- oglas -

Film Anele Križanac o ubijenoj djeci BiH najviše rangiran u Fondaciji za kinematografiju FBIH

Pročitajte i ovo

Ukupni dug Bosne i Hercegovine gotovo 13 milijardi KM

Javni dug Bosne i Hercegovine na dan 30. lipnja ove godine dosegao je gotovo 13 milijardi maraka, navodi se...

HDZ1990 BUSOVAČA: HDZ Busovača bez problema pregovara s “Komšićevim” DF-om, a izbjegava razgovarati s hrvatskim udrugama i hrvatskim političkim strankama

Iz ureda za informiranje HDZ1990 stiglo je i priopćenje OO HDZ1990 Busovača na našu jučerašnju objavu dokumenta iz kojeg...

Zemlje širom svijeta vape za vozačima

Plaće vozača u europskim zemljama iznose oko 2.500 tisuća eura u prosjeku, i mogu dosezati i do 4.000. Pritom...
- Advertisement -

Stručni žiri Fondacije za kinematografiju FBIH ocijenio je projekt dokumentarnog filma „Praznine“ autorice Anele Križanac iz Travnika najboljim ovogodišnjim prijavljenim projektom!

Projekt je dobio najviše bodova – 93,12, a iznos kojim će se sufinancirati njen dokumentarni film je 45.000 KM.

- Advertisement -

Dokumentarni film „Praznine“ bavi se temom stradanja djece u bosanskohercegovačkom ratu, s posebnim osvrtom na stradanje osmero djece iz Viteza, poznatijem kao „viteška osmica“.

Da su projekti hrvatskih autora u FBiH konačno adekvatno priznati, pokazuju i drugi projekti hrvatskih autora koji su aplicirali na natejčaj Fondacije za kinematografiju. Tako je zadovoljavajućim ocijenjen i projekt dokumentarnog filma „Zidine“ autora Ive Čolaka, koji tematizira stradanje hrvatskih logoraša u prethodnom ratu. Zidine su dobile 40.000 KM.

Mnogo se očekuje od igranog filma „Diva Grabovčeva“ koji je od fondacije dobio 50.000 KM, a koji će tematizirati poznatu legendu o Divi Grabovčevoj. Na ovaj način Fondacija je pokazala sluha i za projekte u drugim dijelovima FBiH, a koji do sada nisu imali razvijenu kinematografiju.

U livanjski kraj doći će i skoro 9000 KM autoru Dragi Komadini za kratkometražni filma „Zaštitimo livanjsko polje“ kao i mladom autoru Iliji Puljiću za kratkometražni film „Mostarski duh“ 6.500 KM.

Nešto veće iznose dobili su kratkometražni filmovi Dražena Krešića i Darija Bevande „Anđeo Čuvar“ kao i „Međugorski Brevijar“ poznatog autora Zdenka Jurilja, 16.700 KM.

Da se radi o vrijednom uspjehu projekata hrvatskih autora iz BiH potvrđuju i informacije iz same Fondacije koje kažu da je ove godine Fondacija raspolagala sa najmanjim proračunom ikada. Istovremeno, ove godine žiri je morao pročitati i ocijeniti čak 69 projekata što je daleko više nego ikad prije.

Na kraju, čak 39 projekata je ostvarilo pravo na iznose koje su aplicirali u cijelosti ili djelomično.

Ogroman, ako ne i dominantan udio u dodijeljenim sredstvima čine debitantski filmovi što je značajan zaokret u odnosu na praksu prethodnih godina. Na ovaj način Fondacije je odlučila otvoriti svoja vrata mladim i neafirmiranim autorima kako bi realizirali svoje projekte.

Ova okolnost očito je pogodovala i hrvatskim autorima koji će u narednom periodu imati novac realizirati čak sedam filmskih projekata.

Na kraju treba spomenuti da je Upravni odbor fondacije sa 2000 KM sufinancirao projekt Zaštite i prezentiranja arhivske i filmske građe Udruge umirovljenih i demobiliziranih branitelja HVO.

Upravni odbor Fondacije za kinematografiju čine Antonio Beus, predsjednik i Emir Hadžihafizbegović i Milan Trivić, članovi.

Centralna.ba

Najnovije vijesti

Ukupni dug Bosne i Hercegovine gotovo 13 milijardi KM

Javni dug Bosne i Hercegovine na dan 30. lipnja ove godine dosegao je gotovo 13 milijardi maraka, navodi se...

HDZ1990 BUSOVAČA: HDZ Busovača bez problema pregovara s “Komšićevim” DF-om, a izbjegava razgovarati s hrvatskim udrugama i hrvatskim političkim strankama

Iz ureda za informiranje HDZ1990 stiglo je i priopćenje OO HDZ1990 Busovača na našu jučerašnju objavu dokumenta iz kojeg je vidljivo kako u najtežim...

Zemlje širom svijeta vape za vozačima

Plaće vozača u europskim zemljama iznose oko 2.500 tisuća eura u prosjeku, i mogu dosezati i do 4.000. Pritom je važno znati da vozači...

Fatalna Sunita ponovo pred Vrhovnim sudom F BiH

U Vrhovnom sudu Federacije BiH je za 29.prosinca zakazan pretres u predmetu protiv Sunite Hindić (23), optužene za ubojstvo Nine Ivankovića (55), mostarskog ugostitelja.Ovu...

Schmidt poslao pismo kolegiju Doma naroda i Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH

Visoki predstavnik Christian Schmidt u pismu poslanom danas kolegijima Doma naroda i Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine pozvao je na formiranja ekspertske...

Povezane vijesti