Hrvatske covid-bolnice pod pritiskom, splitski infektolog: ‘Primamo samo one kojima treba kisik‘

Pročitajte i ovo

S koronom otišla u trgovinu, a onda je posjetila užu obitelj

Uz to, sumnjiči se da je nakon toga posjetila i članove svoje uže obitelji čime je dovela u opasnost...

Novi kiks Real Madrida, prijeti mu ispadanje iz Lige prvaka

Odigrane su prve dvije utakmice 5. kola Lige prvaka, a veliko iznenađenje priredio je ukrajinski Šahtar koji je sa...

Ne glumi žrtvu, ustani i kreni dalje: 12 lekcija holivudskog glumca

Prije nekoliko godina, poznati glumac Matthew McConaughey, održao je motivacioni govor za diplomce Univerziteta u Houstonu, koji je ostavio...
- Advertisement -

Koronavirus nevjerojatnom brzinom posljednjih 20-ak dana puni hrvatske bolnice. Jučer su tako bile hospitalizirane 1992 osobe, od kojih je 217 bilo na respiratoru.

- Advertisement -

Prije samo mjesec dana u bolnicama su bila 574 pacijenta, a samo 32 na respiratoru. Doda li se tim crnim brojkama i to da je prije mjesec umiralo pet do 10 osoba na dan, a samo jučer 57, jasno je da su u toj situaciji izazovi zdravstvenog sustava golemi. Sve više se bliži otvaranje šatora i sportskih dvorana.

– Trenutačno imamo 376 hospitaliziranih i 62 pacijenta na respiratoru. U pričuvi imamo još desetak respiratora pa će vjerojatno uskoro trebati i novi. No, s obzirom na to da se približavamo punoj popunjenosti trenutačno pripremljenih 400 kreveta, počeli smo se pripremati za otvaranje dodatnih 200 kreveta, čime smo se približili granici ukupnog broja kreveta u KB-u Dubrava, a to je 640. Rezervni nam je plan grijani šator s dovodom kisika – objašnjava dr. Ivica Lukšić, v. d. ravnatelja covid-bolnice KB Dubrava.

Dodaje da se svakodnevno prima više pacijenata negoli ih se otpušta pa njihov broj raste iz dana u dan. Također ističe da tako veliki broj teških pacijenata zahtijeva i povećan broj liječnika i medicinskih sestara koji, srećom, dolaze iz drugih zagrebačkih bolnica. U KB-u Dubrava trenutačno radi 160 liječnika i medicinskih sestara na “posudbi”. Sa zagrebačkim domovima zdravlja dogovoreno da će se u njihovim prostorima obavljati specijalistički pregledi za pacijente koji bi inače trebali doći k svojim liječnicima u KB Dubrava. Preglede tih pacijenta obavljat će liječnici iz Dubrave, prenosi Jutarnji.hr. 

Raste broj pacijenata i u KBC-u Split. – Trenutačno imamo 139 pozitivnih na covid i 200 aktiviranih kreveta. Također smo u fazi pripreme 30 dodatnih kreveta bude li trebalo. Na respiratoru nam je 15 pacijenata i u tom segmentu imamo još dovoljno kapaciteta jer KBC ima više od 80 respiratora, ali kad bi svi bili aktivirani, problem bi bili djelatnici – objašnjava infektolog dr. Ivo Ivić, predstojnik Klinike za infektivne bolesti KBC-a Split. Ističe da za razliku od početka epidemije trenutačno u bolnice primaju samo one najteže pacijente za čije je liječenje nužan kisik.

Naime, to je jedina terapija za koronavirus koja se ne može primijeniti kod kuće. – Otprilike 75 do 80 posto pacijenata u našoj bolnici je na kisiku. Naime, sve pacijente za koje postoji sumnja da imaju covid-19 prvo bi trebao pregledati njihov liječnik obiteljske medicine koji će izmjeriti razinu kisika i potom procijeniti treba li u bolnicu ili ne umjesto da su zagušeni hitni bolnički prijemi – kaže dr. Ivić.

Zarazna stalno puna

U početku su svi korisnici domova za starije nakon potvrde da imaju koronavirus bili hospitalizirani, ali to se promijenilo. – U domovima za starije trenutačno su zbrinuta 672 pozitivna na koronavirus. Oni su izolirani, a tek ako im se stanje pogorša, premještaju se u bolnicu – kaže dr. Branko Kolarić.

– Nemamo slobodnog kreveta i naših 113 stalno je zauzeto. Kako koji pacijent bude otpušten, odmah dolazi drugi. Jučer smo imali i 27 pacijenta na respiratoru – kaže ravnateljica Zarazne dr. Alemka Markotić. Ističe da su svi hospitalizirani s teškim upalama pluća i velikim problemima s disanjem. Dodaje da se lakše upale pluća liječe kod kuće, a ne u bolnici, kao u početku epidemije.

Varaždinska i čakovečka bolnica su pred kolapsom. Slobodnih je kreveta sve manje, bolesnih liječnika i osoblja sve je više. U OB-u Varaždin u četvrtak su bila 122 covid-pacijenta, 14 njih na respiratoru. Varaždinci su na društvenim mrežama sve glasniji u kritikama bolničkih uvjeta. Liječnike i osoblje nazivaju herojima, ali kažu da bolnicom vlada “potpuni kaos”. – Uvjeti za bolesne i one koji rade su strašni.

“Bolnica nema ni deka”

Kontejner je bez grijanja, toi toi wc je bez svjetla. Dementni, teško bolesni starci leže otkriveni satima – opisala je situaciju jedna žena. Druga piše da je 20 minuta gledala kako oživljavaju čovjeka. – Bolnica nema deka, nema običan mikropor da zalijepe vatu kad izvade krv. Krepao im je EKG dok sam bila na njemu i tu noć više nije radio – napisala je.

U petak je u KBC-u Rijeka na liječenju bilo 95 covid-bolesnika, a bolnica raspolaže sa 179 postelja. – Okolnosti u kojima djelujemo postavljaju vrlo visoke zahtjeve pred cijeli KBC Rijeka, no zasad je stanje stabilno – kaže ravnatelj Alen Ružić.

– Klinička indikacija za prijem covid-pozitivnih: svi kojima intenzitet simptoma iziskuje bolničko liječenje. S obzirom da je najdominantniji simptom teško disanje, primaju se pacijenti kojima je potrebno liječenje medicinskim kisikom – kaže Irena Hrstić, ravnateljica OB-a Pula.

Najnovije vijesti

S koronom otišla u trgovinu, a onda je posjetila užu obitelj

Uz to, sumnjiči se da je nakon toga posjetila i članove svoje uže obitelji čime je dovela u opasnost...

Novi kiks Real Madrida, prijeti mu ispadanje iz Lige prvaka

Odigrane su prve dvije utakmice 5. kola Lige prvaka, a veliko iznenađenje priredio je ukrajinski Šahtar koji je sa 2:0 pobijedio Real Madrid i...

Ne glumi žrtvu, ustani i kreni dalje: 12 lekcija holivudskog glumca

Prije nekoliko godina, poznati glumac Matthew McConaughey, održao je motivacioni govor za diplomce Univerziteta u Houstonu, koji je ostavio utisak na ljude širom svijeta....

Zbog pogrešno odgojenog djeteta mnogi ljudi pate: Psiholozi izdvajaju najveće greške roditelja

Djeca koja nisu bila dovoljno voljena u djetinjstvu se kasnije prepoznaju po svom načinu ponašanja.Takva djeca se susreću sa velikim problemima u ljubavnim vezama:...

Potvrđeno: Do daljnjeg nema turističkih putovanja ili posjeta u Njemačku

Osobe, koje su prije pooštravanja ograničenja ulaska uslovljenog pandemijom ušle u Njemačku bez vize,  podliježu kao i do sada ograničenju boravka na maksimalno 90...

Povezane vijesti