- oglas -

Globalna mapa inflacije: Kakva je situacija u BiH kada je u pitanju rast cijena

Pročitajte i ovo

VITEZ: Motorijada okupila bajkere iz cijele BiH i regije

U organizaciji Moto kluba “MM VITEZOVI” iz Viteza danas se  održavaju Moto susreti  koji su okupili veliki broj zaljubljenika...

Putinov plaćenik iz Grupe Wagner objavio knjigu, ovo je njegovo svjedočanstvo

VIŠE ni Kremlj ne niječe postojanje borbene jedinice ruskih plaćenika pod nazivom Wagner. Ali jedva da je itko od...

Hana Hadžiavdagić pozirala “kao od majke rođena”: Na Rabu ne možeš drugačije

Bosanskohercegovačka influenserica Hana Hadžiavdagić posljednjih dana ljetuje na hrvatskom otoku Rabu, a na svojim profilima na društvenim mrežama pohvalila...
- Advertisement -

Britanski list Financial Times objavio je indekse praćenja globalnih inflatornih kretanja, ističući kako je ruska invazija na Ukrajinu pojačala inflaciju širom svijeta dižući cijene energije i hrane.

- Advertisement -

Inflacija je u mnogim zemljama dostigla najvišu razinu posljednjih nekoliko desetljeća, a ruska invazija na Ukrajinu je podigla cijene energije i hrane te smanjila stvarne prihode domaćinstava.

Pritisci na cijene su se povećali, a neki ekonomisti strahuju od povratka svjetske ekonomije na kroničnu inflaciju i recesijsko okruženje iz 1970-ih godina.


Visoka inflacija ostaje geografski široko zasnovana. Rast potrošačkih cijena je počeo u Aziji, regiji koja je donedavno bila izuzetak od ovoga obrasca koji pogađa ekonomije širom svijeta.

Porast cijena energenata doveo je do inflacije u mnogim zemljama čak i prije sukoba između Rusije i Ukrajine. Dnevni podaci pokazuju kako se pritisak nedavno pojačao te doveo do toga da su Europa i SAD zabranile, ili razmatraju zabranu izvoza ruske energije.

Vodeći prognostičari koje je anketirao Consensus Economics stalno su revidirali svoje očekivane brojke inflacije za 2022. i 2023. godinu.

Veća inflacija se također širi izvan energije na mnoge druge potrošačke artikle, posebno u zemljama u kojima je potražnja dovoljno snažna.

Rast potrošačkih cijena predstavlja izazov za centralne banke, ne samo one u zemljama G7 koje imaju cilj stabilnosti cijena od oko 2 posto. Da bi postigle taj cilj, centralne banke mogu prilagoditi monetarnu politiku kako bi obuzdale potražnju, ali gušenje potražnje povećanjem troškova zaduživanja moglo bi pogoršati pritisak na stvarne prihode stanovništva.

Rastuće cijene ograničavaju novac koji domaćinstva mogu potrošiti na robu i usluge. Za neka domaćinstva to bi moglo dovesti do borbe da svojim porodicama priušte osnovne stvari, kao što su hrana i stanovanje.

Dnevni podaci o osnovnoj robi, kao što je veleprodajna cijena sastojaka za doručak, pružaju pokazatelj pritisaka s kojima se građani suočavaju. U zemljama u razvoju, veleprodajna cijena ovih sastojaka ima veći utjecaj na konačne cijene hrane jer ona čini veći udio u potrošnji domaćinstva.

Još jedna stvar koja izaziva zabrinutost su cijene imovine. One su porasle u mnogim zemljama tokom pandemije, podstaknuti slabom monetarnom politikom, željom za više prostora i vladinim programima podrške.

Ključna debata među kreatorima politike i ekonomistima ostaje fokusirana na to koliko dugo će visoka inflacija trajati. Prije nekoliko mjeseci, mnogi su očekivali da će porast biti suviše kratkog vijeka da bi monetarna politika imala veliki utjecaj na njih, s tim da je efektu viših stopa potrebno vrijeme da prodre u ekonomije.

Očekivanja tržišta u pogledu inflacije u narednih pet godina općenito rastu, što sugerira da će neugodnosti koje doživljavaju preduzeća i domaćinstva opstati.

Za BiH predviđa se rast inflacije na nešto više od pet posto dok će se susjedne države Srbija i Hrvatska suočiti sa inflacijom većom od šest posto.

Prema podacima Financial Times-a rast indeksa cijena u BiH u ožujku 2022. godine porastao je za 10,2 posto. Prije skoka cijena u ožujku, najveći cjenovni rast dogodio se u svibnju 2019. godine kada su cijene porasle za 4,9 posto, prenosi Klix.

Najnovije vijesti

VITEZ: Motorijada okupila bajkere iz cijele BiH i regije

U organizaciji Moto kluba “MM VITEZOVI” iz Viteza danas se  održavaju Moto susreti  koji su okupili veliki broj zaljubljenika...

Putinov plaćenik iz Grupe Wagner objavio knjigu, ovo je njegovo svjedočanstvo

VIŠE ni Kremlj ne niječe postojanje borbene jedinice ruskih plaćenika pod nazivom Wagner. Ali jedva da je itko od pripadnika te grupe bilo što...

Hana Hadžiavdagić pozirala “kao od majke rođena”: Na Rabu ne možeš drugačije

Bosanskohercegovačka influenserica Hana Hadžiavdagić posljednjih dana ljetuje na hrvatskom otoku Rabu, a na svojim profilima na društvenim mrežama pohvalila se obnaženom fotografijom dok pozira...

NOVA KRAĐA GORIVA: Na benzinskoj crpki Ti Oil uz magistralni put M-17 natočio gorivo i pobjegao

Novi slučaj krađe goriva, kako doznaje Avaz, zabilježen je jučer u Hercegovini. U Policijsku upravu Mostar jučer je u 16:50 sati stigla prijava od...

Radončić: Neka se stide patriote sa nezarađenom plaćom od 8.000 KM, isključite s liste one koji su za ovo glasovali

"Neka se stide patriote sa nezarađenom plaćom od 8.000 KM i neka isključe iz stranaka i sa lista one koji su glasali za takvu...

Povezane vijesti