FOTO: U Busovači održani XIV. Humski dani poezije

31

Društvo hrvatskih književnika Herceg Bosne i ove godine, od 8. do 15. studenoga 2013, organizira tradicionalnu književnu manifestaciju – XIV. Humske dane poezije.

-- Oglas ---

Ovogodišnji Humski dani poezije, održali su se i u Busovači i to 8.11.2013. Program je počeo u 11:45 sati posjetom pjesnika Srednjoj školi. U 13:30 sati pjesnici su posjetili Osnovnu školu, a u 19:00 sati pjesnici su priredili pjesničku večer koja je se održala u dvorani HKD-a Napredak u Busovači. U okviru programa obilježavanja XIV. Humskih dana poezije, Gradsku knjižnicu u Busovači su u petak, 8.11.2013., posjetili/e članovi/ce Društva hrvatskih književnika Herceg Bosne. Ovom prigodom knjižnica je dobila na dar desetine novih naslova, stoga se iz knjižnice posebno zahvaljuju Fabijanu Lovriću, Anti Marinčiću, Ružici Soldo i Aniti Martinac jer su donijeli/e ovaj vrijedni dar. Ovim putem se zahvaljuju i inicijatoru akcije prikupljanja knjiga za našu knjižnicu, književniku porijeklom iz Busovače, Nikoli Šimić Toninu.

Humski dani poezije su nastavljeni isti dan. U 19:00 sati u dvorani HKD-a Napredak počelo je pjesničko večer na kojem je uz književnike goste, učešće uzelo i dvoje busovačkih književnika, Mirjana Jezildžić i Josip Kurevija. U 60-minutnoj pjesničkoj večeri izrecitirano je nekoliko pjesama, od kojih je svakako bitno istaknuti pjesmu “Vojnik u Srcu”, Anite Martinac kao i pjesmu prve književne dame Herceg-Bosne “Jedini Putnik”, Ružice Soldo.

Također, kao što smo već spomenuli, učešće na ovoj večeri uzela je i busovačka pjesnikinja Mirjana Jezildžić, koja je svoje recitiranje otvorila s pjesmom naziva “Pjesma o Kraljici Katarini”. Pjesma odiše domoljubljem i željom da se istakne višestoljetna veza Hercegovine i Bosne, koja je upotpunjena u liku i dijelu jedine bosanske kraljice, Kraljice Katarine Kosače. Mirjanino izlaganje je nastavljeno recitiranjem pjesme “Djed” te pjesme “Sarajevo”.

Gospodin Kurevija, pjesnik nove, odnosno poslijeratne generacije pjesnika Herceg-Bosne, izrecitirao je pjesmu naziva “Hrabrost i strah”. Pjesma, koja je uz ostale Kurevijine pjesme, napisana jednim jakim autentičnim jezikom s dosta motiva filozofije, popraćena je odličnom interpretacijom, a na samom kraju i gromoglasnim pljeskom oduševljene publike.

Nakon završetka regularnog djela, druženje pjesnika nastavljeno je uz čašicu razgovora u Caffe Pub-u Theatre u Busovači.