Franjevci s ponosom čuvaju neprocjenjivo povijesno blago

23

Mirnoću sunčanog i hladnog jutra u Kraljevoj Sutjesci, udaljenoj 12 kilometara od Kaknja, remeti samo zvuk rijetkih automobila i lokalnog autobusa na putu ispod Samostana bosanskih franjevaca. Informaciju kako policija vrši pojačan nadzor oko Samostana provjerili su novinari Dnevnog avaza. Dočekali su ih gostoljubivi, ali i razočarani domaćini jer su, kako kažu, „nepotrebno postali vijest”.

-- Oglas ---

– Zapravo, nije se ništa dogodilo. Sve je krenulo s lažnom objavom o nepostojećim terorističkim prijetnjama. Policija je tu, kao i bezbroj puta do sada, radi prevencije kako se ne bi dogodila krađa, kaže vikar Samostana svetog Ivana Krstitelja fra Željko Brkić.

Samostan Kraljeva Sutjeska je pod zaštitom države, ali franjevci ističu da, iako posjeduju povijesne dragocjene predmete, država nije uložila nijednu marku da bi oni bili posebno čuvani. Samostan je izgrađen oko 1350. godine i uz Kreševo i Fojnicu svjedoči o opstojnosti bosanskih franjevaca, ali i Bosne kroz vjekove na ovim prostorima.

– Imamo knjižnicu s oko 5.700 knjiga napisanih prije 1850. godine. Posjedujemo 31 od 53 sačuvane inkunabule u BiH. To su knjige nastale prije 1.501. godine, a smatra se da ih ukupno u svijetu postoji oko 29.000 tisuća, ističe fra Brkić. Među predmetima kojima se sutjeski franjevci ponose su i najstarije sačuvane orgulje, one iz 1865. godine, nabavljene u Mađarskoj i dopremljene za vrijeme turske vlasti.

U muzejskom dijelu se nalaze i “franciskalije”, djela autora franjevaca s područja središnje Bosne, poput Martina Nedića, Matije Divkovića i Filipa Lastrića. Tu su i oruđe i oružje središnje Bosne, eksponati od drveta iz srednjovjekovnih sutjeskih domova, kolekcije liturgijskih odora kroz vjekove, ali i svete knjige drugih vjera.