Hrvatski zastupnici traže obustavu harange na branitelje HVO-a

65

Hrvatski izaslanici tvrde kako se provodi diskriminacija pripadnika HVO-a kojima se sudi po dvostruko težim zakonskim propisima nego Armiji BiH.

Na 34. sjednici Doma naroda usvojena je inicijativa koju su potpisali svi izaslanici Kluba Hrvata. Pri tome su iz Kluba Hrvata posebice upozorili na još uvijek brojne nerasvijetljene zločine koje su Haaški sud, ali i domaće pravosuđe ignorirali ili pak koje su svojim presudama posve marginalizirali.

Riječ je o zločinima nad Hrvatima u Uzdolu, Travniku, Gučoj Gori, Buhinim Kućama, Križančevu Selu, Bugojnu, Varešu, Kaknju, Dusini, Orlištu, Bušćaku, Stipića livadama, Dubravskoj visoravni i drugim stratištima diljem BiH gdje su stradali Hrvati. Upozorava se i kako se u optužnicama za pripadnike HVO-a selektivno prikupljaju dokazi.

Poseban je problem to što pravosudne institucije vode posve drukčije postupke protiv pripadnika A BiH tereteći ih isključivo za ratne zločine. Na toj sjednici Doma naroda predstavit će se usporedni prikaz relevantnih predmeta u kojima su optuženi pripadnici HVO-a za “zločine protiv čovječnosti” jer su “počinjeni u sklopu sustavnog i rasprostranjenog napada” i Armije BiH.