Haiku Šimića Tonina objavljen u uglednom američkom časopisu

27

Haiku Šimića Tonina objavljen u uglednom američkom časopisu

-- Oglas ---

 

Ovaj poznati i višestruko nagrađivani hrvatski pjesnik i književnik obilježio je kulturni i umjetnički život mnogih krajeva u kojima je živio.

Ugledni američki haiku časopis, Kernels Haiku (proljeće 2013.) je između tisuću haikua prispjelih iz cijeloga svijeta objavio i jedan zadarskog pjesnika Nikole Šimića Tonina. Ovaj poznati i višestruko nagrađivani hrvatski pjesnik i književnik obilježio je kulturni i umjetnički život mnogih krajeva u kojima je živio, a i u zadarskom je kraju u posljednjih nekoliko godina svojim neumornim stvaralačkim radom ostavio neizbrisiv trag.

Rođen je u Crkvicama u Zenici 1962. godine. Po struci je ugostitelj, a do danas je objavio više desetaka književnih djela. Osim kao književnik i pjesnik Nikola Šimić Tonin je zapažen i kao književni kritičar, esejist, dramski pisac i likovni kritičar. Piše za dječje zborove i klape, autor je likovne monografije o umjetniku kninskog kraja Mirku Mariću nazvane “Host”.

Kao zavičajni književnik zastupljen je u dubrovačkom kraju (Lastovo), šibenskom (Krapanj), na Hvaru i Visu, te u kninskom kraju. Dobitnik je brojnih nagrada od kojih su značajnije: prvo mjesto na malom splitskom festivalu 2007. godine (s kninskom dječjom klapom), Nagrada Grada Knina, Grb Grada Knina za književni doprinos, druga nagrada na međunarodnom festivalu poezije za djecu i mladež 2009. godine, te prvom nagradom na natječaju Matice hrvatske za pjesmu “Istina” na standardnom hrvatskom jeziku. Objavljuje u znanstvenim i stručnim časopisima kao što su “Riječ”, “Jezik”, “Marulić”, “Zadarska smotra”, “Motrišta”, “Hrvatska misao”, “Osvit” i dr. Poznatija su mu djela “Rukama zaustaviti vjetar” (zbirka pjesama), “Nebeska drva” (priče), “Kraljevna u kapi rose” (pjesme za djecu), “Host” (likovna monografija), “Kralj Zvonimir” (poema), “Posudionica snova” (pjesme), “Mudrost Rame u književnom stvaralaštvu Rajka Glibe” (književno – znanstveni rad), “Nesretan je Petar Pan” (pjesme za djecu), “Bilo je to jednom sve zbog kiše” (pjesme), te “Selice i stanarice” (slikovnica). U tisku su mu djela: “Otok Krapanj i krapanjski spužvari” (monografija), “U vatrama rata, u vatrama krvi” (domoljubne pjesme), “Svratište riječi” (pjesme) i “Ustani kad kažeš Vukovar” (poema). (zadarskilist.hr)