- oglas -

HRVATSKI SABOR Oporba traži ostavku Andreja Plenkovića i Vlade

Pročitajte i ovo

Od prodaje Titove vile u New Yorku BiH dobiva 7,5 milijuna dolara

Vila je prodana za ukupnu cijenu od 50 milijuna dolara, a 15 posto pripalo je Bosni i Hercegovini Prodana je...

Osam najčešćih razloga mutnog vida – neki su vrlo česti, a neki će vas iznenaditi

Ponekad se problemi s vidom mogu javiti jer ste umorni nakon cjelodnevnog gledanja u ekran, ali nekada su i...

Uposlenima u Elektroprivredi BiH pomoć u iznosu 750 KM, rudari neće dobiti ništa

Uposlenima u Elektroprivredi BiH bit će isplaćena jednokratna novčana pomoć u iznosu od po 750 KM, ali prema odluci...
- Advertisement -

Ujedinjena saborska oporba ponavljala je u utorak na zajedničkoj sjednici da Vlada mora otići zbog afere u Ini te jednoglasno izglasala zaključke kojima traži ostavku premijera Andreja Plenkovića, raspisivanje parlamentarnih izbora te dostavu izvješća o cijenama nafte i plina.

- Advertisement -

Jedanaest oporbenih klubova u zaključcima najoštrije osuđuju pljačku u Ini te zaključuju da Hrvatska nema adekvatnu politiku usmjerenu na borbu protiv inflacije zbog čega cijenu plaćaju građani.

Uz ostavku premijera i Vlade te raspisivanje parlamentarnih izbora traže i razrješenje Uprave i Nadzornog odbora Ine.


Među zaključcima je i zahtjev da Predsjedništvo Sabora do početka redovne sjednice 15. rujna zastupnicima dostavi izvješća o prosječnim mjesečnim prodajnim cijenama plina i nafte za 2020., 2021. i 2022. godinu, prosječnim cijenama izvezene nafte i plina te cijenama po kojima su kupovani kao i iznosima naplaćenih koncesija za eksploataciju nafte i plina.

Oporba se ujedinila, od lijeve do desne, i namjeravamo takvima i ostati dok ne potjeramo HDZ u ropotarnicu prošlosti, zaključila je predsjedavajuća Sabina Glasovac (SDP).

“Ovakav niz afera ne bi izdržala ni Švicarska, a riba smrdi od glave”, ustvrdio je u raspravi Marijan Pavliček u ime Kluba Hrvatskih suverenista.

Taritaš: Nema promjene u HDZ-u

Nabrajajući razne afere i aktere tih afera, Pavliček je ustvrdio kako bi oni koji kradu državnu imovinu trebali ići doživotno u zatvor, a ne da odu u zatvor na mjesec dana i onda se brane sa slobode.

Vesna Vučemilović iz istog kluba dometnula je da ne vjeruje premijeru ni Vladi, jer da je htio riješiti situaciju smijenio bi sve u Hrvatskoj energetskoj regulatornoj agenciji (HERA) i tvrtki Hrvatski operator tržišta energije (HROTE-u), državne tajnike i ministre koji ne rade svoj posao.

Anka Mrak Taritaš (Klub GLAS-a i Centra) istaknula je da je afera u Ini još jednom pokazala da nema promjene u HDZ-u. “Krade tko god stigne i gdje stigne i umjesto da prizna odgovornost Andrej Plenković drži lojtre svima, a ne krade se od svemircima nego vlastitih građana koji plaćaju poreze”, kazala je Mrak Taritaš i pozvala na ostavku cijele vlade.

Oporba građanima mora pokazati da je bolja od HDZ-ove vlasti, poručila je Dalija Orešković iz istog kluba.

Krešo Beljak u ime Kluba HSS i RF-a izrazio je nadu da će akcija oporbe uroditi plodom, odnosno „smaknućem HDZ-a s vlasti a onda i smaknućem i iz političkog života Hrvatske. „Hrvatska je pakao za sve osim za HDZ”, ustvrdio je.

Čačić: HDZ bio i ostao duboko koruptivna i klijentelistička stranka

Emil Daus u ime Kluba IDS-a zatražio je, osim utvrđivanje političke odgovornost ministara i Vlade, što hitnije sazivanje tematske sjednice Hrvatskog sabora, analizu i reviziju poslovanja Ine kao i pritisak na MOL ciljem uspostave pravednijeg i ravnopravnijeg modela upravljanja Inom.

Ružica Vukovac u ime Kluba za pravednu Hrvatsku napomenula je kako je u još jednu pljačku “umočen” član HDZ-a te nevjerojatnim ocijenila što Ina još nije izašla s procijenjenom štetom.

Damir Bajs (Klub Fokusa i nezavisnih zastupnika) zaključio je da  postoji alternativa HDZ-u što dokazuje današnje okupljanje oporbe a njegov kolega iz kluba Dario Zurovac pozvao da se osim članove Uprave i Nadzornog odbora Ine smjeni i ravnatelj Porezne uprave.

U ime Reformista Radimir Čačić ustvrdio je da je HDZ bio i ostao duboko koruptivna i klijentelistička stranka, kaže kako je svjestan da od pozivanja na ostavke neće biti ništa ali podržava raspravu o problemu i jedinstveni nastup oporbe.

Ustvrdio je da je u vrijeme sadašnje vlade došlo do potpunog prijenosa izvršnih ovlasti s Uprave Ine na izvršne direktore te sada imamo situaciju da je dozvoljen transfer naše nafte i snažan napor MOL-a da potpuno preuzme sve izvršne ovlasti u Budimpešti.

Centralna.ba

Najnovije vijesti

Od prodaje Titove vile u New Yorku BiH dobiva 7,5 milijuna dolara

Vila je prodana za ukupnu cijenu od 50 milijuna dolara, a 15 posto pripalo je Bosni i Hercegovini Prodana je...

Osam najčešćih razloga mutnog vida – neki su vrlo česti, a neki će vas iznenaditi

Ponekad se problemi s vidom mogu javiti jer ste umorni nakon cjelodnevnog gledanja u ekran, ali nekada su i posljedica stanja poput hipertenzije i...

Uposlenima u Elektroprivredi BiH pomoć u iznosu 750 KM, rudari neće dobiti ništa

Uposlenima u Elektroprivredi BiH bit će isplaćena jednokratna novčana pomoć u iznosu od po 750 KM, ali prema odluci Upravnog odbora ovog poduzeća, na...

Ekonomski instituti: Zbog porasta cijene plina Njemačku 2023. čeka recesija

Vodeći njemački ekonomski instituti procjenjuju da će njemačko gospodarstvo sljedeće godine ući u recesiju, proizlazi iz redovite jesenske analize, objavljene danas. "Zbog snažno poraslih cijena plina, troškovi energije...

PROMETNA NESREĆA: Kamion se zabio u benzinsku postaju

Nesvakidašnja prometna nezgoda u kojoj je kamion udario u bezinsku postaju dogodila se u Drinovcima. Kamion koji je dolazio na benzinsku crpku nije se na vrijeme...

Povezane vijesti