FOTO/Divanhana sinoć na Starom gradu priredila noć za pamćenje za preko 700 posjetitelja!

85

Dugo očekivani koncert bh. najpoznatijeg benda koji već skoro jednu cijelu deceniju njeguje našu najvrjedniju baštinu- sevdalinku,nadahnjujući je urbanim i modernim aranžmanima održan je sinoć u jedinstvenom ambijentu unutar zidina travničke srednjovjekovne tvrđave Stari grad.

Preko 700 posjetitelja, sinoć su uglas zajedno sa članovima benda Divanhana pjevali naše najpoznatije sevdalinke, te uživali u nesvakidašnjoj noći sevdaha u Travniku.

Divanhanu u Travniku smo imali priliku često slušati, a Naida Čatić vokalna solistica benda kaže da se vrlo rado vraćaju u ovaj grad, te da zapravo svi putevi vode u Travnik.

„U Travniku smo u posebnom ambijentu, sa posebnim razlogom, obzirom da još nismo prezentovali neke pjesme sa novog albuma vašoj publici, te sam sretna što nas ni kiša nije uspjela u tome spriječiti“, kazala je Naida za portal Novum.ba, te dodala da je bitno da je u srcu toplo i da je sigurna da će na kraju sevdah ispuniti srce i dušu svima.

Nakon izuzetno uspješnog albuma “Zukva” objavljenog krajem 2015. godine, te dvogodišnje regionalne i evropske turneje koja je obuhvatila preko 120 koncerata, Divanhana je u aprilu objavila album, simboličnog imena “Kardeş”, koji donosi 10 dvojezičnih numera i sasvim novi zvuk isprepleten orijentalnim notama.

Album u realizaciji sa poznatom turskom glumicom i pjevačicom Suzan Kardes, na kojem se nalaze pjesme sa područja Turske i Balkana sa posebnim specifičnim akcentom na sevdalinku je izdala jedna od najažurnijih produkcijskih kuća u Turskoj Kala muzik, te će članovi benda Divanhana imati priliku u narednom periodu predstaviti se i njihovoj publici.

Sinoćnji koncert su u saradnji sa Zavičajnim muzejom Travnik i Turističkom zajednicom SBK/KSB organizovali članovi novotravničkog udruženja PRONT, aobzirom da je Divanhana na Starom gradu priredila jedinstvenu noć za pamćenje, pitali smo Naidu kada će ponovo posjetiti Travnik.

„Mi Travnik zaista volimo, odazovemo se uvijek, a kada nas put nanese, ako ništa svratimo bar na ćevape“, kazala je Naida, a publika je nekoliko puta sinoć gromoglasnim aplauzom vraćala na bis ove sjajne muzičare.