- oglas -

Henry Kissinger: Ovo su tri scenarija za kraj rata

Pročitajte i ovo

BiH izveze kilogram mesa, uveze osam, najviše se kupuje svinjetina

Za sedam mjeseci ove godine u BiH je uvezeno meso vrijedno više od 262,5 milijuna KM, dok je izvoz...

SUBOTA: BBrothers u Ex Pontu

U subotu 13.08. opet nam dolaze dobri znanci, duo BBrothers. Garancija su dobre atmosfere i zabave, a za vrhunsku...

Odigrane prve utakmice malonogometnog turnira “Putićevo 2022”

Odigrane su prve utakmice malonogometnog turnira Putićevo 2022. Rezultati prvog dana turnira: MNK Putićevo 5 : 1 Mladež HDZ BiH Novi...
- Advertisement -

HENRY KISSINGER, veteran američke diplomacije, dao je intervju za britanski tjednik The Spectator. Iznio je, između ostalog, tri scenarija za kraj rata u Ukrajini.

- Advertisement -

“Postoje tri moguća ishoda ovog rata i sva tri su još uvijek donekle otvorena.

Tri scenarija

Ako Rusija ostane gdje je sada, osvojit će 20 posto Ukrajine i većinu Donbasa, glavnog industrijskog i poljoprivrednog područja te pojas zemlje uz Crno more. Ostanu li tu, bit će to pobjeda, unatoč svim neuspjesima koje su doživjeli na početku. A uloga NATO-a neće biti tako odlučujuća kao što se ranije mislilo.


Drugi ishod je da se Rusija pokuša istjerati s teritorija koji je stekla prije ovog rata, uključujući i Krim.

Treći ishod, koji sam skicirao u Davosu, a koji je, po mom dojmu, Zelenskij sada prihvatio, jest ako se može spriječiti Rusiju da ostvari bilo kakva vojna osvajanja i ako se linija borbe vrati na poziciju s koje je rat počeo, onda će sadašnja agresija biti vidljivo poražena.

Ukrajina će se obnoviti u obliku u kojem je bila kad je rat počeo, prema liniji razdvajanja nakon 2014. Bit će ponovno naoružana i usko povezana s NATO-om, ako ne i dio njega.

Preostala pitanja mogla bi se prepustiti pregovorima. Bila bi to situacija koja je neko vrijeme zamrznuta”, kazao je Kissinger.

Naljutio Zelenskog izjavom

Podsjetimo, Kissinger je u svibnju izazvao bijes ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog nakon što je pozvao Zapad da prestane pokušavati poraziti Rusiju u Ukrajini.

Kissinger je rekao da strahuje da bi nastavak sukoba mogao uzrokovati još veći rat u Europi. Kissinger je poziv uputio Svjetskom ekonomskom forumu (WEF) te ocijenio da bi poraz Rusije bio štetan za Zapad. Kazao je da bi to značilo dugoročnu destabilizaciju Europe.

“Pregovori moraju početi tijekom iduća dva mjeseca jer će se inače stvoriti tenzije preko kojih se neće moći tako lako prijeći. Idealno bi bilo da linija razdvajanja bude povratak na prethodno stanje stvari. Inzistiranje na ratu poslije ta dva mjeseca ne bi dovelo do slobode Ukrajine, već do novog rata protiv same Rusije”, rekao je Kissinger.

Najnovije vijesti

BiH izveze kilogram mesa, uveze osam, najviše se kupuje svinjetina

Za sedam mjeseci ove godine u BiH je uvezeno meso vrijedno više od 262,5 milijuna KM, dok je izvoz...

SUBOTA: BBrothers u Ex Pontu

U subotu 13.08. opet nam dolaze dobri znanci, duo BBrothers. Garancija su dobre atmosfere i zabave, a za vrhunsku hranu i kvalitetno piće ćemo...

Odigrane prve utakmice malonogometnog turnira “Putićevo 2022”

Odigrane su prve utakmice malonogometnog turnira Putićevo 2022. Rezultati prvog dana turnira: MNK Putićevo 5 : 1 Mladež HDZ BiH Novi Travnik Gradina 969 2: 4 Šantići MLM...

“Ribarsko večer” povodom Dana općine Busovača; Kad “ribari” zasviraju…(FOTO)

Sinoć je održano “Ribarsko večer” u povodu Dana općine Busovača, u organizaciji Udruge sportskih ribolovaca Busovača, uz potporu sponzora i prijatelja. „Ribarsko večer“ održano je...

Velež oslabljen gostuje Leotaru na Policama

Susretom Leotara i Veleža danas od 17:30 sati otvara se 5. kolo Premijer lige Bosne i Hercegovine. Trebinjci poslije četiri odigrana kola imaju samo bod,...

Povezane vijesti