Poveži se s nama

Društvo

FRANCISCANA: Guča Gora, Fojnica i Kreševo uvezani u novu cikloturističku rutu

Objavljeno

Tražite malo kulture na vašem sljedećem biciklističkom putovanju, ali želite se i zabaviti? Franciscana je vjerujemo pravi odgovor. Ova ruta pružit će vam okus nekih od poznatih Europskih hodočasničkih ruta, a u cijeloj svojoj dužini preko 1.000 km, imat ćete priliku otkriti neke od najimpresivnijih religijskih građevina Bosni i Hercegovini, a ova ruta od danas uključujuje i veličanstvene samostane i muzeje Guča Gora, Fojnica i Kreševo. Povezujući Franjevačke samostane i muzeje, proći ćete kroz mnoga uzbudljiva mjesta, poznate gradove, neka od najljepših sela, prirodnih i kulturnih destinacija u Bosni i Hercegovini.

Ako pak govorimo o bicikliranju, od gustih šuma i zelenih gora sjeverne Bosne do inspirativnih pejzaža kamenite Hercegovine, vidjet ćete najbolje što Franciskana ima za ponuditi na ovoj prekrasnoj biciklističkoj ruti. Od izvanrednih pogleda do slikovitih kaldrmisanih ulica, bučnih ulica do mirnih šuma, vaša vožnja urezati će se kao trajna uspomena, baš kao i svim sljedećim generacijama hodočasnika/biciklista poslije vas.Udruga “HerzegovinaBike” u sklopu svojih projektnih aktivnosti organizirala je biciklističku vožnju “Franciscana”, koja je startala u četvrtak 31. kolovoza 2023. godine u jutarnjim satima ispred Franjevačkog samostana i crkve Uznesenja BDM u Širokom Brijegu. Biciklisti su kroz 4 dana prešli više od 400 km, te tako obišli tri nova Franjevačka samostana i muzeja kako bi ih uvezali u novi i jedinstveni cikloturistički projekt Franciscana. I uspijeli su!

Njih desetak su kroz četiri dana posjetili franjevačke samostane i muzeje kao jednu sasvim novu ponudu aktivnog i kulturnog turizma u Bosni i Hercegovini, a svojom biciklističkom vožnjom mapirali su i obišli samostane Guča Gora, Fojnica i Kreševo, kako bi se isti našli na biciklističkoj mapi kao ponuda za sve cikloturiste koji su željni istraživanja prirodnih ljepota i kulturnog bogatstva Bosne i Hercegovine.Važnost ovog projekta proizlazi iz činjenice da su svi muzeji u Bosni i Hercegovini nastali i razvili se u okviru franjevačkih samostana. Naime, prvi i najstariji muzej u Bosni i Hercegovini je muzej Humac u Ljubuškom, koji se nalazi u sklopu Franjevačkog samostana na Humcu. Također, u ostalim gradovima u Bosni i Hercegovini razvili su se muzeji u sklopu Franjevačkih samostana, a koji se svaki na svoj način posebni.

Projekt se realizira pod pokroviteljstvom Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, a sponzor događaja je i tvrtka HT Eronet. Partneri projekta su franjevački samostani i muzeji u Bosni i Hercegovini, kao i biciklističke udruge kroz koje će prolaziti ruta Franciskana.

Oglas

Društvo

NOVI TRAVNIK: Dvostruko slavlje u župi Presveto Trojstvo

Objavljeno

Piše

Vjernička zajednica Presvetoga Trojstva u Novom Travniku, 24. rujna, proslavila je svoj drugotni patron Bl. Drinske mučenice te obilježila 20 godina postojanja župe, piše nedjelja.ba.

Svečanu euharistiju slavio je član Hrvatske franjevačke provincije Sv. Ćirila i Metoda sa sjedištem u Zagrebu fra Ivan Matić. Koncelebriralo je nekoliko svećenika među kojima su bili gučogorski arhiđakon i kanonik mons. Pavo Jurišić te župnik don Anto Ledić, koji je na početku pozdravio nazočne te progovorio o pastoralnim razlozima osnivanja nove vjerničke zajednice i o statistikama.

“Za 20 godina djelovanja župe kršteno je 658 djece, vjenčano 348 parova, a preminulo je 417 osoba. Prvu svetu pričest primilo je 840 djece, svetu potvrdu 945 mladih dok su sakramenat svetog reda primila četiri mladomisnika. Bogu smo zahvalni za sve darove, milosti i za sve dobročinitelje koji sun as pratili i još uvijek prate molitvom i materijalnim dobrima”, kazao je don Anto istaknuvši kako su među hodočasnicima i vjernici iz župe Staro Petrovo Selo u kojoj je rođena Bl. Jula Ivanišević, a došli su sa svojim župnikom don Ivanom Nikolićem.

Krist kao smisao života

U prigodnoj propovijedi fra Ivan je naglasio bitne aspekte života Bl. Drinskih mučenica, sestara koje su prepoznale Božju ljubav i poziv da budu otvorena srca ka Gospodinu. Posvijestio je kako se pravi smisao života “samo može vidjeti i otkriti u neizmjernoj žrtvi gdje je On, Isus Krist sišao s nebesa u punini”.

“U punini kao svemu jednak čovjeku osim u grijehu. Uzeo je naš život, naše tijelo i naše boli. Krist je smisao života. Tako, promatrajući i naše časne sestre koje su cijeli svoj život svjedočile ljubav i predale ga Bogu, vidimo povezanost patnje i žrtve ljubavi prema Isusu Kristu”, kazao je te naglasio kako “nitko nije slučajno na zemlji, svatko ima svoj cilj i smisao”. Posvijestivši kako Krist vodi kroz život dodao je kako “svi koji su živjeli po Kristu, žive sad s Kristom jer su i trpjeli s Kristom. Na kraju je propovjednik potaknuo nazočne “da dopuste Božjoj providnosti voditi ovu župu” i pozvao nazočne da zajedno zavape iste one riječi Bl. Drinskih mučenica: “Isuse, spasi nas”.

Duhovna priprava i koncert

Ovom slavlju prethodila je trodnevna duhova obnova koju su predvodili župnik don Ante Ledić, župni vikar vlč. Boris Plavčić te dekan KBF-a u Sarajevu preč. Darko Tomašević.

Također, sestre Kćeri Božje ljubavi na čelu s provincijalnom glavaricom s. Gordanom Igrec hodočastile su putovima Bl. Drinskih mučenica i pohodile župu. Pred zavjetnom kapelom molile su po zagovoru Drinskih mučenica za potrebe Družbe, siromaha i svih onih koji se utječu zagovoru blaženica.U sklopu obilježavanja 20. godišnjice župe održana je večer slavljenja i molitve uz koncert Alana Hržice, a molitveni program vodili su vlč. Sandro Jurešićvlč. Boris Plavčić i fra Ivan Matić pred gotovo 2 000 ljudi koji su pjevali zajedno s popularnim duhovnim kantautorom Hržicom.

Inače, župa Presvetog Trojstva u Novom Travniku utemeljena je odvajanjem naselja od župa Rankovići i Uzašašća Gospodinova. S obzirom da je tako Novi Travnik dobio dvije župe, narod je crkvu u “starijoj” nazvao “gornjom”, a novu – čiji je kamen temeljac blagoslovio papa Ivan Pavao II. u Sarajevu 1997. – “donjom”. Za kraj dodajmo kako se spomendan Bl. Drinskih mučenica iz pastoralnih razloga u ovoj župi slavi na dan njihove beatifikacije koja je bila 24. rujna 2011. u Sarajevu, a ne na nadnevak njihova rođenja za nebo koji je 15. prosinca.

Nastavi čitati

BiH

Denisu Buntiću zabranjen prilazak Klari, mora se javljati policiji svaki dan

Objavljeno

Piše

Rješenjem Općinskog suda u Ljubuškom Denisu Buntiću je zabranjen prilazak supruzi Klari Buntić na udaljenosti manjoj od 100 metara. Buntić se također mora javljati u PU Ljubuški svakog dana, saznaje portal Avaza.

Podsjećamo, poznati rukometaš i nekadašnji član rukometne reprezentacije Hrvatske, pretukao je svoju suprugu Klaru Buntić.

Iako je, priznala je, i ranije bio nasilan i fizički je zlostavljao, ipak, u petak je prvi put smogla snage da ga prijavi.

Nasrnuo je na nju u alkoholiziranom stanju, a postoji, rekla je, i snimak gdje se sve čuje, od toga kako je udara do toga gdje ga ona moli da je pusti.

Nastavi čitati

BiH

Čović, Nikšić i Dodik sastaju se u ponedjeljak u Mostaru

Objavljeno

Piše

Koordinacijski sastanak koalicijskih partnera na razni BiH, HDZ-a BiH, SNSD-a i stranaka Trojke (SDP-a BiH, Naša stranka i Narod i pravda) održat će se u ponedjeljak, 25. rujna u Mostaru, najavili su iz HDZ-a BiH.

Sastanak će se održati u Domu HDZ-a BiH u Mostaru, (kneza Domagoja bb) s početkom u 15 sati.

Izaslanstva na sastanku će predvoditi predsjednici stranka Dragan Čović, Milorad Dodik i Nermin Nikšić.

Nakon sastanka planirane su izjave za medije u 16,30 sati, priopćeno je iz HDZ-a BiH.

Nastavi čitati

Društvo

Busovača: 31. obljetnica utemeljenja policije Hrvatske zajednice Herceg Bosne

Objavljeno

Piše

Svečana proslava 31. obljetnice policije Hrvatske zajednice Herceg-Bosne, u organizaciji Udruge policajaca Hrvatskih branitelja u BiH okupila je mnoge sudionike iz različitih dijelova Bosne i Hercegovine te Republike Hrvatske, piše hrvatski.ba.

 

Događaj je započeo malonogometnim turnirom “Jozo Leutar”, posvećenom upravo spomenutom političaru i hrvatskom dužnosniku Jozi Leutaru. Turnir je privukao ekipe policajaca iz svih dijelova BiH, uključujući i Policijsku upravu Žepče u Zeničko-dobojskoj županiji. Jozo Leutar, hrvatski bosanskohercegovački političar i zamjenik ministra unutarnjih poslova u Vladi Federacije BiH, preminuo je nakon političkog atentata u ožujku 1999. godine, te se ovaj turnir održava u njegovu čast.

 

Službeni program nastavljen je u 14 sati, kada su sudionici položili vijence i zapalili svijeće na Središnjem spomen obilježju palim braniteljima u Busovači. Vijence su položili predstavnici organizatora, predsjednik Josip Marić, izaslanstvo HDZ-a BiH predvođeno dr. Marijanom Marjanovićem, zastupnikom u Parlamentu FBiH, te Marko Šantić, predsjedatelj Općinskog vijeća Busovača. Također, vijence su položili i svijeće upalili predstavnici ministarstava unutarnjih poslova iz Hercegovačko-neretvanske županije, Županije Posavske, Zapadnohercegovačke županije, Herceg-bosanske županije, te Policijske uprave Žepče u Zeničko-dobojskoj županiji.

 

Nakon svečanog polaganja vijenaca, u hotelu “Tisa” u Busovači održana je prigodna svečana akademija. Ovo je bila prilika za prisjećanje na Jozu Leutara i njegov doprinos zajednici. Predsjednik Udruge policajaca Hrvatskih branitelja u BiH, Josip Marić, obratio se prisutnima prigodnim riječima. Zahvalio je svima na dolasku i podršci, istaknuvši dosadašnje uspjehe udruge, ali i ambiciozne planove za budućnost. Tijekom akademije, dodijeljene su zahvalnice najboljim ekipama i igračima s turnira “Jozo Leutar”. Pobjednička ekipa iz Žepča, Zeničko-dobojska županija, osvojila je prvo mjesto, dok je MUP Zapadnohercegovačke županije zauzeo drugo mjesto. Treće mjesto pripalo je domaćinima, Udruzi policajaca Hrvatskih branitelja u BiH. MUP Herceg-bosanske županije dobio je nagradu “Fair-play” ekipe. Filip Primorac proglašen je najboljim strijelcem turnira, dok je titulu najboljeg igrača turnira ponio Leo Perković.

Nastavi čitati

Društvo

Folklorni sastav HKD Napredak Busovača oduševio publiku u Vukovaru

Objavljeno

Piše

Članovi izvedbenog sastava su bili gosti kod naših prijatelja iz Vukovara @kud_kolo_vukovar. Zajedno smo odradili 90 minutni koncert u sklopu 16. vukovarskog etno sajma.Mnogobrojna publika je uživala u pjesmama, plesovima i narodnim nošnjama kako Središnje Bosne, tako i Slavonije i Srijema. Hvala našim prijateljima Vukovarcima na prekrasnom dočeku i gostoprimstvu.

Nastavi čitati

Društvo

NOVI TRAVNIK: Više od dvije tisuće ljudi slavilo Boga i pjevalo uz Alana Hržicu

Objavljeno

Piše

Gradska dvorana u Novom Travniku večeras je definitivno bilo  najljepše mjesto u Bosni, jer se slavilo i pjevalo, a razlog je 20.godišnjica župe Presvetog Trojstva. Alan Hržica je poznat po svojim izvedbama duhovnih pjesama i ima predivan glas, a publika ga je pratila i zajedno s njim pjevala.

Duhovni koncert je bio ispunjen atmosferom slavljenja i molitve za Isusa. Alan svojim nastupom dodatno pridonio tome i da su ljudi bili dirnuti njegovim interpretacijama. Gradska dvorana je bila ispunjena ljubiteljima duhovne glazbe koji su došli iskusiti ovu posebnu večer.

Kada publika pjeva zajedno u glas i slavi Boga, to stvara posebnu atmosferu zajedništva i duhovnosti. Bilo je vrlo poticajno vidjeti ljude svih dobnih skupina kako se ujedinju u pjesmi i hvale Gospodina. Kada ljudi izražavaju svoju vjeru kroz pjesmu, to može donijeti radost, mir i nadu u srcima svih prisutnih.

Nastavi čitati

Crna kronika

Papa Franjo pozvao na paneuropski odgovor na migracije

Objavljeno

Piše

Papa Franjo osudio je “ratoborne nacionalizme” i pozvao na paneuropski odgovor na migracije kako bi se spriječilo da Mediteran, gdje su se tisuće migranata udavile, postane “groblje dostojanstva”.

Franjo se založio za prihvat migranata, u dugom govoru kojim je završena crkvena konferencija o mediteranskim pitanjima u Marseillesu, francuskoj luci koja je stoljećima bila raskrsnica kultura i religija.

Najviše odjekuje krik bola, koji pretvara Mediteran, ‘mare nostrum’, iz kolijevke civilizacije u ‘mare mortum’, groblje dostojanstva. To je prigušeni krik braće i sestara migranata, kazao je on, koristeći latinske izraze koji znače “naše more” i “more smrti”.

Franju je u vjetrovitoj luci gdje se nalazi konferencijski centar dočekao predsjednik Emmanuel Macron, s kojim je trebao imati privatni sastanak tokom dana prije povratka u Rim.

Papa je započeo dan posjetom centru za ljude u potrebi u marsejskom kvartu Saint Mauront, jednom od najsiromašnijih u Francuskoj, koji predvodi red časnih sestara, a koji je osnovala sveta majka Tereza.

Kasnije tokom konferencije pozvao je na “velik broj legalnih i redovnih ulazaka” migranata, s naglaskom na prihvatanje onih koji bježe od rata, gladi i siromaštva, a ne na “očuvanje vlastitog blagostanja”.

Prema podacima agencije UN-a za izbjeglice UNHCR, ove godine je oko 178.500 migranata stiglo u Europu preko Mediterana, dok je oko 2.500 smrtno stradalo ili je nestalo.

Vlade u nekoliko europskih zemalja, uključujući Italiju, Mađarsku i Poljsku, otvoreni su protivnici imigracije.

Franjo je pozvao ljude da “čuju krike bola” koji se dižu iz Sjeverne Afrike i Bliskog istoka.

U petak je kazao da migranti koji riskiraju da se udave u moru “moraju biti spašeni” jer je to “dužnost čovječanstva” i da oni koji ometaju spašavanje čine “gest mržnje”, prenosi Reuters.

Izvor:BHRT

Nastavi čitati

Društvo

Žene liderice oduševile prisutne na Centralna Business Forumu

Objavljeno

Piše

Udruga Pront i portal Centralna.ba ovog vikenda organiziraju Centralna Business Forum, a današnji program započeo je panelom Žene liderice – Nositeljice pozitivnih promjena.

Uvodno predavanje i prezentaciju za liderice imala je direktorica firme Ovnak Katarina Kafadar, a na njenu temu panelistice su bile Ivona Misimović – executive coach, Ana Acinger poznata odvjetnica iz Rijeke, te Matea Tadić Antičević ispred Sarajevskog Kiseljaka, a vrhunski je moderirao sjajni Ilija Buha.

Nastavi čitati

Društvo

Na Centralna Business Forumu uspješno završena radionica digitalnog marketinga

Objavljeno

Piše

U sklopu Centralna Business Foruma koji se ovaj vikend održava u Vitezu uspješno je završeno predavanje digitalnog marketinga, koju je predvodio digitalni spartanac Mišo Mlakić.

Predavanju je prisustvovalo 15-tak mladih stručnjaka, koji su poslušali predavanje na temu oglašavanja na društvenim mrežama.

Imali su priliku čuti iskustva i primjere iz prakse, te dobiti konkretne odgovore na pitanja vezana za oglašavanje.

 

Nastavi čitati

Najnovije vijesti

Društvoprije 3 sata

NOVI TRAVNIK: Dvostruko slavlje u župi Presveto Trojstvo

Vjernička zajednica Presvetoga Trojstva u Novom Travniku, 24. rujna, proslavila je svoj drugotni patron Bl. Drinske mučenice te obilježila 20...

BiHprije 3 sata

Ubijena radnica pekare u Zavidovićima, ubojica počinio samoubojstvo

U sinoćnjoj pucnjavi u zavidovičkoj pekari “Central”, u ulici Zlatnih ljiljana, smrtno su stradali radnica D. A. i muškarac H....

BiHprije 5 sati

Danas pretežno oblačno vrijeme

U Bosni se danas očekuje pretežno oblačno vrijeme. Većina padavina je dio prijepodneva, zatim lokalno može pasti malo kiše. U...

Sportprije 13 sati

Zrinjski u nadoknadi stigao do tri boda

U derbi susretu 8. kola Premijer lige nogometaši Zrinjskog pobijedili su Željezničar rezultatom 2:1. Iako je Zrinjski dominirao, tek u...

Sportprije 13 sati

Realu prvi poraz u sezoni. Atletico slavio u derbiju, Modrić požutio zbog prigovora

Potop Reala na početku Atletico je počeo senzacionalno dobro. Igrala se četvrta minuta kad je Samuel Lino prošao po lijevoj...

Crna kronikaprije 16 sati

Umro je Edo-Edica Sulejmanović, poznati Rom koji nas budi svako jutro uz sirenu i uzvik “kupimo željezo, šporete, mašine”

Umro je jedan od najpoznatijih Roma Srednje Bosne. Nema više Ede Edice Sulejmanovića koji nas je budio svako jutro uz...

Središnja Bosnaprije 16 sati

Forum: Turizam u funkciji lokalnog razvoja

Povodom obilježavanja 44. Svjetskog dana turizma, Sveučilište/Univerzitet “Vitez“, Turistička zajednica Općine Travnik i Općina Travnik organiziraju forum “Turizam u funkciji...

BiHprije 16 sati

Denisu Buntiću zabranjen prilazak Klari, mora se javljati policiji svaki dan

Rješenjem Općinskog suda u Ljubuškom Denisu Buntiću je zabranjen prilazak supruzi Klari Buntić na udaljenosti manjoj od 100 metara. Buntić...

Oglas
Oglas