U Haagu je danas bio i “čovjek sa žice”, logoraš čija je snimka zaprepastila svijet

352

MEĐU ljudima koji su se danas okupili u Haagu pred izricanjem presude Ratku Mladiću bio je i Fikret Alić.

Fotografija Alića, “čovjeka sa žice”, obišla je svijet za vrijeme rata. Fikret se prije 25 godina nalazio u logorima Trnopolje i Keraterm kraj Prijedora.

Snimka koja je zaprepastila svijet

Naime, Radovan Karadžić je 1992. godine pozvao svjetske novinare da snime koncentracijski logor Trnopolje, kako bi spriječio glasine o nehumanom postupanju prema zarobljenicima. Između ostalih, tu su bile ekipe iz ITN-a te Guardiana. Pod paskom srpskih čuvara, novinari su intervjuirali zarobljenike. Alić je bio jedan od logoraša koji su nedavno pristigli iz Keraterma.

Snimka iz Trnopolja koju je 6. kolovoza 1992. emitirao ITN obišla je i zaprepastila svijet. Stanje u kojemu se nalazio Fikret Alić, s ispijenim licem i vidljivim rebrima iza bodljikave žice, automatski je pokrenulo bijes javnosti. Alić je postao simbol logoraške patnje.

Bivša britanska premijerka Margaret Thatcher, u jednom od rijetkih emotivnih istupa, prokomentirala je ovu scenu rekavši kako je mislila da nikad u životu više neće vidjeti još jedan holokaust.

“Čovjek sa žice”

Alić je danas, nakon 25 godina, stajao pred Haaškim tribunalom. Nosio je naslovnicu časopisa Time sa svojom slikom. Međutim, kad je podignuo sliku, jedan muškarac sa srpskom zastavom počeo je vikati da je Mladić njegov heroj.