Grabar-Kitarović: Hrvati Bosne i Hercegovine ostaju moja posebna briga, to im obećavam

654

Aktualna predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović u velikoj dvorani Matice hrvatske službeno je najavila kandidaturu za predsjedničke izbore na koje će izaći kao kandidatkinja Hrvatske demokratske zajednice.

Svoj polusatni govor pred prepunom dvoranom u Matici hrvatskoj, često praćen i prekidan pljeskom prisutnih, Grabar-Kitarović započela je pozdravom “Drage Hrvatice i Hrvati u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i diljem svijeta, dragi hrvatski državljani, dragi prijatelji” te objavila kako najavljuje svoju službenu kandidaturu nakon pet godina obnašanja dužnosti hrvatske predsjednice.

Posebno je ukazala na gorući problem iseljavanja i demografskog deficita, ocijenivši kako je ponovno uspostavila veze između hrvatskog iseljeništva i matične domovine te pružila podršku Hrvatima u BiH te hrvatskim manjinama u drugim državama.

-Hrvati Bosne i Hercegovine ostaju moja posebna briga, to im obećavam. Ustrajat ću na zaštiti njihove konstitutivnosti i ravnopravnosti. Hrvati su garant opstojnosti i europske budućnosti Bosne i Hercegovine – kazala je.

Kandidaturu za predsjedničke izbore u Republici Hrvatskoj koji bi se trebali održati u prosincu ove godine istaknulo je 15-ak kandidata. Uz Kolindu Grabar-Kitarović, provedene ankete najviše šanse daju kandidatu SDP-a Zoranu Milanoviću, neovisnom kandidatu Miroslavu Škori, a svoje kandidature su istaknuli i Anto Đapić, Vlaho Orepić, Dalija Orešković i dr.