Poveži se s nama

Putovanja

Hobbiton kod Kreševa očarava ljepotom, a iza svega stoje četiri sestre

Objavljeno

U selu Rakova Noga, nedaleko od Kreševa u Bosni i Hercegovini, sestre Marija, Milijana, Vedrana i Valentina Miličević izgradile su nevjerojatno turističko naselje koje su nazvale Hobbiton.

Inspirirane kućicama iz čuvenog “Gospodara prstenova”, ove sestre stvorile su pravu bajku koja privlači posjetitelje iz cijelog svijeta. Ono što ovo naselje čini posebnim male su zemunice, replike kućica iz fantastičnog svijeta Hobita.

Svaka od ovih kućica nosi sa sobom dio povijesti, tradicije i znamenitosti Kreševa, što ih čini još dražima posjetiteljima.

Ideja o izgradnji hobitskog sela došla od Marije, koja je dugo sanjala o vlastitom jedinstvenom turističkom odredištu. Sestre su je odmah podržale.

“Ideju sam dobila iz ljubavi prema turizmu, prema putovanjima, prema rudarstvu, a s druge strane smo željele nešto ostvariti u Kreševu u turističkom smislu. S obzirom na to da ovdje još nisu viđene kućice pod zemljom, odlučile smo se za hobitske kućice”, priča Marija Miličević.

Cijela obitelj sudjeluje u uređenju

Hobbiton se sastoji od pet kućica, a svaka od njih nosi svoje ime i ima jedinstveno uređenje.

“Četiri smo se sestre, radimo zajedno i zajedno smo realizirale ovu ideju. Trenutno su završene dvije kućice, a tri će uskoro biti završene. Tako da svaka sestra ima zadatak opremiti jednu kućicu, dati joj ime i taj naziv i uređenje spojiti s nekom tradicijom Kreševa. Zadnju kućicu smo, naravno, ostavile roditeljima”, kaže Marija.

Kućica pod imenom “Lipa” nosi sa sobom simboliku sretnog djetinjstva. Nazvana je po drvetu lipe, koje je poznato kao drvo sreće, ljepote, zdravlja i dugovječnosti. “Lipa” je kućica koja je isprepletena s ljubavlju prema prirodi, izrađena od prirodnih materijala i odiše starim običajima. Ova kućica je ispunjena emocijama i namijenjena je pružanju udobnosti i unutarnjeg mira svojim gostima.

S druge strane, kućica “Ober” predstavlja udobnu zemunicu koja podsjeća na pećinu i upravo je tako dobila ime – po Oberskoj pećini koja je nekad bila rudnik žive. Ova kućica gostima otkriva kako su rudari voljeli Kreševo. Svi detalji u kućici su crvene boje i asociraju baš na živu, a na policama su izloženi kreševski kristali.U bliskoj budućnosti, svih pet kućica bit će dostupno za rezervaciju, pružajući posjetiteljima priliku da u potpunosti urone u čarobni svijet Hobita i dožive jedinstveno iskustvo inspirirano Tolkienovim remek-djelom.

Mir i odmor

Svaka kućica može primiti četiri osobe. Ima mali dnevni boravak pregradom odvojen od kreveta, kuhinjicu i toalet. Grijanje je na principu loženja drva u starinskoj peći. Također, svaka kućica ima svoje privatno dvorište s roštiljem.

“Mi ovdje nudimo mir i odmor, odnosno noćenje u jedinstvenim kućicama pod zemljom. Isključivo se bavimo ugostiteljstvom, izdajemo kućice gostima i u tom periodu ne dozvoljavamo nikakve druge posjete. Tako da su gosti sami i nitko ih neće ometati. Po tome se razlikujemo od naših tipičnih etno sela”, objašnjava nam Marija.

Tu su i šetnica kroz čarobnu šumu, kućice za kućne ljubimce, kao i koliba “Golišan” za organiziranje proslava, a u planu je i izgradnja dječjeg igrališta.

Gosti su oduševljeni

“Često dolaze fanovi “Gospodara prstenova” i zato smo sašili kostime za slikanja što je naše goste posebno oduševilo, a imali smo i goste koji su već došli sa svojim kostimima”, kaže Marija.

Hobbiton selo u BiH može se posjetiti samo uz prethodnu najavu i rezervaciju, a cijene su različite ovisno o sezoni.

“Cijene se u ljetnoj sezoni kreću od 80 do 100 eura po kućici, a u zimskoj od 60 do 80 eura”, govori Marija i dodaje kako su dobro popunjeni te da im gosti dolaze iz cijele Europe pa i dalje.

“Na Booking i Airbnb platformama smo, a komentari su svi pozitivni, sve same desetke”, dodaje Marija.

Ovo naselje pravo je mjesto za sve ljubitelje Tolkienovog svijeta, ali i one koji traže predivno okruženje s daškom lokalne tradicije i kulture.

Oglas

BiH

Bregava sve privlačnija posjetiocima u BiH

Objavljeno

Piše

Stolac-grad na jugu Hercegovine, bogat je kulturno-povijesnom baštinom. Tu su i mnogobrojna prirodna bogatstva koja ovaj grad ima. Jedno od najvećih je rijeka Bregava, žila kucavica Stoca, koja mještanima pruža osvježenje u vrelim ljetnim danima, a u zadnje vrijeme postaje sve privlačnija i turistima, piše BHRT.

Turistički potencijali Bregave godinama su neiskorišteni. Prepoznali su ih entuzijasti, pa se sada tu može naći kamp u koji se turisti, kada jednom dođu, opet rado vraćaju.

SEJO OBRADOVIĆ, vlasnik kampa

Vjerujte da su oduševljeni, još kad vide da u vodi ima rakova, a staro je pravilo gdje ima raka tu vodu pij. Ja je pijem i zaljevam drveće s njom, pa kad vide ribe i da se kupaju sa ribama. Vjerujte imam kampera  koji već godinama se vraćaju, pa čak neki i po tri puta godišnje.

Na lokalnim gradskim plažama uz odbojku i plivanje vrijeme uglavnom provode mještani i njihovi gosti.

Zbog mirne i nešto dublje vode na ovom dijelu, rijeka Bregava idealna je za plovidbu kajacima. I to je jedna od aktivnosti koju strani turisti tek otkrivaju, a kako nam kažu iz Udruženja EkoTur rado se opet vraćaju.

ASIM PITIĆ, predsjednik Udruge EkoTur Stolac

Stranci koji su posjetitelji nerijetko dođu tu naprave određenu turu do vodopada Pjene, gdje se oni kad dođu do samog vodopada posebno oduševe i ostanu zatečeni prirodnom ljepotom i onim čime Stolac raspolaže.

Kajacima ili pješke može se krenuti i u obilazak mostova na Bregavi koji su svakako jedna od atrakcija koja se usko veže za ovu rijeku.

Jedan od simbola Stoca upravo su mostovi iznad Bregave, tačnije njih deset od kojih je većina stara i po nekoliko stoljeća. Gornja Ćuprija se smatra najstarijim mostom u Stocu. Ona je 70-tih godina prošloga vijeka dobila ime Inat ćuprija a izgrađena je u 17 vijeku.Svi su sa polukružnim svodovima i građeni su od kamena. Osim Inat ćuprije, izdvaja se i Sarin most izgrađen 1896. godine. Zajedno sa vodenicama i stupama, mostovi u Stocu proglašeni su za nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine.

(BHRT)

Nastavi čitati

BiH

Na većini graničnih prijelaza duža su zadržavanja

Objavljeno

Piše

Stanje na cestama 14. 08. 2023. u 17 : 00 sati

Veliki broj ljudi oprašta se danas od tragično nastradale Nizame Hećimović, iz istog razloga obustavljen je promet na magistralnom putu M-14.1 Pelagićevo- Gradačac.

Duga su zadržavanja prilikom prelaska granice u oba smjera na graničnim prijelazima: Doljani, Vinjani, Bosanska Dubica, Gradina i Bosanska Gradiška. Duge su kolone vozila na izlazu iz naše zemlje na graničnim prijelazima Velika Kladuša, Bosanski Novi, Bosanska Kostajnica, Bosanski Brod, Orašje, Gabela Polje, Gorica i Osoje. Na  ostalim graničnim prijelazima, pojačan je intenzitet prometa, ali zadržavanja za sada nisu duža od 30 minuta. Napominjemo da je stanje na granicama promjenljivog intenziteta.

Brojne su dionice sa aktualnim radovima, tako da preporučujemo vozačima da planiraju svoje putovanje u skladu sa očekivanim zastojima.

Zbog radova na dionici regionalnog puta Brčko-Cerik (Bukvičko brdo) saobraćaj je obustavljen i preusmjeren na alternativne pravce (M-1.8 Cerik-Lončari-Brčko, za putnička vozila Donja Skakava-Ulice-Vitanovići).

Sporije zbog radova tokom dana saobraća se na magistralnim putevima: Ripač-Dubovsko, Bihać-Kamenica, Stup-Blažuj, Kiseljak-Busovača, na ulazu u Bugojno (iz smjera Rostova), Hadžiće i Kladanj (iz smjera Olova).

Zbog slijeganja ceste na ulazu u Vinac iz smjera Donjeg Vakufa (M-5/16 Donji Vakuf-Jajce) u funkciji je samo jedna traka, a brzina je ograničena na 20 km/h, poručuju iz BIHAMK-a.

Nastavi čitati

Auto-Moto svijet

Napukao most Počitelj: radi se na sanaciji

Objavljeno

Piše

Iz Autocesta FBiH su potvrdili da je prilikom izvođenja radova došlo do nepredviđenih okolnosti te kako se radi na sanaciji.

Početkom srpnja je spojen most Počitelj, jedan od najviših i najkompleksnijih mostova u regiji, međutim prije 15 dana je jedan dio konstrukcije napukao.

Most je ugrožen na jednom od spojeva, između stupova S3 i S4 gdje su se pojavile pukotine. Do oštećenja je došlo prilikom radova, a na mjestu pukotine je postavljena zaštita.

Iz Autocesta FBiH su potvrdili za Klix.ba da je prilikom izvođenja radova došlo do nepredviđenih okolnosti te kako se radi na sanaciji.

Važno je da nije ugrožena stabilnost mosta te da neće imati trajne posljedice“, naglasila je Narcisa Livnjak Borić, glasnogovornica Autocesta FBiH.

Most Počitelj je visok više od 100 metara i dug gotovo jedan kilometar što ga čini jednim od najviših u regiji i jednim od najkompleksnijih objekata u sklopu Koridora Vc.

Prilikom najave spajanja mosta rečeno je da se u periodu pred nama može očekivati dinamičnije izvođenje radova, međutim došlo je do neočekivanih situacija koje prvo moraju biti riješene. Očekuje se da će na jesen ove godine biti potpuno završena gradnja.

Izgradnja se financira iz sredstava osiguranih u okviru Ugovora o zajmu sklopljenog sa Europskom investicijskom bankom (EIB) i bespovratnim sredstvima Europske unije koja su osigurana u okviru Agende za povezivanje preko Investicijskog okvira za Zapadni Balkan (WBIF).

Ukupna vrijednost radova za izgradnju mosta Počitelj je 28.114.889 eura bez PDV-a.

Izgradnjom mosta Počitelj premošćuje se magistralna cesta M-17, rijeka Neretva i željezničku pruga Sarajevo – Ploče.

Izvor: Večernji.ba

Nastavi čitati

Crna kronika

Nevrijeme u Sloveniji prouzrokovalo velike poplave

Objavljeno

Piše

Stotine vatrogasnih intervencija zabilježeno je u Sloveniji od četvrtka navečer zbog bujičnih poplava koje su uzrokovale obilne padaline. Tri kampa su evakuirana, a nekoliko sela odsječeno je od ostatka zemlje.

Poplave su zahvatile Gorenjsku, Korušku i Zgornjesavinjsku kotlinu. DHMZ je za petak upalio narančasti alarm i za pet hrvatskih regija. Narančasti alarm je za danas upaljen i u BiH.

O dramatičnosti situacije najbolje svjedoče i prizori objavljeni na Twitteru.

Naime, kako je prikazano na fotografiji, autoput prema Ljubljani je zatvoren jer je poplavljen. Sporedne ceste također su poplavljene.
Također, objavljeno je upozorenje svim putnicima da ne putuju ako ne moraju.
Izvor: N1
Nastavi čitati

Putovanja

Iznajmljivači su spustili cijene i do 60 posto!

Objavljeno

Piše

Nakon što su se malo snizile cijene smještaja ponovno je krenuo buking početkom srpnja, pa je trenutačno srpanj na razini lanjskog, a ukupna sezona je bolja.

Naime, kako pokazuju službene statistike Hrvatske turističke zajednice, u Hrvatskoj je u dosadašnjem dijelu godine ostvareno 10,5 milijuna dolazaka i 50,3 milijuna noćenja, što je 10 posto više dolazaka i pet posto više noćenja nego lani, dok je u dosadašnjem dijelu srpnja ostvareno oko 3,7 milijuna dolazaka i 23 milijuna noćenja. Očito su svi stali na loptu nakon nešto lošijeg lipnja i slabijeg bukinga početkom srpnja, što je bio alarm iznajmljivača smještaja da moraju nešto poduzeti. I zato je dobar do njih, koji je povećavao cijene lani ili ovog proljeća, za isto toliko ih snizio. A neki su morali ići još i niže jer ovogodišnji last minute nije kao lanjski. Lani je on značio višu cijenu jer je sve bilo bukirano i teško se moglo doći do sobe. Ove godine, to znači smanjivanje cijena u odnosu na već smanjene cijene jer potražnja nije tako velika.

– Što se tiče privatnog smještaja, radimo punim kapacitetima, visoka je sezona. Bilo je i za očekivati da ćemo u ovom dijelu godine biti dobro popunjeni. Čula sam da su neke vile praznije nakon 15. kolovoza. No, vjerujem da će last minute ponude i to popuniti. Neki su, nažalost, podigli nerealno cijene za 30, 40 ili čak 50 posto u odnosu na lani, a sada su ih morali snižavati za 60 posto – ističe Barbara Marković iz nacionalne udruge obiteljskog smještaja. Veli da se zbog smanjenja cijena sada vidi i veći broj domaćih gostiju na moru.

– Sada možete bez problema naći apartman u centru Brača za četiri osobe za 100 eura na noć. Lani je takav apartman bio 250 eura na noć. Čini mi se da je to sada neka pristojna razina koju si može priuštiti i domaći gost. Zato ih je sve više – govori Marković. Vjeruje da će svi biti dobro popunjeni do 15. rujna, a onda se nada da će se sezona i produžiti.

– A lani nije radila Španjolska, Grčka i normalno je da su se dizale cijene. Sad su se svi vratili i morali smo ih korigirati. Sada se last minute ponude u prosjeku smanjuju za nekih 20 posto. No, svako zlo je za nešto dobro. Vjerujem da smo iz čitave priče nešto i naučili – ističe Marković.

Trenutačno ni u Istri nema praznih kuća za odmor, kao što je bio slučaj krajem lipnja, jer su vlasnici vidjeli da je vrag odnio šalu. Kako nam kaže Igor Macan, direktor turističke agencije Istria Lux iz Svetvinčenta koja posreduje u iznajmljivanju 150 kuća za odmor i vila s bazenima u Istri, vlasnici su vratili cijene na prošlogodišnje.

– Problem je bio u tome što su negdje od siječnja najave oko bukinga u medijima bile odlične, govorilo se da će on biti rekordan. Polazeći od toga, vlasnici su dizali cijene. No, mi smo ih još u ožujku upozoravali da to ne čine i da ih smanje, posebno u lipnju i početkom srpnja. No, kako su vlasnici imali dvojake informacije, neki su odlučili čekati do kraja. I sada su na kraju morali vratiti cijene na prošlogodišnje. Neki su i za popunjenje ‘rupa‘ morali posegnuti za last minute ponudom, pa je ta cijena i niža od one lani – pojašnjava Macan. Kaže da se jednostavno loše procijenilo jer se nije uzelo u obzir da se vratila konkurencija i da je inflacija u Europi “udarila” po džepu potrošača.

– No, i dalje odlično prolaze ona najbolje i najskuplje kuće koje su dizajnerski uređene. Najslabije se prodaju prosječno uređene kuće – dodaje. A trenutačno se cijena najma kuća za odmor s bazenima u Istri s dvije sobe kreće od 1600 do 3000 eura tjedno.

Prema informacijama iz Turističke zajednice Istre, privatni smještaj je po brojkama za dosadašnji dio sezone od početka godine na razini lanjske, no to se svejedno smatra padom jer je od početka godine u ovom segmentu 20 tisuća postelja više. Raste broj noćenja u hotelima između za šest do sedam posto, u kampovima za četiri posto. Direktor istarskog TZ-a Denis Ivošević objašnjava nam da je Istra i dalje u plusu za čak 550 tisuća noćenja zahvaljujući dobroj predsezoni, odnosno travnju i svibnju. Lipanj je bio u padu, a usporen je bio i početak srpnja. Tek se prije sedam dana situacija popravila, a u nastavku same špice sezone očekuje se i bolja situacija jer dolaze Bavarci kojima počinju školski praznici.

– Glavna turistička tržišta su nam ukupno gledajući brojke od početka godine do današnjeg dana u plusu, dakle Njemačka, Italija, Slovenija, Austrija. Pad imamo iz Češke i Nizozemske, i to se prije svega akumuliralo u srpnju. U srpnju dosad imamo i tri posto manje Nijemaca, ali zbog praznika u Bavarskoj očekujemo da će se to popraviti – tumači. No, smatra da i dalje moramo biti oprezni zbog konkurencije koja ne samo da se vratila, nego pokušava povoljnijim prilikama pridobiti goste.

– Nije samo ovdje problem u cijenama smještaja. Jako smo skupi u izvanpansionu, restoranima i trgovini. Ove godine to neće biti problem, no iduće ćemo vidjeti na koji način su gosti percipirali te cijene – ističe Ivošević. Naime, Istra se u cijenama, a tako i ostatak Jadrana, izjednačila s Italijom ili Španjolskom, a do sada njemački gost Hrvatsku nije tako percipirao. Na bukingu za iduću godinu dat će ocjenu je li Hrvatska zaslužila imati takve cijene ili ne.

No, kako bi rekli mnogi turistički djelatnici, čak i nije problem u rastu cijena jer one rastu već godinama. Problem je kada, primjerice, i oni “basic” restorani koji nemaju uslugu ni hranu na razini kvalitetnijih po istim cijenama prodaju svoje proizvode. E, to bi gost na kraju mogao kazniti. Jer ćevapčići su ovog ljeta na obali dosegnuli cijenu od 14 do 16 eura.

Nastavi čitati

BiH

Hodočasnici u Međugorju oduševljeni ovim posebnim mjestom

Objavljeno

Piše

Više desetaka tisuća hodočasnika iz svih dijelova svijeta došlo je u Međugorje, jedno od najvećih hodočasničkih odredišta u svijetu, gdje se do nedjelje ujutro održava Međunarodni festival mladih – Mladifest.

Ovo mjesto vjere i turizma na sredini je hodočasničke godine, a kako je Feni rekao predsjednik Udruge turizma, hotelijerstva i iznajmljivača soba (UTHIS) Mario Vasilj, razloga za zadovoljstvo i optimizam je mnogo.

–  Na sredini smo sezone ili, prikladnije rečeno, hodočasničke godine i razloga za zadovoljstvo i optimizam imamo. 34. izdanje Mladifesta, iako se prvi put od osnutka održava u novom i nadamo se privremenom terminu, uz naravno nepromijenjen programski koncept, ostaje i dalje središnji duhovni susret Međugorskih zbivanja – rekao je Vasilj.

Ističe da je u ovom trenutku nezahvalno baviti se brojkama, ali da se na razini dojma osjeti povećani priliv i koncentracija hodočasnika u Međugorju u ovom razdoblju.

Važnije od brojki je da se i dalje osjeti duhovna žeđ za katehezom i svjedočanstvima kojima milostivo obiluje Međugorje ovih dana – smatra on.

U ime UTHIS-a, udruge koja je utemeljena prije dvije godine sa svrhom pružanja sveobuhvatne podrške turističkim, ugostiteljskim, trgovačkim, hotelijerskim i pansionskim kapacitetima na području Međugorja, Vasilj se zahvalio apostolskom vizitatoru za Međugorje Aldi Kavalju, kao i svim fratrima, župljanima, Malteškoj ambulanti, vodičima, općinskim službama, policiji i svima koji su uključeni u aktivnosti vezane za skrb oko hodočasnika koji borave u Međugorju ovih dana.

Ujedno pozivam sve koji imaju priliku da nam hodočaste, da se priključe jednoj velikoj obitelji Gospine ljubavi – zaključio je on.

Inače, kako je ranije za Fenu rekao viši stručni suradnik Turističke zajednice HNŽ-a Ramiz Bašić, Međugorje bilježi odlične turističke rezultate.

Ovo je mjesto, kako je dodao, samo na 42. godišnjicu Gospinih ukazanja posjetilo oko 50 tisuća hodočasnika iz svih krajeva svijeta.

Hodočasnica iz New Yorka Feni je otkrila da se tijekom svog prvog posjeta Međugorju odmah odlučila popeti na Križevac o čemu je gledala puno videozapisa. Za nju je, kako je kazala, svaki korak i svaki kamen bio emotivan.

Došli smo ovdje jer želimo biti na mjestu gdje se naša Gospa ukazala, na mjestu posebne milosti – rekao je David iz Kansasa koji je sa svojom obitelji prvi put došao u Međugorje.

Lucia iz Guatemale treći je put u Međugorju, a prvi put na Mladifestu zbog, kako je kazala, svih aktivnosti, zajedništva i ljubavi prema Majci Mariji. Na hodočašće je povela i svoju majku Liliu.

Došla sam zahvaliti Majci na svim čudima koja je učinila u mom životu i na svim blagoslovima. Međugorje je za mene raj na zemlji – rekla je Lilia iz Guatemale.

Nastavi čitati

BiH

Uspješna suradnja Hercegbosanske županije s Turističkim klasterom Hercegovina i Županijama Zapadnohercegovačkom i Hercegovačko-neretvanskom

Objavljeno

Piše

Afirmirajuće vijesti za BiH turizam dolaze nam iz Ujedinjenog Kraljevstva, a rezultat su susreta i dobre suradnje triju županija iz Hercegovine te grada Mostara s National Geographic Traveller na nedavno održanim sajmovima turizma u Berlinu i Londonu, sve u organizaciji Turističkog Klastera Hercegovina.

Nakon objavljenog plaćenog sadržaja o ponudi regije Hercegovina, u kojoj se između 6 nezaboravnih avanturističkih doživljaja promoviraju i dvije atrakcije iz HBŽ; safari s divljim konjima i planinski biciklizam u parku prirode Blidinje, zadovoljstvo ne kriju ni u National Geographic Traveller-u gdje su pozitivno iznenađeni velikim brojem pregleda i interesom za regiju Hercegovina.

Izvorni članak možete pročitati na sljedećoj poveznici:

https://www.nationalgeographic.com/travel/article/paid-content-outdoor-adventures-herzegovina

 

 

 

Nastavi čitati

BiH

Počinje Festival mladih u Međugorju

Objavljeno

Piše

Dan nakon što župa Međugorje proslavi blagdan svog nebeskog zaštitnika sv. Jakova, u Međugorju će u srijedu 26. srpnja – na blagdan svetih Joakima i Ane, roditelja Blažene Djevice Marije – početi 34. Festival mladih.

I ovogodišnji Mladifest, pod geslom ‘Evo majke moje i braće moje!’ (Mt 12, 49), počinje večernjim molitvenim programom, odnosno molitvom krunice u 18 sati, nakon čega će uslijediti ceremonija otvaranja Mladifesta, a onda i sveta misa te klanjanje Isusu u Presvetom oltarskom sakramentu.

Drugi dan Mladifesta počinje već u šest sati molitvom krunice na Podbrdu kod Gospina kipa, a jutarnji program s katehezama, molitvama i svjedočanstvima bit će u četvrtak, petak i subotu. Ova tri dana program će se nastaviti u 16 sati svjedočanstvima, nakon kojih slijedi večernji molitveni program na vanjskom oltaru crkve sv. Jakova: krunica u 18, a sveta misa u 19 sati.

Nakon svete mise u četvrtak će biti procesija s Gospinim kipom i klanjanje, u petak molitva pred križem sa svijećama, a u subotu klanjanje, poslanje i završetak uz pjesmu. 34. Festival mladih završit će u nedjelju 30. srpnja u pet sati svetom misom na Križevcu, a detaljnije program i upute pogledajte OVDJE.

Nastavi čitati

BiH

Očekuje se rekordna zarada od turističke sezone u Neumu

Objavljeno

Piše

Neum bi ove godine po zaradi od turizma trebao nadmašiti rekordnu, predpandemijsku 2019. godinu. Trenutno su popunjeni gotovo svi kapaciteti, a cijene su u odnosu na prošlu godinu više za oko 15 posto, što jedini bh. grad na moru i dalje čini cjenovno pristupačnijim od ostalih turističkih destinacija na Jadranu.

Turistička sezona u Neumu ove godine pokazuje odlične rezultate iako je ljetovanje u bh. biseru na Jadranu za ovu godinu skuplje za nekih 15 posto, kazao je viši stručni suradnik Turističke zajednice Hercegovačko-neretvanske županije Ramiz Bašić, dodavši pritom da su turistički djelatnici prezadovoljni predsezonom i trenutnom popunjenošću turističkih kapaciteta (95 posto), a i za postsezonu se prave planovi.

Glavnina neumskih gostiju dolazi iz BiH, a jedan dio gostiju je iz Francuske, Njemačke, Austrije, Slovenije, Poljske, Češke, Slovačke, Srbije, a od ove godine povećan je i broj gostiju iz Republike Hrvatske.

U Neumu se nadaju da će za ovu sezonu doći do brojki iz 2019. godine.

Sigurno je da će biti preskočena u financijskom dijelu, ali čeka se hoće li se to ostvariti i po broju dolazaka i broju noćenjaističe Bašić.

Odlične turističke rezultate bilježi i Međugorje, koje je samo na 42. godišnjicu Gospinih ukazanja posjetilo oko 50 tisuća hodočasnika iz svih krajeva svijeta.

Naravno da to predstavlja i izuzetnu financijsku dobit za trgovce, ugostitelje, turističke radnike i gospodarstvenike u tom hercegovačkom kraju – napominje viši stručni suradnik TZ HNŽ-a.

Govoreći o poskupljenjima, tj. za koliko su cijene usluga i noćenja u HNŽ-u veće u odnosu na lani, rekao je kako su one od 10 do 15 posto više zbog povećanja cijena ulaznih komponenata (troškovi goriva, energije i slično).

Međutim, naše destinacije ostaju i dalje veoma cjenovno pristupačne i konkurentne, naročito u odnosu na susjedne destinacije na hrvatskoj i crnogorskoj obali gdje su cijene pojedinih usluga i proizvoda kudikamo više – ocjenjuje Bašić.

Upitan koliko jedna obitelj ove godine mora izdvojiti za ljetovanje u Neumu, Bašić odgovora kako su cijene smještaja i usluga veće za nekih 15 posto u odnosu na lani, pa bi po nekim izjavama turističkih djelatnika iz Neuma, četveročlana obitelj dnevno trebala izdvojiti od 150 do 200 eura.

Naravno, taj iznos bitno ovisi o tome je li smještaj rezerviran u privatnim sobama, apartmanima ili pak u hotelima, gdje je najskuplje, nadodaje.

Na pitanje koliko je u prvih šest mjeseci u HNŽ-u ostvareno dolazaka i noćenja, ističe kako zasad nemaju službene podatke i točne brojke, ali po svemu sudeći može se reći da se uspješna ovogodišnja sezona nastavlja i da će vjerojatno ovo razdoblje biti za nekih 10-15 posto uspješnije od prošlogodišnjeg.

Nalazimo se u srcu turističke sezone i nakon uspješne predsezone, a uzimajući u obzir trenutna turistička kretanja u HNŽ-u, imamo razloga vjerovati da će sve naše destinacije ostvariti rezultate koji će biti uspješniji od prošlogodišnjih – naveo je Bašić.

Rekao je i kako turizam u HNŽ-u u dosadašnjem dijelu godine ostvaruje pozitivne trendove u vidu rasta turističkog prometa.

Špica sezone je tek počela i pred nama su intenzivni dani tijekom kojih moramo zadržati kvalitetu usluge i zadovoljstvo gostiju jer samo tako možemo dugoročno graditi imidž županije, a u širem kontekstu Hercegovine, kao kvalitetne i održive turističke regije – ustvrdio je Bašić.

Turistička zajednica HNŽ-a trenutačno priprema nekoliko projekata za daljnje unapređenje turističkog sektora i diverzifikaciju turističke ponude u Županiji, a sve u okviru programa prekogranične saradnje Hrvatska-BiH-Crna gora za razdoblje 2021.-2027.godine.

Turistička zajednica će aplicirati s projektima koji se najviše odnose na rekonstrukciju i valorizaciju kulturno-povijesnog nasljeđa u HNŽ-u i njegovu promociju.

(Izvor: FENA/BHRT)

Nastavi čitati

Najnovije vijesti

BiHprije 34 minute

Sjajan meč u Mostaru: Zrinjski odigrao utakmicu za pamćenje

Nevjerojatna utakmica odigrala se u Mostaru. Utakmica koja se pamti. Gosti iz Nizozemske imali su pobjedu u svojim rukama, da...

Sportprije 3 sata

Veliki talent iz Novog Travnika Luka Barnjak potpisao za NK TRAVNIK

Luka Barnjak, junior NK Travnik, danas je potpisao ugovor sa klubom. Luka je jedan od najtalentovanijih i perpektivnih igrača omladinskog...

Modaprije 3 sata

Vraća se i izbor Miss hrvatske dijaspore, prijave otvorene  

Trideseta obljetnica najstarijeg izbora ljepote u Hrvatskoj održat će se ove godine 27.studenog u Zagrebu. Nakon pauze uzrokovane svjetskom pandemijom...

BiHprije 3 sata

Predsjednik Čović se sastao s vodstvom Matice hrvatske u Zagrebu

Predsjednik HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora BiH dr. Dragan Čović posjetio je Maticu hrvatsku. S predsjednikom Čovićem susreli su...

BiHprije 4 sata

Kodro više nije izbornik nogometne reprezentacije BiH

Meho Kodro više nije izbornik nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine. Iako su neki članovi Izvršnog odbora NS/FSBiH dali podršku Kodri,...

Filmprije 8 sati

Novi Travnik: Vraćaju se filmske projekcije u naš grad: večeras prikaz prve projekcije

U Kino dvorani, odnosno u Domu kulture Novi Travnik večeras će se održati filmska projekcija hrvatskog filma “Smrt djevojčice sa...

BiHprije 10 sati

Navijači Alkmaara napadnuti u Mostaru

Skupina navijača AZ Alkmaar fizički je napadnuta od strane nepoznatih osoba u četvrtak u Mostaru. U četvrtak 21. rujna, u...

BiHprije 12 sati

Rostovo:Zbog prometne nezgode promet obustavljen do završetka policijskog uviđaja

Zbog prometne nezgode u kojoj su učestvovala dva vozila, a koja se dogodila na magistralnom putu Bugojno- Novi Travnik (Rostovo)...

Oglas
Oglas