Evo tko bi mogli biti novi članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine

341

Kako nam se približavaju izbori, na političkoj scceni brojne su nove stranke – ali rijetka nova lica.

Ni među potencijalnim kandidatima za najprestižnije izborne pozicije – niti jedna stranka nije poslala na pojavljivanje političara koji već nije na nekoj funkciji ili nekoga tko te funkcije nije ranije obnašao.

Najneizvjesnija i najglasnija izborna bitka će biti za pozicije članova Predsjedništva i predsjednika Republike Srpske. Izborni rezultat teško da se može naslutiti – ali među potencijalnim kandidatima, za sada, nema mnogo iznenađenja.

Dobro poznato lice javnosti predsjednik SBiH-a Amer Jerlagić trebao bi se prvi put naći na kandidatskoj listi. A, iako nisu službeno potvrdili , kao o potencijalnim kandidatima, špekulira se i o također dugogodišnjim političarima i visokim članovima SDP-a – Denisu Bećiroviću i Jasminu Imamoviću.

Nakon što je dva puta izgubio od Bakira Izetbegovića – Fahrudin Radončić bi mogao po treću sreću. Prestižne pozicije pokušat će se domoći i dugogodišnje lice SDA, Senad Šepić – ali pod okriljem novoosnovanog Nezavisnog bloka. Nisu mnogo iznenadili ni u SDA, piše Adisa Imamović s N1.

Savez za promjene ili SNSD u Predsjedništvu?

Istovremeno vodit će se bitka za prvog čovjeka Republike Srpske, nasljednika Milorada Dodika. A on sam bi se mogao kandidirati za srpskog člana Predsjedništva. Dok se za pozicije predsjednika Republike Srpske, a kasnije i premijera spominju tri dobro poznata imena: Željka Cvijanović, Nebojša Radmanović i Siniša Karan.

“SNSD je najmoćnija politička stranka na ovim prostorima i realno je da imamo kandidate za obje funkcije. Imamo i razgovore s koalicijskim partnerima koji su izrazili želju da imaju kandidate za neke funkcije. Stav SNSD-a je da imamo kandidate za obje funkcije”, ocijenio je ranije Nebojša Radmanović.

U javnosti se, kada je u pitanju Savez za promjene, spominju kandidature Mladena Bosića, Mirka Šarovića, Mladen Ivanića, Vukote Govedarice. Tko će biti kandidat za koju poziciju, iz Saveza još nisu objavili.

Plan za kandidaturu ima i Ognjen Tadić i nova kako su je nazvali reformatorska Narodna stranka. Uz njega će, kako je najavljeno i Nikola Poplašen. U javnosti je i informacija o prelasku Darka Babalja u Tadićeve redove.

“Skoro sam sjedio s njim razgovarao nije to nagovijestio.Ljudi očekuju pozicije i koristoljublje ako ne dobijete poziciju nekakvu onda je to uvijek razlog da napustite stranku”, ocijenio je Dragan Mektić iz SDS-a.

A najjača hrvatska stranka već odavno bije ozbiljnu bitku za člana Predsjedništva. Tko će birati predstavnika Hrvata? Hoće li biti izmijenjen Izborni zakon?

Sam Komšić kandidaturu nije obznanio no početkom godine kazao je da razmišlja o toj opciji. Treće ime na listi – dobro poznati Jerko Ivanković Lijanović – kojeg je SIPA uhitila uoči prošlih općih izbora, piše N1.

Dnevnik.ba