Connect with us

Scena

Google će za vrijeme vožnje blokirati sve funkcije na vašem telefonu osim jedne

Published

on

Pametni telefoni trenutno su opremljeni posebnim profilima i postavkama za vožnju, ali Google vjeruje da bi korištenje takvih trebalo ograničiti kada sjednete za volan automobila.

Google u novom patentu objašnjava da bi pametni telefoni vozaču trebali pružati samo informacije o navigaciji. U suprotnom, ostale mogućnosti treba blokirati posebno kako bi se smanjilo ometanje, piše Autoevolution.

Nova tehnologija pod nazivom “sustavi, uređaji i metode za kontrolu rada prijenosnih zaslona tijekom rada vozila” pokriva široku lepezu proizvoda, uključujući pametne telefone, ali i naočale kao i pametne satove.

Koristeći integrirane senzore, središnji sustav bi mogao odrediti upravlja li korisnik vozilom, bilo automobilom, motociklom, biciklom, pa čak i helikopterom.

Advertisement

Kada se vozilo pokrene, senzori prenose podatke sustavu. Pristup zaslonu automatski se ograničava, sprječavajući korištenje ovih uređaja sve dok se vozilo ne zaustavi.

Google zna da bi se u nekim slučajevima korištenje uređaja čak moglo preporučiti tijekom vožnje. Na primjer, pametne naočale mogu pomoći vozačima, pa tvrtka kaže da se može dopustiti prolaz informacija o navigaciji. Tako bi pametne naočale mogle prikazati rutu na svojim ekranima, ali u suprotnom, ostatak sadržaja je blokiran.

Naravno, korisnik i dalje može zaobići nametnuta ograničenja kada je to potrebno. Metoda može uključivati različite opcije, poput dugotrajnog pritiskanja određene tipke za deaktiviranje ograničenja i dopuštanje redovite upotrebe uređaja.

Ostaje vam glas

Glasovne naredbe omogućit će korisnicima interakciju sa svojim uređajima kada su zasloni zaključani. Ovaj je pristup već dostupan na opciji Android Auto, gdje su određene značajke, uključujući tipkovnicu, zaključane kada je vozilo u pokretu. Vozači i dalje mogu kontrolirati navigacijski softver ili reprodukciju glazbe glasovnim naredbama, dopušteno im je promijeniti pjesmu, postaviti novo odredište ili uspostaviti poziv bez dodirivanja zaslona.

Advertisement

Ograničenja bi trebala smanjiti ometanje za volanom, posebice jer slanje poruka tijekom vožnje i dalje predstavlja veliki problem diljem svijeta. Prethodne studije su pokazale da bi čak i multimedijski sustavi u automobilima mogli postati izvor distrakcije, budući da vozači gledaju na zaslon tražeći navigacijske ili druge informacije.

Usvajanje glasovnih naredbi napredovalo je u posljednjih nekoliko godina, te su i Google i Apple pokušali ažurirati svoje sustave za naprednije mogućnosti u automobilu. Google Assistant sada može kontrolirati više značajki vozila, uključujući klimatizacijske sustave. Glasovne naredbe poput “postavi temperaturu na određenu razinu” omogućuju vozačima podešavanje klime bez skidanja pogleda s ceste. Slično iskustvo također će biti dostupno na CarPlayu kada se verzija najnovije generacije lansira ove godine.

Advertisement

Moda

Da li ste spremni za outdoor?! Otkrijte kako se pripremiti za avanture na otvorenom ovog ljeta

Published

on

By

Kada govorimo o outdoor aktivnostima, prva asocijacija često su robusne planinarske cipele i praktične, ali ne nužno atraktivne odjevne kombinacije. Međutim, savremeni trendovi u outdoor opremi dokazuju da funkcionalnost i stil nisu međusobno isključivi. Današnja outdoor odjeća dizajnirana je da pruži maksimalnu zaštitu i udobnost, istovremeno ne zanemarujući estetski aspekt.

Odabir prave opreme: Balans između funkcionalnosti i stila

Uzmimo za primjer moderne planinarske jakne. Izrađene od naprednih materijala koji su istovremeno lagani i otporni na vremenske uvjete, ove jakne dolaze u živopisnim bojama i modernim krojeva koji se ne bi postidjeli ni na modnim pistama. Slično tome, vodootporne hlače za planinarenje više nisu ograničene na nekoliko osnovnih boja – sada ih možete pronaći u raznim stilovima koji se lako mogu prilagoditi i za casual gradske outfite.

Za one koji preferiraju aktivnosti na vodi, inovacije u dizajnu kupaćih kostima i opreme za plažu su jednako impresivne. Moderne verzije klasičnog pareo za plažu, na primjer, nisu samo komad tkanine za pokrivanje nakon kupanja. Današnji pareo za plažu dolazi u raznim materijalima i dizajnima koji ga čine višenamjenskim – od elegantne suknje za večernji izlazak do praktičnog pokrivača za piknik na plaži.

Tehnologija u službi prirode: Pametni dodaci za outdoor avanture

Dok je cilj outdoor aktivnosti često bijeg od tehnologije, određeni pametni dodaci mogu značajno unaprijediti vaše iskustvo u prirodi. Vodootporni pametni satovi s GPS funkcijom postali su nezamjenjivi za planinare i trkače, pružajući ne samo informacije o ruti i tempu, već i vitalne podatke o zdravstvenom stanju.

Solarne punjače za mobilne uređaje drugo su izvrsno tehnološko rješenje za duže boravke u prirodi. Ovi lagani i prenosivi uređaji omogućuju vam da ostanete povezani čak i na najudaljenijim lokacijama, što je posebno važno iz sigurnosnih razloga.

Advertisement

Za ljubitelje fotografije, kompaktni vodootporni fotoaparati ili akcijske kamere postali su must-have dodatak za bilježenje avantura. Ovi uređaji ne samo da su otporni na vremenske uvjete, već su dovoljno mali da ne ometaju vaše aktivnosti.

Mentalna priprema: Ključ uspješnog outdoor iskustva

ok je fizička priprema i odgovarajuća oprema neophodna za outdoor aktivnosti, mentalna priprema često se zanemaruje. Međutim, upravo je ovaj aspekt ključan za potpuno uživanje u prirodi i suočavanje s neočekivanim izazovima.

Prakticiranje mindfulness tehnika može značajno unaprijediti vaše outdoor iskustvo. Ove tehnike vam pomažu da budete prisutni u trenutku, potpuno svjesni svog okruženja i vlastitih reakcija. To je posebno korisno kada se suočavate s izazovnim situacijama poput strmog uspona ili neočekivane promjene vremena.

Također je važno razviti fleksibilnost i adaptabilnost. Priroda je nepredvidiva i planovi se često moraju mijenjati u posljednjem trenutku. Prihvatanje ove činjenice i razvijanje sposobnosti da se brzo prilagodite novim okolnostima ključno je za uživanje u outdoor aktivnostima.

Advertisement

Održivost u fokusu: Odgovoran pristup prirodi

S povećanjem popularnosti outdoor aktivnosti, raste i svijest o potrebi za odgovornim pristupom prirodi. Održivost je postala ključna riječ u svijetu outdoor opreme i aktivnosti.

Mnogi proizvođači outdoor opreme sada koriste reciklirane materijale u proizvodnji svoje odjeće i opreme. Od jakni izrađenih od recikliranih plastičnih boca do kampirske opreme proizvedene od biorazgradivih materijala, opcije za ekološki osvještene outdoor entuzijaste su brojne.

Osim toga, princip “ne ostavljaj trag” postao je mantra za odgovorne outdoor entuzijaste. Ovaj pristup podrazumijeva minimiziranje našeg utjecaja na prirodu – od pravilnog odlaganja otpada do izbjegavanja ometanja lokalne flore i faune.

Socijalni aspekt: Outdoor aktivnosti kao način povezivanja

Iako se outdoor aktivnosti često percipiraju kao solo avanture ili bijeg od civilizacije, one zapravo pružaju izvrsne prilike za socijalno povezivanje. Grupna planinarenja, kampiranja ili dani na plaži s prijateljima mogu stvoriti nezaboravne uspomene i ojačati veze.

Advertisement

Mnogi gradovi sada imaju aktivne outdoor klubove koji organiziraju redovne izlete i aktivnosti. Ovo je izvrsna prilika ne samo za upoznavanje istomišljenika, već i za učenje od iskusnijih outdoor entuzijasta.

Društvene mreže i aplikacije za outdoor aktivnosti također su promijenile način na koji se povezujemo kroz ove hobije. Platforme za dijeljenje ruta, savjeta i iskustava stvorile su globalne zajednice outdoor entuzijasta.

Spremnost kao ključ uživanja u outdooru

Biti spreman za outdoor ne znači samo imati pravu opremu ili biti u dobroj fizičkoj kondiciji. Radi se o holističkom pristupu koji uključuje mentalnu pripremu, odgovoran odnos prema prirodi i otvorenost za nova iskustva.

Bez obzira jeste li iskusni planinar ili tek počinjete istraživati čari outdoor aktivnosti, uvijek ima prostora za učenje i napredak. Možda ćete otkriti da vas aktivnosti koje nikad niste razmatrali, poput birdwatchinga ili geo-cachinga, fasciniraju i otvaraju potpuno nove perspektive.

Advertisement

Stoga, dok planirate svoje sljedeće outdoor iskustvo, razmislite o svim aspektima pripreme. Od odabira višenamjenskog pareo za plažu koji može služiti kao pokrivač za piknik, do mentalnih vježbi koje će vam pomoći da ostanete smireni u neočekivanim situacijama – svaki detalj doprinosi ukupnom iskustvu.

Outdoor aktivnosti nude jedinstvenu priliku za povezivanje s prirodom, samim sobom i drugima. One nas podsjećaju na našu povezanost s planetom i važnost očuvanja njegove ljepote za buduće generacije. Stoga, pripremite se, izađite van i dopustite prirodi da vas iznenadi, inspirira i transformira. Jer na kraju dana, najbolje avanture su one za koje smo dobro pripremljeni, ali ostavljaju prostor za spontanost i čuđenje.

Continue Reading

Pozitivna priča

Radionica za djecu u Travniku: Najljepše tvrđave Bosne i Hercegovine

Published

on

By

NAJLJEPŠE TVRĐAVE BOSNE i HERCEGOVINE
radionica za djecu, održava se u Travniku u organizaciji Zavičajnog muzeja, poziv prenosimo u cjelosti.

Draga djeco,

pozivamo vas da se prijavite na još jednu zanimljivu edukativno-kreativnu radionicu koju organizira Pedagoška služba Zavičajnog muzeja Travnik, pod nazivom
“NAJLJEPŠE TVRĐAVE BOSNE i HERCEGOVINE”.

Na radionici ćete dobiti priliku da naučite šta su to tvrđave, koja je bila njihova uloga kroz historiju, a koja je danas, o načinu njihove izgradnje i o važnosti njihovog očuvanja.

Advertisement

U kreativnom dijelu radionice imat ćete priliku da sami napravite svoju tvrđavu!

Mjesto i vrijeme održavanja radionice:

Tvrđava Stari grad, petak 19.7. 2024. godine u 11:00 sati

Prijave na broj telefona: 061 070-935

Advertisement

 

Continue Reading

Ekologija

Sataraš, omiljeno jelo za vruće ljetne dane

Published

on

By

Sataraš je omiljeno ljetno jelo koje se priprema od pirjanog povrća. Osnovne karakteristike su mu brza priprema i obilje minerala i vitamina.

Upravo zbog tih osobina u pripremi sataraša postoji mnoštvo varijacija i preinaka, tako da mu u Slavoniji primjerice dodaju kobasice, a u Dalmaciji ga rade na maslinovom ulju.

Sataraš se može poslužiti kao toplo predjelo, glavno jelo ili kao hladno predjelo, jer se može pripremiti dan prije, a prožimanjem sastojaka nakon što odstoji neko vrijeme, postaje još ukusniji.

Sastojci:

Advertisement

600 g crvenog luka
1 kg paprika
1 kg rajčica
Sol
Šećer
Ulje

Priprema:

1. Očistite luk i izrežite na trakice.

2. Rajčice operite i zarežite im opnu cijelom dužinom.

Advertisement

3. U posudu ulijte vodu i pustite da proključa. Pripremljene rajčice spustite u ključalu vodu na dvije minute.

4. Izvadite rajčice iz vode, prohladite nekoliko minuta i ogulite im opnu.

5. Izrežite rajčice na sitnije komade.

6. Paprike operite, očistite od sjemenki i izrežite na sitnije komadiće. Paprike je dobro izrezati na sitnije jer će se kasnije lakše ukuhati, a kožica koju imaju će u satarašu biti neprimjetna.

Advertisement

7. U veću pliću posudu stavite ulja tek toliko da prekrije dno posude i zagrijte. Izrezani luk dodajte u posudu, malo posolite i pustite da se dinsta dok ne postane staklast.

8. Kada se luk prodinstao, u posudu dodajte izrezane paprike i nastavite kuhati na srednje jakoj temperaturi oko 5 minuta.

9. Smjesi luka i paprika dodajte narezane rajčice i sve dobro izmiješajte.

0. Malo smanjite vatru i pustite da se sve zajedno kuha bez dolijevanja vode, uz povremeno miješanje, narednih 15-ak minuta. Vrijeme koliko dugo ćete kuhati ovisi o povrću tj. tekućini koju će povrće pri kuhanju pustiti. Tijekom kuhanja tekućina koju pusti povrće će se prepoloviti i pretvoriti u fini gusti umak, a povrće će se sjediniti, to je pravi pokazatelj da je sataraš gotov.

Advertisement

11. Pred kraj kuhanja dodajte šećer i sol. Šećer pažljivo dodajite jer količina šećera ovisi o kiselosti povrća.

12. Po želji u sataraš možete dodati čili papričica, peršina ili bosiljka.

Dobar tek!

Advertisement

Continue Reading

Scena

Ovo je drvo koje donosi i do 10 000 eura po hektaru – posadite i čekate plod!

Published

on

By

Orah je sastavni dio skoro svakog kolača ili slastice, također je poznato da je bogat mnogim hranjivim tvarima koje pozitivno utječu na ljudski organizam, a osim što je iznimno ukusan, orah je i cjenovno prihvatljiviji od drugih orašastih plodova. Ali jeste li se ikada zapitali koliko je dug put od plantaže oraha do vašeg stola?

Bez sumnje, radi se o dugotrajnom procesu koji zahtijeva veliko strpljenje. Orah plod donosi tek u trećoj godini nakon sadnje, a komercijalni prinosi mogu se očekivati tek od sedme do desete godine, a pun rod od dvanaeste do četrnaeste godine, piše Agrosvijet.

Stručnjaci su izračunali da godišnje ulaganje iznosi sumu koja je tek 16 % od prihoda koji plantaža donese. Stvaranje plantaže oraha ne zahtjeva veliko ulaganje. Također, svaka sljedeća godina ne iziskuje mnogo tretmana i rada u odnosu na neke druge kulture. Idealno vrijeme za sadnju plantaže oraha je studeni ili prosinac.

Na portalu navode kako ovisno o konačnoj cijeni prodaje, godišnje se od oraha može zaraditi i do 10.000 eura po hektaru, ali treba imati u vidu i troškove održavanja i ubiranja plodova.

Advertisement

Veljko Adamović, inženjer strojarstva i profesor matematike, upustio su u uzgoj oraha te Valjevskoj Kamenici ima plantažu. U svome iskustvu koje je podijelio za AgroTv rekao je da sama prodaja oraha nikada nije problem, ali da cijena dosta varira. Objašnjava kako je uzgoj daleko od savršene ideje, ali da u konačnici na svoju plantažu gleda kao na ulaganje, novac koji će mu se kasnije vraćati s godinama.

Adamović je prije skoro 15 godina podigao zasad oraha na parceli od 1,35 hektara. Kako je otkrio, njegova priča s orahom je počela neplanirano i iz zablude.

“Na nagovor prijatelja zasadio sam orahe, misleći da ću imati i “šumu” i plod. Od šume ništa, jer se orezuje na nisko, ali ploda ima”, Adamović je opisao svoj voćarski početak za AgroTv.

Adamović dalje objašnjava kako je mislio da oko oraha nema puno posla, ali to je istina samo za početak. Kasnije orah zahtjeva brigu i trud, a i prema riječima ovog voćara veća ulaganja od očekivanih. Adamović je nakon sadnje shvatio da ni njegova zemlja ne odgovara orasima i trebalo je tu klasu zemljišta poboljšati dodavanjem kalija i fosfora, zatim vapna zbog smanjivanja kiselosti. Danas ima najmanje 115 sadnica i sistem za navodnjavanje.

Advertisement

Sada nakon više od deset godina od sadnje, posla ima još više. Plantaža se gnoji tri ili četiri puta, a zimsko prskanje je obavezno, pa onda sistemsko u svibnju i lipnju.

“Međutim, orah vam pokrije troškove svojim rodom već od svoje šeste ili sedme godine”, ističe Adamović.

Continue Reading

Scena

Najbolja janjetina nije u Jablanici, nego u Moskom, o njoj je govorio i Izet Fazlinović

Published

on

By

Zanimljivo takmičenje više od 100 ekipa sa Balkana: Najbolja janjetina nije u Jablanici, nego u Moskom, o njoj je govorio i Izet Fazlinović

Bosanci i Hercegovci su poznati kao veliki ljubitelji janjetine. I pored vala poskupljenja, mnogi stanovnici naše zemlje uz janjetinu i roštilj slave bitne datume na poznatim izletištima ili u avlijama svojih bašta i imanja.

Cijena sirove janjetine u BiH je između 23 i 25 KM po kilogramu, tako da janje od 15 kilograma košta skoro 350 KM. Cijena janjetine u restoranima u našoj zemlji je mnogo veća. Jablanica je poznata po restoranima sa dobrom janjetinom, a kilogram košta od 60 do 65 KM.

Ipak, gastro-turistička manifestacija “Jagnjijada 2024”, koja je održana na Vučijoj Luci u Istočnom Sarajevu, pokazala je da najbolja janjetina ipak nije u Jablanici.

Advertisement

Ministarstvo trgovine i turizma Republike Srpske proglasilo je “Jagnjijadu Vučija Luka” manifestacijom od izuzetnog značaja, a na njenom 12. izdanju pobijedila je ekipa “Bijela gora”, u čijem sastavu je bio i poznati hercegovački ugostitelj Dragan Aćimović, vlasnik motela i restorana “Konak” u Moskom kod Trebinja.

Upravo je njegov ugostiteljski objekat poznat po vrhunskoj janjetini, ali i dobrom domaćem vinu i rakiji.

U “Konaku” su redovni gosti poznati sportisti, muzičari, glumci, režiseri, scenaristi…

Da se u “Konaku” pravi vrhunska janjetina potvrda je pobjeda na “Jagnjijadi Vučija Luka” u konkurenciji više od 100 ekipa iz BiH, ali i iz zemalja iz regiona.

Advertisement

– Pokazali smo da najbolja janjetina nije u Jablanici, kao što se priča. Recept uspjeha je dobro meso od janjadi koja su pasla travu po imenu zanovijet. Zbog ove endemske biljke meso je sočno i posebno ukusno. Naša ekipa je brojala deset članova. Nije mala stvar pobijediti u konkurenciji 107 ekipa iz BiH, Srbije, Crne Gore i cijelog regiona. Znači da je naša janjetina najbolja na Balkanu. To treba i opravdati narednih godina – kaže Dragan Aćimović.

Janjetina iz Moskog se spominje i u pojedinim filmovima i serijama, a najpoznatija je svakako “Lud, zbunjen, normalan”.

– Ma kakve Moskve, mazlume jedan. To ti je selo Mosko. Ono ti je sjeverno od Popovog Polja gore prema Bileći. Tamo ne raste ništa samo zanovijet. One su brstile samo tu zanovijet. To je meso sve mi sline idu. Par excellence za prste polizati – kaže u jednoj od epizoda Izet Fazlinović:

Advertisement

 

 

 

 

Advertisement

 

 

 

 

Advertisement

 

 

 

 

Advertisement

 

Continue Reading

Ekologija

Nextbike bicikli od sada i u Travniku

Published

on

By

Travnik je uveo sustav javnih bicikala Nextbike i pridružio se mreži gradova širom svijeta koji koriste ekološki prihvatljiv sustav  vožnje.

U okviru prve faze projekta “Urbane mobilnosti”, a kroz program „Nakopa“ (Partnerstvo za održivi lokalni razvoj) koji realiziraju Općina Travnik, Grad Leipzig i Centar za edukaciju mladih, građanima i turistima u Travniku omogućeno je korištenje usluga Nextbike sustava javnih bicikala.

Od početka tjedna, deset Nextbike bicikala uz informativnu tablu s uputama korištenja dostupno je na tri lokacije u Travniku i to na Plavoj vodi, kod Zavičajnog muzeja Travnik i kod Hotela Lipa.

Nextbike sustav omogućava jednostavno iznajmljivanje i vraćanje bicikala na različitim lokacijama, što ga čini praktičnim izborom za urbana područja.

Advertisement

Za korištenje bicikala potrebno je obaviti jednostavnu registraciju i aktivaciju korisničkog računa putem Nextbike mobilne aplikacije ili web stranice Nextbike “nextbike.ba”, a također kuponi za korištenje bicikala mogu se nabaviti na prodajnim mjestima Duhanpromet i iNovine.

Za korištenje bicikla potrebno je na mobitel instalirati aplikaciju Nextbike i kreirati korisnički račun. Nakon toga kad dođete na stanicu i izaberete bicikl, u aplikaciji skenirate barkod koji se nalazi na biciklu i mehanizam koji je na pozadini bicikla se automatski otključa, te je bicikl spreman za korištenje. Kada završite vožnju obavezni ste bicikl vratiti na neku od službenih stanica, te pritiskom ručice zaključati katanac i automatski ćete na aplikaciji biti obaviješteni da je vožnja završena, jer u protivnom postoji mogućnost naplate dodatnih troškova.

Bicikl se preuzima na na stanici koja vam je najbliža te se ostavlja, također na stanici koja je najbliža vašem odredištu. Sva bicikla imaju GPS sustav zbog sigurnosti.

Također, korisnici imaju mogućnost da provjere putem aplikacije gdje i koliko bicikala je slobodno za vožnju, a cijene su kreirane za svačiji džep, uz izbor od tri tarife za plaćanje, a to su jednokratna, mjesečna ili godišnja.

Advertisement

Jednokratna tarifa predstavlja osnovnu cijenu za obračun najma koja iznosi 1 KM za pola sata vožnje, a za svaki novi započeti najam obračunava se naknada od 1 KM na 30 minuta. Mjesečna cijena najma iznosi 10KM, a godišnja 35 KM.

Očekuje se da će implementacija ovog sustava doprinijeti smanjenju upotrebe automobila i pozitivno uticati na zdravlje stanovnika, dok se istovremeno promovira turistička ponuda i usluge grada, te unapređuje razvoj biciklističkog prometa i infrastrukture.

U narednim fazama realizacije projekta, planira se proširenje broja bicikala u skladu s potrebama zajednice za održivom mobilnošću.

Projekt “Nakopa” predstavlja primjer uspješne suradnje institucija vlasti, civilnog društva i građana u kreiranju pozitivnih promjena za lokalnu zajednicu,piše Travnički vjesnik.

Advertisement

Continue Reading

Muzika

Thompson će imati i samostalni koncert u Imotskom

Published

on

By

Marko Perković Thompson (57) imat će 8. kolovoza samostalni koncert na stadionu Gospin dolac u Imotskom, ekskluzivno su za 24sata potvrdili organizatori koncerta i menadžment glazbenika. Thompsonu je to prvi koncert nakon dvije godine pauze.

Njegov koncert bit će dvije večeri nakon što će nastupiti 6. kolovoza kao gost na koncertu Mate Bulića i Dražen Zečića na istom stadionu. Za to gostovanje je, kako smo ranije pisali, zaslužan Markov sin, Ante Mihael, koji ga je mjesecima nagovarao da se vrati nastupima.

-Nekoliko mjeseci ga je sin nagovarao da se vrati nastupima. Thompson mu je obećao da će to i učinit. Stoga se na nagovor sina Ante Mihaela, Thompson odazvao da bude gost s par pjesama u Imotskom – rekao je ranije menadžmenta glazbenika.

Koncert 6. kolovoza je rasprodan u manje od 48 sati, a ni Dražen Zečić nije mogao sakriti da je za to najviše zaslužan Thompson. Kako mnogi obožavatelji nisu uspjeli kupiti kartu na vrijeme, tako je Thompsonovom timu i organizatorima stalno zvonio mobitel od upita i molbi za novi datum.

Advertisement

Kako je 24sata pisao u utorak, organizatori ljetne manifestacije ‘Imotski ne zaboravi’ čekali su Markovu konačnu odluku.

-Mi smo u pregovorima s njegovim timom. Marko bi nam kroz par dana trebao javiti svoju odluku, a to je sve što vam zasad možemo reći – rekli su tad.

Nasreću, pregovori su urodili plodom, a naknadno će biti objavljen datum puštanja ulaznica u prodaju, zaključuje se u tekstu 24sata.

Advertisement

Continue Reading

Ljepota i zdravlje

Prijete nam sunčanica i toplotni udar, koje su razlike, kako ih prevenirati

Published

on

By

Iako tokom cijele sedmice bilježimo visoke temperature, meteorolozi su za danas i sutra (četvrtak i petak) najavili vrhunac drugog ovogodišnjeg toplotnog vala. Visoke temperature zraka mogu da veoma nepovoljno utiču na zdravlje i kod potpuno zdravih osoba. Utjecaju visokih temperatura zraka najviše su izložene osjetljive skupine kao što su mala djeca, trudnice, hronični bolesnici, starije osobe, kao i ljude koji rade na otvorenom, posebno ako su nezaštićeni od sunca, ističu iz Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ).

Kako dolazi do sunčanice

Bilo da ste na moru, na vrućem asfaltu ili u zatvorenoj, vrućoj prostoriji poput tvorničkog pogona, potrebno je poznavati pravila samopomoći, te prve pomoći unesrećenome do dolaska hitne medicinske službe. Podsjećamo, broj na koji možete nazvati hitnu medicinsku službu je 124. Glavni neprijatelji našeg organizma ljeti su sunčanica i toplotni udar koji su tokom posljednjih godina znatno u porastu zbog klimatskih promjena i globalnog zagrijavanja.

– Duže izlaganje glave suncu dovodi do sunčanice, posebno kada je potiljačni dio glave direktno izložen visokoj temperaturi i pod utjecajem sunčeve toplote. Naime, naše tijelo se hladi radom kardiovaskularnog sistema i znojenjem. Ako nesmotreno izlažemo glavu utjecaju sunca, temperatura u glavi se znatno povećava. Tijelo nastoji da rashladi mozak tako što više hladne krvi upućuje u glavu. Time dolazi do širenja krvnih sudova mozga i do naglog povećanja njegove zapremine. To utiče na pojavu simptoma koji su jako slični potresu mozga i nisu nimalo bezopasni. Ozbiljni slučajevi sunčanice mogu završiti nesvjesticom pa čak i komatoznim stanjem, ističe dr. Elma Kuduzović, rukovoditeljica Odjeljenja za promociju zdravlja u INZ.

Advertisement

Razlika između toplotnog udara i sunčanice

Toplotni udar je vrlo sličan sunčanici, s tom razlikom što ne mora nastati kao posljedica direktnog izlaganja suncu. Obično se javlja kada je povećana vlažnost vazduha u vrijeme ljetnih sparina, jer je u takvim uslovima otežano znojenje i prirodno hlađenje organizma. Toplotni udar se može desiti radnicima u pekari ili u industriji kraj visokih peći, kamperu koji spava u loše opremljenom šatoru ili mornaru pored pregrijanog brodskog motora, te pregrijanom autu, javnom prevozu, čak i stanu. U takvim uslovima dolazi do poremećaja centra za termoregulaciju, pri čemu temperatura tijela stalno raste i doseže vrijednosti i do 40 stepeni Celzijusove skale.

Kako navode iz INZ-a, razlikuju se klasični i naporom izazvani toplotni udar. Klasični se razvija tokom dva do tri dana, obično kod starijih, slabo pokretnih osoba koje nemaju klima uređaj, a pristup tečnosti je ograničen. Naporom izazvani toplotni udar razvija se naglo, kod zdravih, aktivnih ljudi (npr. sportaša, vojnika, tvorničkih radnika) izloženih visokim temperaturama. Simptomi su jaka glavobolja, suha koža, stalno povećanje tjelesne temperature, vrtoglavica, nemir, pospanost i povraćanje, zujanje u ušima, poremećaj vida, pa i nesvjestica, puls je ubrzan, a disanje plitko i ubrzano.

Prva pomoć

Advertisement

U slučaju toplotnog udara kao i kod sunčanice mora se intervenirati i odmah početi sa rashlađivanjem. Osobu smjestiti u hladovinu ili u rashlađenu, zatamnjenu prostoriju i raskomotiti je. Važno je postepeno rashlađivanje stavljanjem hladnih obloga na potiljak i glavu sve dok se temperatura ne vrati u normalu.

 Za vrijeme toplotnog udara tijelo gubi sposobnost termoregulacije tako da se može pregrijati ili u nekim slučajevima rashladiti. Zbog toga je u težim slučajevima neophodno stalno mjeriti tjelesnu temperaturu i, naravno, shodno tome unesrećenog hladiti ili utopljavati. Jako je važno nadoknaditi izgubljenu tečnost i minerale, davati hladne napitke, ali izbjegavati pića koja utječu na krvotok, posebno kafu i alkohol, ističe dr. Kuduzović.

Ljekaru se treba obratiti kad tjelesna temperatura ne pada, i pored rashlađivanja i lijekova, kad je osoba pospana, slabo komunicira sa okolinom ili je bez svijesti; kad osoba uporno povraća i sve je slabija. Tada se radi o veoma teškom obliku sunčanice pa je potreban pregled ljekara koji će utvrditi da li se radi samo o sunčanici, ili se potkrao početak neke druge bolesti (npr. infekcija ljetnim virusima ili bakterijama).

Prevencija

Potrebno je ne izlagati se predugo direktnom zračenju sunca i za vrijeme najvećih vrućina boraviti u hladovini ili klimatizovanoj prostoriji; adekvatno zaštititi glavu, nositi kačkete ili šešire sa širokim obodom od  prozračnih materijala. Odjeća mora odgovarati klimatskim uslovima i važno je da je od prirodnih tkanina i svjetlijih boja. mora biti uravnotežena i lagana, bogata vitaminima i mineralima. Važno je nadoknađivati kalij i magnezij, koje uz natrij i hlor organizam naročito gubi.

Advertisement

U Institutu kažu da je, zbog visokih temperatura i povećanog gubitka tečnosti znojenjem, ljeti tijelu i koži potrebna veća količina vode (najmanje dva litra dnevno, što je otprilike osam čaša). Preporuka je unositi tečnost polako, u malim količinama i pri tome izbjegavati alkoholna, gazirana i zaslađena pića koja će samo pojačati dehidrataciju. Prostorije u kojima se boravi moraju se redovno provjetravati, a ukoliko se koriste rashladni uređaji, temperature u odnosu na spoljašnju sredinu ne bi trebalo da se znatno razlikuju.

INZ

Continue Reading

Ljepota i zdravlje

Muči vas nadutost? Izbjegavajte tri namirnice, kaže dijetetičarka

Published

on

By

Mliječni proizvodi glavna su namirnica u mnogim prehranama, ali za neke ljude mogu biti izvor probavnih problema i nelagode. Određeni mliječni proizvodi mogu negativno utjecati na zdravlje crijeva i probavu, što dovodi do nadutosti, plinova i težih probavnih problema. Intolerancija na laktozu i osjetljivost na mliječne proteine česti su uzročnici ovih problema.

Razumijevanje načina na koji mliječni proizvodi utječu na naše tijelo, te prepoznavanje specifičnih proizvoda koji uzrokuju probleme, može nam pomoći u donošenju boljih prehrambenih izbora i održavanju zdravijih i sretnijih crijeva.Stoga je dijetetičarka i nutricionistica Krutika Nanavati upozorila na tri mliječna proizvoda koja bismo trebali izbjegavati ako želimo izbjeći nadutost i nelagodu.

1. Sir

Sir je omiljeni mliječni proizvod koji se koristi u bezbrojnim jelima, ali također može biti krivac za probleme s probavom.

Advertisement

“Tvrdi sirevi poput cheddara ili parmezana sadrže manje laktoze od mlijeka, no neki ljudi s intolerancijom na laktozu ipak mogu imati problema. Takvi sirevi mogu sadržavati visok sadržaj tiramina, amina koji kod nekih osoba može izazvati glavobolje i probavne smetnje. Osim toga, punomasni sirevi imaju više masnoće, što potencijalno uzrokuje usporenu probavu”, objasnila je dijetetičarka za SheFinds.

2. Zaslađeni jogurti

Iako su probiotici u jogurtu općenito korisni, prekomjerno konzumiranje, osobito zaslađenih, ponekad može dovesti do probavnih smetnji, uključujući plinove i nadutost, osobito kod ljudi koji nisu navikli na visok unos probiotika.

“Iako jogurt sadrži tvari koje mogu pomoći probavi, neki jogurti, uglavnom aromatizirani, imaju visok sadržaj laktoze. Dodani šećeri u aromatiziranim jogurtima mogu doprinijeti nadutosti i poremetiti crijevne bakterije”, upozorava Nanavati.

Advertisement

3. Maslac

Konzumacija velikih količina maslaca može opteretiti probavni sustav, posebno u kombinaciji s drugom hranom bogatom visokim udjelom masti. To može dovesti do probavnih smetnji i nadutosti.

“Iako nije značajan izvor laktoze, maslac je bogat mastima. Pretjerani unos masti može usporiti probavu i dovesti do nelagode”, zaključila je nutricionistica.

Advertisement

Continue Reading

Najnovije vijesti

Politika5 sati ago

Devet političkih stranaka će imati kandidatske liste za Općinsko vijeće Novi Travnik

Centralna izborna komisija ovjerila je liste političkih subjekata koji će imati kandidate za Općinska i Gradska vijeća na narednim Lokalnim...

BiH7 sati ago

TRAVNIK: U slučajnog prolaznika ispalio nekoliko metaka, liječnici u Novoj Biloj mu se bore za život

Danas oko 19:25 u travničkom naselju Zolote dogodila se strašna tragedija, a kako saznaje naš portal napadač je u slučajnog...

Društvo7 sati ago

Najavljujemo tradicionalnu smotru folklora “Sijelo u Paklarevu”

Tradicionalna Smotra folklora “Sijelo u Paklarevu” nastavlja se i ove godine, u subotu 27.srpnja od 19 sati. Datum: Subota, 27....

BiH8 sati ago

Pucnjava u Travničkom zaseoku: Jedna osoba ranjena, hitno prebačena u bolnicu

U mjestu Zolote, Općina Travnik, u predvečernjim satima , oko 19:25 dogodila se pucnjava, a jedna osoba je zadobila povrede,...

Sport8 sati ago

Luka Modrić stigao u Mostar i izazvao neviđenu euforiju, dočekalo ga stotine navijača

Kapiten hrvatske nogometne reprezentacije Luka Modrić je večeras stigao u Mostar i izazvao opću euforiju. Stotine navijača ga je dočekalo...

Društvo8 sati ago

BOLJE NEGO U NJEMAČOJ: Restoran Vrelo zapošljava konobara,plata do 2000 KM

Renomirani restoran Vrelo, koji se nalazi uz magistralnu cestu Travnik-Turbe zapošljava konobara/icu. Kako se navodi u oglasu, poželjno je iskustvo,...

Moda11 sati ago

Da li ste spremni za outdoor?! Otkrijte kako se pripremiti za avanture na otvorenom ovog ljeta

Kada govorimo o outdoor aktivnostima, prva asocijacija često su robusne planinarske cipele i praktične, ali ne nužno atraktivne odjevne kombinacije....

BiH12 sati ago

Lana Pudar na poštanskoj marki BH Pošte

????Evropska prvakinja Lana Pudar na poštanskoj marki BH Pošte!???? Poštansku marku na kojoj je naša evropska prvakinja Lana Pudar izdali...

Advertisement
Advertisement
LM