Hercegovina će ostati poznata po kvalitetnim vinima

52

Visokokvalitetna, vrhunska vina iz mostarskog Hepoka nose naziv po liski, zaštićenoj vrsti ptice koja se gnijezdi u mostarskom blatu i rukavcima rijeke Neretve. Rakije i likeri dobili su naziv po teneliji, kamenu Mostara od kojeg je u najvećoj mjeri zidan Stari most.

Hepok od nedavno proizvodi šest sorti bijelog vina: Žilavka, Chardonnay, Tamjanika, Rizling, Sauvignon Blanc i Smederevku, a od crnih Vranac, Merlot i Cabernet Sauvignon. Asortiman rakija uključuje Lozu i Travaricu, te likere s ukusima višnje, suhe smokve, maline, kadulje i šipurka.

Danas je upriličeno predstavljanje nove vizije brenda, kao i novi asortiman proizvoda, te je upriličen obilazak Hepokovih plantaža, obilazak podruma Vinarije kao i degustacija proizvoda. Uz brojne eminentne zvanice svečanosti je prisustvovao i gradonačelnik Ljubo Bešlić, koji je čestitao na napravljenom poduhvatu.

Hepok je već dvije godine u vlasništvu Društva za ulaganje u poljoprivredu Zeraa Agriculture Investment. U samu kompaniju dosad je investirano oko 20 miliona maraka, a novac je usmjeren na nabavku opreme, unaprijeđenje vinograda i kvalitet vina s ciljem da se Hepok vrati na mjesto na kojem se nalazio do početka rata u BiH na privrednoj mapi zemlje i regiona.

Direktor Zeraa Agriculture Investmenta Damir Ferović kaže je da je konačan cilj kontinuitet u proizvodnji, odnosno napredak do nivoa moderne i napredne kompanije. Zeraa Agriculture Investment zadržala je sve uposlenike prije akvizicije, a broj zaposlenih za dvije godine se udvostručio. Nova vizija podrazumijeva društvenu odgovornost, koja se ne odnosi samo na brigu o uposlenicima, već i na tradiciju, zaštitu životnog prostora i lokalnu zajednicu.

Hepok danas posjeduje sofisticiranu, savremenu tehnološku opremu za brzu i kvalitetnu analizu vina, nove vinifikatore za odležavanje, inoks tankove i najmoderniju destileriju za proizvodnju alkoholnih pića, čiji je kapacitet milion litara na godišnjem nivou.

Hepok je prema riječima direktora Nedima Marića dosad investirao oko 100.000 KM u savremeni laboratorij i punjač s tri nivoa zaštite. Naredna investicija je 20 hektara novih nasada Žilavke i Blatine.

Novo logo kompanije objedinjuje Stari most – simbol života i grozdove Žilavke i Blatine – dvije autohtone hercegovačke sorte. Ovaj hercegovački gigant danas simbolizira radost života i najavljuje jednu novu, pozitivnu priču iz hercegovačke vinske regije.

Već idućeg mjeseca, Lisku i Teneliju će biti moguće pronaći na tržištu širom Bosne i Hercegovine.