Godina dana je prošla od smrti Olivera Dragojevića, jednog od najvećih glazbenika ikad

16

Životnu bitku izgubio je na Odjelu onkologije splitskog KBC-a, u 71. godini, godinu dana nakon što mu je dijagnosticiran rak pluća.

Iako je od njegove smrti prošlo godinu dana, publika još nije prežalila njegov odlazak, još uvijek im nedostaje.

Pokazala je to i premijera dokumentarnog filma “OLIVERovih 70 – Mala priča o velikom glazbeniku i njegovom posljednjem koncertu” koja je održana u sklopu Pulskog filmskog festivala koja je raznježila publiku, koja je uživala prisjećajući se glazbene legende.

Da ga nisu zaboravili i da im nedostaju njegove pjesme publika je pokazala i uoči koncerta “Trag u beskraju” koji će se u ponedjeljak održati u Oliverovoj Veloj Luci. Unatoč cijeni od 200 kuna ulaznice su ‘planule’ u trenu, rasprodane su za desetak minuta.

Prvu godišnjicu Oliverove smrti obilježit će njegovi prijatelji, Zorica Kondža, Gibonni i Tedi Spalato, klapa Ošjak, VIS Dupini, s kojim je Oliver započeo svoju uspješnu glazbenu karijeru.

Glazbeni producent je Ante Gelo, a nastupaju još Antonio Serrano, Nikša Bratoš i gudački orkestar s Muzičke akademije pod ravnanjem Alana Bjelinskog.

Krajem lipnja, povodom Dana državnosti, za izniman doprinos u izgradnji suverene hrvatske države kroz dugogodišnji rad i stvaralaštvo na hrvatskoj glazbenoj sceni počast Oliveru odala je i hrvatska predsjednica, posmrtno ga odlikovavši ordenom Reda Ante Starčevića. Orden je primila Vesna Dragojević.

Da je priznanje zaslužio dokaz je njegova bogata diskografija.

Iza Dragojevića su ostali brojni hitovi poput ‘Galeb i ja’, ‘Cesarica’, ‘Skalinada’, ‘Oprosti mi pape’, ‘Nisan ja za te’, ‘Picaferaj’, ‘Molitva za Magdalenu’, ‘Ća je život vengo fantažija’, ‘Nadalina’, ‘Svirajte noćas za moju dušu’, ‘Vela Luka’, ‘Vjeruj u ljubav’, ‘Nocturno’…

Ukupno 23 studijska albuma, brojne kompilacije, rasprodani koncerti, nagrade struke i publike.

Oliver je bio dobrodošao širom svijeta. Svjedoče o tome koncerti u najpoznatijim svjetskim dvoranama kao što su njujorški Carnegie Hall, londonski Royal Albert Hall, pariška Olympia, Opera House u Sydneyju…

Uz brojne rasprodane koncerte, koliko je Oliver Dragojević bio omiljen među publikom, ali i kolegama glazbenicima najbolje je pokazao njegov posljednji ispraćaj u Splitu i Veloj Luci kojem su nazočile tisuće ljudi, a prijenos istog na Hrvatskoj televiziji pogledalo je više od 320 tisuća gledatelja.

Oliver Dragojević pokopan je 1. kolovoza 2018. u svojoj Veloj Luci.

Hvala mu za sve što nam je ostavio u naslijeđe, pjesme u kojima su uživale generacije za njegova života, a uživat će i generacije nakon smrti, piše Direktno.hr.