Connect with us

Društvo

Gradska knjižnica Novi Travnik pokrenula kampanju “Budi cool! Pročitaj knjigu! Postani član!”

Published

on

Uz procvat digitalne ere i brzog ritma života, čitanje knjiga ponekad pada u drugi plan. Međutim, Gradska knjižnica Novi Travnik odlučila je promijeniti ovu sliku.

Povodom Međunarodnog dana knjige i autorskih prava Gradska knjižnica Novi Travnik pokrenula je kampanju “Budi cool! Pročitaj knjigu! Postani član” s ciljem privlačenja novih članova i promocije kulture čitanja.

Kampanja nije samo poziv na čitanje, već i na kreativnost. Slogan “Budi Cool!” implicira da je čitanje knjiga nešto što može biti i zabavno i moderno.Gradska knjižnica Novi Travnik prepoznala je važnost prilagođavanja novim trendovima i načinima komunikacije kako bi privukla publiku svih uzrasta. Jedan od ključnih elemenata ove kampanje su plakati koji su osmišljeni da privuku pažnju prolaznika i potaknu ih na akciju.

Zahvaljujući dizajnu Stanislava Nikolića, plakati su izuzetno privlačni i jasno komuniciraju poruku kampanje. Svojim šarenim i originalnim dizajnom, oni oslikavaju duh književnosti i kreativnosti.

Advertisement

Kroz ovu kampanju, žele istaknuti da čitanje nije samo pasivna aktivnost, već može biti inspirativna i poticajna. Pored toga, čitanje knjiga potiče razvoj mašte, kritičkog razmišljanja i empatije.Knjižnica će u daljnjem razdoblju organizirati niz događaja i aktivnosti kako bi dodatno podržala ovu kampanju. Cilj je stvoriti dinamično i inspirativno okruženje koje potiče ljude da otkriju radosti čitanja i izražavanja kroz različite umjetničke forme.

Ova kampanja ne samo da promovira čitanje, već i podupire autorska prava, naglašavajući važnost poštovanja autora i njihovog rada.

Advertisement

BiH

SARAJEVO: Obilježen Dan Državnosti i Dan Oružanih snaga Republike Hrvatske 

Published

on

By

U Domu Oružanih snaga Bosne i Hercegovine jučer je održan svečani koncert klasične glazbe i domjenak u povodu Dana Državnosti i Dana Oružanih snaga Republike Hrvatske, te 30. godišnjice otvorenja Veleposlanstva Republike Hrvatske u Sarajevu.

 

Događaju su nazočili dužnosnici HDZ-a BIH predvođeni predsjednicom Federacije BiH, Lidijom Bradara. Uz predsjednicu Bradara, na koncertu je bio i zamjenik predsjedatelja Zastupničkog doma PS BiH Marinko Čavara, izaslanica u Domu naroda PS BiH Marina Pendeš, federalni ministar pravde Vedran Škobić, predsjednik Vlade Županije Posavske Đuro Topić, predsjednica Vlade HNŽ-a Marija Buhač, izaslanik predsjedateljice Vijeća ministara Mate Lončar, kao i brojni drugi uvaženi gosti. Svečani govor održao je veleposlanik RH u BiH, Ivan Sabolić. Veleposlanstvo RH u Sarajevu službeno je otvorio dr. Franjo Tuđman, prvi predsjednik RH 14. lipnja 1994. godine, u nazočnosti dr. Zdravka Sančevića, prvog hrvatskog veleposlanika i prvog doajena diplomatskog zbora u BiH (1992-1995).

Koncert su obogatili nastupi sopranistice Katarine Kikić Marić, prvaka opere HNK Zagreb Stjepana Franetovića i pijaniste Davora Ljubića.

Advertisement

Continue Reading

BiH

Marin Vukoja izabran za sudiju Ustavnog suda BiH

Published

on

By

Predstavnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine imenovao je noćas, sat i po nakon ponoći, Marina Vukoju na poziciju sudije Ustavnog suda Bosne i Hercegovine.

To je odlučeno na osnovu 51 glasa za, 38 protiv i bez sudržanih. Izborom Vukoje Ustavni sud BiH nije popunjen, ali neće više funkcionirati na rubu kvoruma.

Tokom rasprave o izboru sudije Ustavnog suda BiH najviše je raspravljala opozicija jer je smatrala da se ovakav proces izbora nije trebao izvršiti budući da je poslanici ponuđeno samo jedno ime sa Rang liste, najviše pozicionirani, a to je bio Marin Vukoja.

Poslanici opozicije istakli su da procedura nije izvršena na dobar način te da se čitav postupak trebao ponoviti i sačekati, između ostalog, mišljenje Venecijanske komisije.

Advertisement

Zbog negodovanja da se Vukoja imenuje na funkciju sudije Ustavnog suda BiH opozicija je najavila su da će uložiti apelaciju i žalbu Ustavnom sudu.

U okviru posljednje tačke dnevnog reda “izbori i imenovanja” osim imenovanja Marina Vukoje za sudiju Ustavnog suda BiH,  imenovani su i članovi radnih tijela ovog doma, te odobreni prijedlozi da se određeni zvaničnici imenuju na funkcije u nekoliko federalnih institucija. Tako je bivša ministrica finansija i dopremijerka Federacije BiH Jelka Miličević imenovana na funkciju zamjenika direktora Agencije za bankarstvo FBiH.

Također, za novog predsjedavajućeg Predstavničkog doma izabran je poslanik Naše stranke Dragan Mioković, a dužnosti je razriješena dosadašnja Mirjana Marinković-Lepić zbog zdravstvenih razloga.

Usvojene Izmjene i dopune Zakona o PIO

Advertisement

Predstavnički dom usvojio je i predloženu izmjenu i dopunu Zakona o PIO, kojom se propisano pravo da se invalidska penzija obezbjeđuje korisniku koji nije u obaveznom osiguranju.

Do sada je ovo pravo bilo regulisano samo za porodičnu penziju.

S obzirom da je korisnik porodične penzije bio sposoban za rad, izostavljeni su korisnici invalidske penzije, pa su oni ovom izmjenom uvedeni u Zakon o PIO.

Izmjena je izvršena na način da je obrisan član 116. Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, kojim je bila propisana obustava isplate penzije u slučaju sticanja statusa osiguranika u obaveznom osiguranju budući da je ovaj član Ustavni sud FBiH proglasio neustavnim.

Advertisement

To znači da ukoliko ova izmjena stupi na snagu penzioneru neće biti obustavljena penzija kod sticanja dodatnih prihoda na povremenim poslovima.

Ovo zakonsko rješenje treba odobriti i Dom naroda da bi bilo omogućeno da stupi na snagu osmog dana od objave u Službenim novinama Federacije BiH.

Prihvaćen je i Nacrt novog zakona o likvidacionom postupku koji je potrebno donijeti jer je važeći zakon donijet 2003. godine i ima mnogo nedorečenosti. Između ostalog, novim odredbama predviđeno je da se usvoji institut skraćenog dobrovoljnog likvidacijskog postupka po službenoj dužnosti, koji je u Republici Srpskoj uveden još 2019. godine, a kojim se značajno skraćuje period trajanja i pojednostavljuje likvidacioni postupak.

Potrebno je da zakon bude upućen u javnu raspravu, nakon koje slijedi izrada prijedloga zakona, koji je potrebno da usvoje oba doma Parlamenta da bi stupio na snagu.

Advertisement

Poslanici su odobrili Strategiju za prevenciju i borbu protiv nasilja u porodici 2024.-2027. godina, a danas su glasali i za odobravanje više odluka koje se tiču izrade regulacionih planova Štrbački Buk za period od 10 godina i historijskog gradskog područja Jajce za period od deset godina.

Osim toga, prihvaćena je i odluka, kojom se treba odobriti nabavka prostorija za smještaj Fonda za profesionalnu rehabiliataciju i zapošljavanje lica sa invaliditetom Federacije BiH sa sjedištem u Sarajevu.

Prijedlog Odluke o izmjeni Odluke o donošenju Prostornog plana područja posebnih obilježja od značaja za Federaciju Bosne i Hercegovine „Autocesta na Koridoru Vc“ za period od 20 godina.

Prihvaćeno je i dodatno zaduženje po Sporazumu o zajmu između BiH i OPEC fonda za međunarodni razvoj za realizaciju Projekta Koridor Vc dionica: Nemila – Donja Gračanica (Zenica sjever) poddionica: Vranduk – Ponirak.

Advertisement

Continue Reading

BiH

Ministar Matić: Sve bolnice poslovale pozitivno, Nova Bila gradi lamele, Travnik ide u obnovu

Published

on

By

Sve bolnice u Srednjobosanskom kantonu (SBK) ostvarile su pozitivan poslovni rezultat u prošloj godini, prema izvještaju o radu bolnica koji je proteklog četvrtka usvojila kantonalna vlada na sjednici u Travniku, izjavio je kantonalni ministar zdravstva, Anto Matić.

 • Zadovoljni smo rezultatima poslovanja bolnica. Ukupna razlika između prihoda i rashoda za sve bolnice iznosi oko milion maraka. Sve bolnice su dostavile izvještaje s kojima možemo biti zadovoljni. Svaka bolnica provodi određene investicione programe, koje djelomično sufinansira i naše ministarstvo, a značajan izvor sredstava dolazi iz Zakona o konsolidaciji ustanova od strane Vlade Federacije BiH – izjavio je Matić.

Prema Matićevim riječima, bolnica u Novoj Biloj usmjeriće ta sredstva na izgradnju novih lamela, bolnica u Travniku će rekonstruisati zgradu, dok će bolnica u Jajcu koristiti sredstva za sanaciju dugova iz ranijih perioda.

Continue Reading

Društvo

Crveni križ podijelio baby setove Hrvatskoj bolnici “Dr. fra Mato Nikolić” i JU Bolnici Travnik

Published

on

By

Danas je Crveni križ općine Travnik zajedno s Crvenim križem FBiH i Crveni križem KSB/SBK realizirao humanitarnu donaciju u kojoj su podijeljeni baby setovi Hrvatskoj bolnici “Dr. fra Mato Nikolić” i JU Bolnici Travnik.

Ova inicijativa je sprovedena s ciljem pružanja podrške novorođenčadima i njihovim porodicama, kao i olakšavanja rada zdravstvenih ustanova. Baby setovi uključuju osnovne potrepštine za novorođenčad, kao što su pelene, odjeća, te higijenski proizvodi.

Predstavnici Crvenog križa su tom prilikom izrazili zahvalnost svim donatorima i volonterima te posebno Federalnom ministarstvu rada i socijalne politike koji su omogućili realizaciju ove akcije, te su istakli važnost zajedničkog rada i solidarnosti u pružanju pomoći najugroženijima. Bolnice su izrazile duboku zahvalnost na ovoj vrijednoj pomoći, koja će značajno doprinijeti kvalitetnijoj njezi najmlađih pacijenata.

Advertisement

Continue Reading

Društvo

Uskoro Vlašić Outdoor 2024, “Back To Nature”

Published

on

By

Trkački i bike turizam od primarnog su interesa za razvoj selektivnih oblika turizma na Vlašiću. Na tom tragu već dugi niz godina surađuju javni i privatni turistički sektor i društvene organizacije u Središnjoj Bosni.

Jedna od zadnjih inicijativa održana na Vlašiću bio je Vlašić Outdoor 2022. godine koji je imao za cilj razvoj cikloturizma, traila i ostalih oblika aktivnog turizma. Organizator je Biciklistički klub “Napredak” u Travniku.

Ove godine na Vlašić Outdooru 04.08.2024. vas očekuju dužine:

Advertisement

RED (extreme) 40 km: najduža i najzahtjevnija utrka koja polazi sa Starog grada u Travniku a završava na Galici na Vlašiću.

Preuzimanje startnih paketa na Galici ispred PD Erik Brandis od 05:30-07:00h, obezbjeđen prijevoz za natjecatelje extreme utrke Galica-Travnik.

Polazak s Galice u 07:00h
Start utrke: 08:00h
Kotizacija: 50KM

BLUE (polumaraton) 21 km: staza “srednje” dužine kreće sa platoa Galice,
Start utrke: u 10:00 sati
Kotizacija: 40KM

Advertisement

GREEN 7 km: nešto kraća staza starta također s platoa Galice,
Start utrke: u 11:00 sati
Kotizacija: 30KM

Rekreativno biciklistički maraton 30km
Start u 09:00 sati s platoa Galica ispred PD Erik Brandis Kotizacija: 30KM

Startne pakete je moguće preuzeti najkasnije sat vremena prije utrke, na platou Galice kod PD Erik Brandis.

Startni paket za natjecatelje sastoji se od:

Advertisement

– FINIŠERSKE MEDALJE

– DRY FIT MAJICE

– POKLON PAKETA SPONZORA

– VAUČER ZA HRANU

Advertisement

FUN RUN dječija i zabavna “sponzorska” utrka na kratkoj dionici od nekoliko desetaka metara.

Prijave moguće tijekom dana.

Brojni sportaši i rekreativci će pronaći dovoljno razloga za posjet Vlašiću u zimskim mjesecima, ali ljeto donosi novo izdanje sportske manifestacije Vlašić Outdoor 04.08.2024. koju ne smijete propustiti.

Više informacija o stazama i detaljima utrka pravovremeno ćemo objaviti na Facebook i Instagram stranici.

Advertisement

Možete nas kontaktirati i putem e-maila: bk.napredak.tr@gmail.com

Danijela mob 062143620
Grgur mob 0644453457

Informacije također možete vidjeti i OVDJE

Advertisement

Continue Reading

Društvo

Vitežanin Sven Mišković novi v.d. ravnatelja Uskoka

Published

on

By

Za vršitelja dužnosti ravnatelja Uskoka, glavni državni odvjetnik Ivan Turudić u utorak je imenovao Svena Miškovića, tužitelja koji je među ostalim javnosti poznat po zastupanju optužbe u slučaju protiv Zdravka Mamića.

U izjavi novinarima Mišković je kazao da mu je ukazana velika čast i povjerenje. „Nastavljamo daljnju suradnju u predmetima koji su u tijeku i u budućnosti”, rekao je kratko novinarima.Neslužbeno se doznaje da će Mišković i dalje voditi slučaj Zdravka Mamića te da će njegovu dosadašnju poziciju preuzeti Petra Parlov koja postaje voditeljica Odjela tužitelja, dok će prvi zamjenik i dalje biti Krešimir Ostrogonac.

Turudić je u ponedjeljak preuzeo dužnost glavnog državnog odvjetnika i na konferenciji za novinare najavio skore razgovore s Uskokom, županijskim i općinskim državnim odvjetništvima, ali i ministrom pravosuđa.

I prije stupanja na dužnost najavio je da će mu jedna od prioriteta pronaći “unutar kuće” ravnatelja specijaliziranog odjela za suzbijanje korupcije i organiziranog kirminaliteta, Uskoka, kojega vodi vršiteljica dužnosti Željka Mostečak od ostavke bivše ravnateljice Vanje Marušić u travnju prošle godine.

Advertisement

Govoreći o Uskoku, Turudić je u ponedjeljak naglasio da mu je cilj približiti Uskok i Državno odvjetništvo jer je to, kako ističe, važno za rad obje institucije. Dodao je kako smatra da bi se Uskok trebao baviti puno manjim brojem predmeta, kao i da mnoge predmete mogu raditi niža državna odvjetništva.

Continue Reading

BiH

Zastupnica Dajana Frljić pokrenula inicijativu za bolju zaštitu trudnica na radnom mjestu

Published

on

By

Sarajevo, 28. svibnja 2024. – Zastupnica u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH, Dajana Frljić (HDZ BiH), iz Kluba zastupnika HDZ BIH – HNS, uputila je danas zastupničku inicijativu u kojoj se zahtijeva od nadležnih inspekcija dosljedno provođenje Zakona o radu, s posebnim naglaskom na zaštitu prava trudnica.

 

Zastupnica Frljić istaknula je važnost pridržavanja odredbi Zakona o radu, koji zabranjuje nejednako postupanje prema trudnicama, posebice u članu 60. stavak 1. Prema ovom članku, poslodavci ne smiju odbiti zapošljavanje žene zbog trudnoće, kao ni otkazati ugovor o radu tijekom trudnoće, porođajnog odsustva ili dok koristi prava iz članova 63., 64. i 65.

 

Advertisement

“Jedan od većih problema u Bosni i Hercegovini, koji je postao krucijalan u posljednjih godina, je povreda prava na radnom mjestu, osobito problema žena koje odluče formirati obitelj. To je jedan od razloga masovnog odlaska ljudi iz države, jer nemaju nikakvu zaštitu kada je u pitanju ova tema,” objasnila je zastupnica Frljić.

 

 

Inicijativom se traži veća pozornost na ovaj problem te stvaranje pritiska na poslodavce kako bi se osiguralo poštivanje zakona. Zastupnica Frljić vjeruje da će ovakva praksa imati dugoročni pozitivan učinak na demografsku politiku društva, te potaknuti solidarnost i zajednički interes za bolju zaštitu prava trudnica.

Advertisement

 

Dodatno, zastupnica Frljić naglasila je važnost usvajanja Strategije za prevenciju i borbu protiv nasilja u obitelji za razdoblje 2024.-2027. godina, koja je bila 5. točka dnevnog reda današnje sjednice. U sklopu te strategije, predložila je formiranje povjerenstva za praćenje i unaprjeđenje rada tijela kaznenog i prekršajnog postupka, kao i izvršavanje sankcija koje se odnose na zaštitu od nasilja u obitelji. Povjerenstvo bi bilo pod nadležnim ministarstvom, čime bi se osiguralo sustavno praćenje i poboljšanje mjera zaštite žrtava nasilja u obitelji.

Continue Reading

Društvo

Sportski savez SBK poziva na 20. “Pješačenje do zdravlja”

Published

on

By

Zavod za javno zdravstvo Srednjobosanskog kantona, Sportski savez općine Donji Vakuf i Planinarsko društvo „Dubrava“ iz Donjeg Vakufa organizira dvadeseseto jubilarno pješačenje “S nama na putu do zdravlja” do Planinarskog doma “Jarišće” kod Oboraca općina Donji Vakuf. Pješaćenje se organizira povodom obilježavanja 31. svibnja, Svjetskog dana borbe protiv pušenja.

Pješačenje će se održati 02.06.2024. godine (nedjelja), sa polaskom iz općina SBK/KS do odredišta na području Općine Donji Vakuf odakle će se uputiti laganom šetnjom prema Planinarskom domu “Jarišće” kod Oboraca općina Donji Vakuf uz pratnju Gorske službe spašavanja Travnik i članova PD “Dubrava” iz Donjeg Vakufa.

Sa ciljem sticanja i promoviranja zdravih životnih navika, kao i povećanja interesa za bavljenjem tjelsenom aktivnošću u sklopu “Pješačenja do zdravlja” bit će organizirane sportske aktivnosti: “Bosanski susreti” (ekipno takmičenje – povlačenje konopca, bacanje kamena sa ramena, skakanje u vrećama), te “Liga zdravih životnih navika” igra se na male golove.

Pored sportskih aktivnosti sudionici pješačenja do zdravlja posjetit će nalazište stećaka u Oborcima gdje će se održati povijesni sat s ciljem njegovanja i očuvanja bosanskohercegovačke povijesti.

Advertisement

Grupne i pojedinačne prijave je obavezno dostaviti Sportskom savezu SBK/KSB (e-mail:sportskisavezsbkksb@gmail.com) ili Sportskim savezima općina najkasnije do 29. svibnja kako bi se mogao osigurati dovoljan broja autobusa za prijevoz sudionika.

Raspored polazaka autobusa:

 •  Travnik (autobusko stajalište kod Doma zdravlja Travnik) u 8,30 sati;
 •  Turbe (pekara „Dervić“) u 8,45 sati;
 •  Vitez (autobusna stanica) u 8,00 sati;
 •  Nova Bila (parking Motel „Dani“) u 8,15 sati;
 •  Gornji Vakuf/Uskoplje (ispred Konzuma) u 8,00 sati;
 •  Bugojno (ispred TOU „ Best“ kod džamije) u 8,30 sati;
 •  Donji Vakuf (parking Hotela „Vrbas“) u 8,50 sati;
 •  Oborci u 09,15 sati
 •  Novi Travnik (VATROGASNI DOM) u 8,00 sati;
 •  Novi Travnik (autobusno stajalište kod kružnog toka-izlazak iz Novog Travnika) u 8,05 sati;
 •  Nević Polje (autobusno stajalište, auto-servis „Fišić“) u 8,15 sati.

Više od 6 milijuna ljudi svake godine umre od dejstava duhana – više nego od HIV/AIDS-a, malarije i tuberkuloze zajedeno. To je jedini legalni proizvod koji ubija ako s konzumira tačno onako kao sto je proizvođač naumio. Čak polovica svih pušača će umrijeti
od bolesti povezanih duhanom. Pasivno pušenje škodi svima koji su izloženi tom dimu, a procjenjuje se da godišnje od pasivnog pušenja umre više od 600.000 ljudi. Zbog stalnih upozorenja i zabrane pušenja u zatvorenim javnim mjestima u većini zemalja Svijeta, duhanska industrija pokušava na sve moguće načine da te sporazume i Zakone promjeni.

Continue Reading

Društvo

Simbol industrijske prošlosti Novog Travnika u novom ruhu

Published

on

By

Nakon pažljive restauracije, čuveni čekić, simbol industrijske prošlosti Novog Travnika zasijao je u novom ruhu.

Ovaj projekt obnove, privodi se kraju donoseći novi sjaj jednom od najprepoznatljivijih obilježja naše zajednice. Novi izgled uključuje osvježenu boju koja odražava njegovu povijesnu važnost i uklapa se u suvremeni izgled grada.

Continue Reading

Najnovije vijesti

BiH1 sat ago

DNEVNICE BERAČA MALINA KREĆU SE OD 70 DO 100 KM

U Podrinju je započela berba ovogodišnjeg roda malina, ali uz nadu u bolju naplatu od prošle godine, proizvođači su suočeni...

Sport2 sata ago

Hrvatski mediji: Radeljić uskoro pravi transfer karijere!?

Iza Stjepana Radeljića je sjajna sezona u dresu Rijeke. Stasiti stoper rodom iz Novog Travnika se s Rijekom nije uspio okititi...

Promo2 sata ago

Natječaj Pirotehnike “Orion” Vitez za prijem komercijaliste u radni odnos

„Pirotehnika Orion“d.o.o. Vitez, firma sa dugogodišnjim iskustvom u trgovini pirotehnike objavljuje natječaj za prijem u radni odnos: KOMERCIJALISTA Opis posla:...

Crna kronika2 sata ago

STRAAŠN SUDAR AUTOBUSA I AUTOMOBILA: Poginuo vozač, više od 30 ozlijeđenih

U srijedu u Srbiji kod Malog Požarevca dogodila se prometna nesreća u kojoj je poginuo vozač automobila. U srijedu u...

Sport2 sata ago

Modrić će u subotu srušiti Lothara Matthausa, a ostati na korak do Paola Maldinija

SAMO TRI dana nas dijele od najveće utakmice klupskog nogometa. U finalu Lige prvaka, na legendarnom stadionu Wembley u Londonu,...

BiH3 sata ago

SARAJEVO: Obilježen Dan Državnosti i Dan Oružanih snaga Republike Hrvatske 

U Domu Oružanih snaga Bosne i Hercegovine jučer je održan svečani koncert klasične glazbe i domjenak u povodu Dana Državnosti...

BiH3 sata ago

Danas umjereno do pretežno oblačno, moguće lokalne nepogode

U Bosni i Hercegovini danas se očekuje umjereno do pretežno oblačno vrijeme, uz uslove za lokalne nepogode, jače padavine ponegdje...

BiH3 sata ago

Marin Vukoja izabran za sudiju Ustavnog suda BiH

Predstavnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine imenovao je noćas, sat i po nakon ponoći, Marina Vukoju na poziciju sudije...

Advertisement
Advertisement
LM