Grubeša: Dobili smo dokumentaciju iz Hrvatske vezanu za slučaj Mamić. Čekamo odluku Suda BiH

29

Hrvatska je poslala Bosni i Hercegovini jučer novi zahtjev za izručenjem Zdravka Mamića. Zahtjev je potpisao hrvatski ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković.

O izručenju Mamiću trebao bi ponovno odlučivati sud BiH nakon što su mu prije nekoliko dana oduzeli putne isprave i zabranili izalazak iz zemlje. Hrvatski mediji su ovaj put naglasili u svojim izvještajima kako će konačnu odluku o izručenju ipak donijeti ministar pravde BiH Josip Grubeš. Zato smo od upravo od njega zatražili komentar o ovome slučaju.

-Ministarstvo pravde BiH zaprimilo je dokumentaciju iz Republike Hrvatske vezanu za slučaj Mamić. Ta dokumentacija sada će biti proslijeđena Sudu BiH na utvrđivanje ima li elemenata za njegovo izručenje. Tek kada Sud BiH donese konačno odluku ona će biti dostavljena meni. Ne želim unaprijed špekulirati o tomu kakva će odluka Suda biti, pričekajmo da taj posao bude obavljen – rekao je ministar Grubeša za Ero.tel.

Na naše pitanje dovodi li se opet u vezu slučaj Zdravka Mamića sa slučajem Lejle Fazlagić, odnosno, je li moguće da dvije zemlje obave razmjenu ove dvije osobe i predmeta koji se vode protiv njih, ministar Grubeša nam je rekao kako ta dva predmeta niti u kojem slučaju nisu povezana.

-U javnosti se špekulira i poveziva slučajeve Fazlagić i Mamić, no ponavljam svaki predmet je individualan i o svakom predmetu se odlučuje nevezano za neki drugi – zaključio je ministar Grubeša u izjavi za Ero.tel.

Do sada je slučaj Mamić izazivao veliku pažnju javnosti i za očekivati je kako će tako ostati i u novoj epizodi ovoga procesa koja je navljena kroz novi zahtjev za izručenje. U svakom slučaju, očekuje se kako će odluka biti donešena uskoro.

AU: M.K./Ero.tel