HNS BiH: Nerealni zahtjevi nisu put za poboljšanje statusa branitelja

27

Odjel za branitelje HVO-a i Domovinski rat Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH ne podržava prosvjede udruge “Zaboravljeni branitelji” zakazane za četvrtak.

“Najavljeni prosvjedi izvan sustavnog djelovanja, kroz koje se daju lažna i neprovediva obećanja braniteljima, poništavaju do sada uloženi veliki napori svih udruženja branitelja u FBiH, ministarstva branitelja županija i Federalnog ministarstva, županijskih vlada, Vlade FBiH i Parlamenta FBiH u rješavanju potreba svih branitelja u FBiH”, priopćeno je iz HNS-a BiH.

Odjel za branitelje HNS-a podržava aktivnosti koje provodi Ministarstvo branitelja FBiH, u suradnji s udrugama branitelja u kojima, kako se navodi, ima mjesta i mogućnosti za rad i djelovanje svih branitelja pripadnika HVO-a, Armije BiH i MUP-a.

Iz HNS-a ističu kako se moraju vratiti nezakonito oduzeta prava branitelja za vrijeme prethodna vlast te potpuna provedbu odluka Ustavnog suda FBiH i zaključaka Parlamenta FBiH koji se odnose na zakone o pravima branitelja, provedbu revizije branitelja, te cjelovitu provedbu postojećih zakona vezanih za branitelje na županijskoj i federalnoj razini.

“Svjesni smo teškog financijskog stanja u BiH i FBiH, ali tražimo da se ne umanjuju dostignuta prava branitelja, čime se osigurava da svaki branitelj u određenoj životnoj dobi može ostvariti pripadajuće braniteljsko pravo čime je osigurano da svatko tko je bio branitelj ostvari neko od prava. Takva mogućnost danas postoji u postojećim zakonima.

Prosvjedi u kojima se ističu nerealni i neprovedivi zahtjevi nisu put za poboljšanje materijalnoga statusa branitelja te ih kao takve Odjel za branitelje HVO i Domovinski rat HNS ne podržava”, stoji u priopćenju.