstva, pljačke trgovina i krađe auta koje se događaju gotovo na dnevnoj osnovi, bez pronalaska počinitelja.

Dobili smo također razrovane i uništene prometnice u zapadnom dijelu grada od strane privatnoga poduzeća koje polaže optičku infrastrukturu za BH Telekom. Ovim putem pitamo Gradsku upravu, jesu li i za to dozvole dobivene na transparentan način? Pitamo zastupnike hrvatskih stranaka koje participiraju u zakonodavnoj vlasti, je li na jednak način omogućeno hrvatskim telekom operaterima polagati infrastrukturu na područjima gdje su Hrvati manjina? Što bi se dogodilo npr. da se za potrebe hrvatskih tvrtki po Sarajevu prokopaju najprometnije prometnice i jednostavno bez asfaltiranja ostave po kiši i snijegu danima kao rovove kojima bi trebala prolaziti vozila?

Koliko je za Hrvate dobar ovakav način donošenja Proračuna za grad Mostar najbolje govori činjenica da ilegalna platformaška federalna vlada nije imala nikakvu primjedbu na cijeli postupak, dapače, sve je urađeno u najboljoj suradnji. Uz sve to, na istoj sjednici je podržan prijedlog odluke o privremenom financiranju FBiH kojeg je izradila ista ova platformaška vlada koja je pogazila volju hrvatskog naroda. Koja li je to trgovina morala pasti pa da zastupnici HDZ-a BiH i HDZ-a 1990 podrže prijedloge Nikšića, Lijanovića, Heleza, Krajine i drugih? Ovim je omogućeno da platformaška ekipa u ovom periodu između dvije vlasti okonča proces imenovanja rodbine i stranačkih poslušnika na vodeće pozicije po raznim federalnim agencijama i službama, kako ne bi ostali neuhljebljeni  kada dođe nova vlast.

Dok nevladin sektor ovih dana uvelike govori i dokazuje kako se neravnomjerno i netransparentno koriste javni prihodi, kako Sarajevo na licemjeran, ali legalan način, otima od drugih sredina, umjesto da se stvari krenu dovoditi u red, kao što su obećavali pred izbore,  zastupnici hrvatskih stranaka svojim neradom, sebičnošću i neznanjem dodatno okreću vodu na mlin Sarajevu i sarajevskom centralizmu. Sve radi čisto privatnih i stranačkih interesa. Je li im to taj Treći za koji se oni tobože zalažu? (HRS)