EU s 3,5 mil. eura financira projekte za borbu protiv korupcije

21

Europska unija (EU) financira tri nova projekta za borbu protiv korupcije u Bosni i Hercegovini ukupne vrijednosti oko 3,5 milijuna eura, koji će biti predstavljeni danas u Sarajevu. Projekti će biti financirani u okviru tekuće podrške Bosni i Hercegovini u oblasti vladavine prava.

Prvi projekt “Institucionalna podrška borbi protiv korupcije” vrijedan je 750.000 eura. Njime će biti osigurana pomoć nadležnim institucijama za borbu protiv korupcije na svim razinama, kako bi se ovoj borbi pristupilo jače i angažiranije.

Drugi projekt podrške borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala vrijedan je 2,2 milijuna eura i provodi se u suradnji sa francuskom agencijom “Justice International Cooperation”. Cile je jačanje efikasnosti istrage i procesuiranja ozbiljnih slučajeva korupcije i organiziranog kriminala, kroz intenziviranje suradnje duž lanca kaznenog pravosuđa.

Treći projekt “EU podrška protiv korupcije u Bosni i Hercegovini” vrijedan 500.000 eura provest će Transparency International, kako bi bile uočene određene koruptivne prakse u zdravstvenom sektoru u Bosni i Hercegovini.

Kako je najavljeno, medijima će se obratiti šef kooperacija Delegacije Europske unije u Bosni i Hercegovini Richard Maša, vođa projekta i viši stručnjak za borbu protiv korupcije Zoran Jačev, voditeljica projekta, francuska tužiteljica specijalizirana za teška kaznena djela Isabelle Arnal i projektni koordinator Transparency Internationala Emsad Dizdarević.