HDZ 1990 na Kupresu: Prestanite s igrama o izmjenama Izbornog zakona

186

Na sjednici Predsjedništva HDZ-a 1990 održanoj na Kupresu u petak usvojeno je nekoliko zaključaka.

1. HDZ 1990 smatra da treba prestati sa igrama oko izmjena i dopuna Izbornog zakona koje predugo traju. Treba se nužno fokusirati na provedbu presuda Ustavnog suda BiH i međunarodnih sudova, unutar kojih se legitimno predstavljanje naroda i rješenje pitanja  izbora u gradu Mostaru ne smiju podcijenjivati i „gurati pod tepih“. Mostar nije grad slučaj već Mostar nužno mora imati status kao i sve ostale jedinice lokalne samouprave u BiH.

2. Nepostojanjem minimuma  spremnosti za kompromis oko  temeljnih političkih pitanja        ( Izborni zakon, grad Mostar, NATO put) jasno se  pokazuje da je vladajućima jedino važno zadržati pozicije moći bez imalo odgovornosti prema narodu.

3. Zbog neodgovornih politika, zbog višegodišnjeg nepotizma,korupcije, klijentalizma i nekompetencije trpe svi građani a pogotovo najugroženije skupine društva: branitelji, stradalnici, umirovljenici, nezaposleni, a naročito mladi koji zbog tih i takvih pojavnosti nezadrživo napuštaju BiH. Tražimo od najodgovornijih potpuni zaokret u odnosu prema vlastitoj državi.

4. Najoštrije  osuđujemo neformiranje vlasti više od godinu dana od Izbora, nažalost za BiH i sve njene građane sa nesagledivim posljedicama. Pored ostalog blokirana je realizacija projekata od strateškog značaja za BiH.   Samo zbog toga što je  rad  Parlamentarne skupštine BiH blokiran, više od milijardu eura potpisanih ugovora čeka na ratifikaciju. To je samo primjer izravne štete, a neizravna je još veća.
Zbog krajnje neodgovornosti koja poprima oblike civilizacijskog sunovrata gubi se povjerenje u institucije, jača apatija i beznađe, jača odlazak ljudi iz BiH.

5. Zadužuju se predstavnici HDZ-a 1990 u HBŽ da u pregovorima oko formiranja vlasti u toj županiji posebnu pozornost obrate na općine Drvar, Glamoč i Grahovo, a posebno da sa ostalim partnerima iznađu rješenje za izgradnju Katoličke crkve u Drvaru, Katoličkog groblja i Pastoralnog centra.