- oglas -

Hoće li se na ulazak u Hrvatsku čekati još duže?

Pročitajte i ovo

FRA DRAGO BOJIĆ: Nisu svi Bošnjaci nacionalisti, ali su sve aktualne bošnjačke politike nacionalističke

– Licemjerno je zahtijevati od visokog predstavnika da koristi bonske ovlasti i kažnjava aktere srpskog i hrvatskog nacionalizma i...

IVAN KRIŽANOVIĆ(HDZ1990): Hoće li itko iz uprave JKP „Komunalac“ Busovača ovaj put preuzeti odgovornost, ili ćemo opet gledati scenarij „ujeo vuk magarca“?

Prije nešto više od godinu dana stanovnici Busovače su gotovo dva mjeseca živjeli u neizvjesnosti zbog neispravnosti vode za...

Nastavljena uspješna suradnja NK Romari i zagrebačke Lokomotive

Nogometaši Romarija iz Viteza Dominik Alilović, Lovre Lovrinović i Filip Dramac narednih tjedan dana boraviti će na sedmodnevnim pripremama...
- Advertisement -

Pristupanje Hrvatske šengenskoj zoni odrazit će se i na BiH, prvenstveno kada su u pitanju kontrole prijevoza putnika, robe i usluga na graničnim prijelazima između dvije države, a prema riječima nadležnih iz oblasti transporta, ukoliko se ne donesu adekvatne mjere i propisi, može se očekivati da čekanja na prelazak granice traju i po nekoliko sati.

- Advertisement -

Nikola Grbić, predsjednik Udruženja prijevoznika za unutrašnji i međunarodni transport Republike Srpske, kaže za “Nezavisne novine” da će na graničnim prijelazima s Hrvatskom sigurno biti pooštrene kontrole prilikom ulaska u prostor EU.

“Mogu se očekivati detaljni pregledi svega. I to će dovesti, da ne kažem, do kolapsa, ali sigurno do čekanja koje će biti više nego dvostruko što se sada čeka, tako da po tom pitanju sigurno ne možemo biti sretni i reći da nam nešto dobro donosi”, navodi Grbić.


Veće gužve očekuju i one koji se autobusima zapute ka EU. Potvrđuje to i Ivan Kovačević, iz Odbora Udruženja prijevoznika u međunarodnom i međuentitetskom cestovnom prevozu putnika.

“Oni će to pooštriti, a i naša policija će to ispratiti. Ali već su dobro pooštrili. Već smo mi provjerili kada je u pitanju EU, i tamo je normalno čekanje četiri sata na granici. I zaista je to malo previše”, ističe za “Nezavisne” Kovačević.

On pojašnjava da se trenutno na prelazak međudržavne granice s Hrvatskom u prosjeku čeka oko 45 minuta, a najviše do jedan sat, i to u slučaju kada nema gužvi.

“Međutim, kada ima više autobusa i sada imamo čekanja i do dva sata”, pojašnjava Kovačević.

I iz Vanjskotrgovinske komore BiH (STK BiH) poručuju da je ulazak Hrvatske u  Schengen očekivan proces te da se radi o koracima koji ni u kom slučaju ne bi trebalo da naruše odnose dvije države. Ipak, i u Komori su suglasni da kada je u pitanju transport putnika i robe, prelazak državne granice je otežan i opterećen dužim zadržavanjem, te da je to posebno problematično kada se radi o lako kvarljivoj robi.

“Smatramo da će se ulaskom Hrvatske u Schengen dodatno otežati naš prekogranični prijevoz putnika i robe,  ali nije ni to nerješivo pitanje. Samo je stvar blagovremenog djelovanja svih aktera u BiH, adekvata priprema  i prilagođavanje  situaciji koja je pred nama”, navodi za “Nezavisne novine” Zdravko Marinković, predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH.

Na tom polju, ističe, već se rade određeni razgovori s Hrvatskom gospodarskom komorom, kako bi se upoznali s iskustvima koje je Hrvatska imala sa Slovenijom.

Međutim, prema njegovim riječima, veliki problem za BiH je mali broj graničnih prijelaza na kojima je moguć prijevoz robe koja zahtijeva fitosanitarnu inspekciju.

“Zasad su to samo dva granična prijelaza – Gradiška i Bijača. Iz godine u godinu raste broj kamiona koji prelaze granicu BiH i Hrvatske, kako s robom koja se razmjenjuje između dvije zemlje, tako i s robom koja se izvozi iz BiH u EU. Podsjećamo da BiH s EU ostvaruje 73% svog ukupnog izvoza, koji se uglavnom realizira preko graničnih prelaza s Hvatskom. Dakle, bez obzira na to da li Hrvatska ulazi u Schengen ili ne,  neophodan nam je makar još jedan granični prIJelaz s adekvatnim službama kako bi se rasteretila  postojeća dva granična prIJelaza”, pojašnjava Marinković.

Kada je riječ o pristupanju Hrvatske šengenskom prostoru, eventualne izmjene na graničnim prijelazima u nadležnosti su MUP-a Hrvatske, poručuju za “Nezavisne novine” iz Granične policije BiH.

“Iz dosadašnjeg iskustva, kada govorimo o šengenskom prostoru gdje putuju državljani BiH, to je svakodnevica (Slovenija, Mađarska itd.), a sama činjenica da sada ispunjavaju uvjete ulaska u navedene zemlje ukazuje da će pod istim uvjetima moći putovati i u Republiku Hrvatsku nakon njenog pristupanja Schengenu, pri čemu svakako treba imati u vidu mogućnost naknadnih izmjena režima i uvjeta ulaska u zemlje Schengena”, pojašnjava Zoran Galić, direktor i glavni generalni inspektor Granične policije BiH.

Galić se nada da će pristupanje Hrvatske šengenskoj zoni doprinijeti i većem stupnju zaštite vanjskih granica šengenskog prostora u toj zemlji, pa će samim tim i zajednička granica BiH i Hrvatske biti bolje zaštićena.

“Samo pristupanje Schengenu bi bila potvrda ispunjenosti svih kriterija pa samim tim i potvrda veoma visoke razine sigurnosti vanjskih granica u navedenoj zemlji, što je posebno značajno u oblasti suzbijanja svih vidova prekograničnog kriminala te sprečavanja nezakonitih prelazaka u kontekstu aktualne migrantske krize”, zaključio je Galić.

Centralna.ba

Najnovije vijesti

FRA DRAGO BOJIĆ: Nisu svi Bošnjaci nacionalisti, ali su sve aktualne bošnjačke politike nacionalističke

– Licemjerno je zahtijevati od visokog predstavnika da koristi bonske ovlasti i kažnjava aktere srpskog i hrvatskog nacionalizma i...

IVAN KRIŽANOVIĆ(HDZ1990): Hoće li itko iz uprave JKP „Komunalac“ Busovača ovaj put preuzeti odgovornost, ili ćemo opet gledati scenarij „ujeo vuk magarca“?

Prije nešto više od godinu dana stanovnici Busovače su gotovo dva mjeseca živjeli u neizvjesnosti zbog neispravnosti vode za piće u gradskom vodovodu. Ništa...

Nastavljena uspješna suradnja NK Romari i zagrebačke Lokomotive

Nogometaši Romarija iz Viteza Dominik Alilović, Lovre Lovrinović i Filip Dramac narednih tjedan dana boraviti će na sedmodnevnim pripremama sa mlađim pionirima NK Lokomotiva. Ovaj...

Prometna nesreća kod Travnika uzrokovala zastoj u prometu

Lakša prometna nesreća u mjestu Dolac kod Travnika uzrkovala je kraći zastoj u prometu, javljaju nam naši čitatelji. Prometna nesreća dogodila se 11,15 sati danas,...

Ukrajina: Rusija prijeti da će dići u zrak nuklearku

UKRAJINSKA državna nuklearna agencija Energoatom tvrdi da Rusija "otvoreno ucjenjuje cijeli svijet" prijetnjom da će dići u zrak nuklearnu elektranu Zaporižja. Vlasti te zemlje...

Povezane vijesti