FBiH dobiva još jednu tvornicu oružja: Investicija od 30 milijuna KM

298

Federacija BiH će u narednom periodu dobiti još jednu veliku tvornicu iz oblasti namjenske industrije. Ona će biti otvorena u krugu kompanije Pretis u Vogošći, a na bazi zajedničkog ulaganja nekoliko bh. firmi.

Nermin Džindić federalni ministar industrije, energetike i rudarstva najavio je otvaranje ove kompanije za narednu godinu.

Tvornica će biti vrijedna između 20 i 30 milijuna maraka. Novac će, uz Pretis, osigurati i Igman Konjic, Ginex te Unis grupa. Prema prvim studijama, bit će zaposleno novih 250 radnika, kazao je ministar, prenosi TVSA.

Namjenska industrija u našoj zemlji donedavno je pred nestankom, a danas je ponovo jedna od najperspektivnijih razvojnih grana. Svakodnevno bilježi rast proizvodnje, izvoz i porast zaposlenosti.

Prema podacima nadležnog federalnog ministarstva, firme iz namjenske industrije zajedno s privatnim imat će realizaciju od gotovo 300 milijuna maraka, od čega Pretis 64 milijuna, koliko je i planirano. Ministar ističe i da Zrak i TRZ Hadžići, koji su trebali otići u stečaj, također bilježe dobre poslovne rezultate.

U preduzeću Zrak ističu da će plan za ovu godinu biti i prebačen te da su ugovoreni poslovi za iduću godinu.

Sa ugovorima koje planiramo sklopiti mislim da ćemo uposliti sve naše proizvodne i montažne kapacitete, rekao je za TVSA Husein Habibović rukovodiltelj sektora kontrole kvaliteta poduzeća Zrak.

U poduzeću Zrak trenutno radi 150 radnika. Od toga su, kažu, trećina mladi kadrovi. Za daljnji razvoj, naglašavaju, ostalo je da se, uz pomoć Ministarstva, riješe dugovanja iz prošlosti prema radnicima.