- oglas -

Erupcija vulkana Tonga bila je istovjetna eksploziji više od 650 atomskih bombi poput one bačene na Hirošimu

Pročitajte i ovo

‘OČITO NAM SVIMA DOBRO IDE’: Za tri sata nude 950 eura, no posao nitko ne želi

Unatoč naknadi od 950 eura za tri sata rada tijekom vikenda, u Štajerskoj nema kandidata za posao.   Industrijski i ugostiteljski...

Uslijed nevremena rušila se stabla i otrgnut dio puta Topčić polje-Smajići kod Zenice

Jak vjetar i kiša koja je više od pola sata padala na širem području Grada Zenica prouzročili su rušenje...

Svrbe vas bradavice na grudima? Ovo je 10 mogućih razloga zašto se to događa

Puno je stvari koje mogu izazvati ovu neugodnu pojavu jer se radi o jako osjetljivom dijelu tijela. Trudnoća, kožni problemi,...
- Advertisement -

Podmorski vulkan u blizini tihooceanske otočne države Tonga eruptirao je u subotu eksplozivnom snagom koja je bila više od 650 puta snažnija od atomske bombe bačene na Hirošimu u Japanu, otkrivaju znanstvenici.

- Advertisement -

James Garvin, glavni znanstvenik NASA-ina Centra za svemirske letove Goddard, rekao je za NPR da su došli do brojke koja je istovjetna eksploziji 10 megatona TNT-a.

Za usporedbu, to znači da je eksplozija tog vulkana bila jednaka snazi ​​više od 650 atomskih bombi “Little Boy“. Little Boy je atomska bomba koja je bačena na Hirošimu u Japanu 1945. tijekom Drugog svjetskog rata i imala je procijenjenu eksplozivnu snagu istovjetnu eksploziji 15.000 tona TNT-a.


Vulkan Hunga Tonga-Hunga Ha’apai eruptirao je uz eksploziju koja se čula tisućama milja daleko na Novom Zelandu i Aljasci. Također je proizveo divovski oblak u obliku gljive na nebu te poslao valove tsunamija diljem tihooceanskog područja.

Znanstvenici ističu da je to vjerojatno bila jedna od najvećih erupcija u posljednjih 30 godina i vjerojatno jedan od najglasnijih događaja koji se dogodio na Zemlji u posljednjih više od sto godina.

Ovo bi mogla biti najglasnija erupcija još od erupcije Krakataua 1883., rekao je Michael Poland, geofizičar iz američkog Geološkog zavoda. Vulkan Krakatau, podsjetimo, nalazi se u Indoneziji.

Eksplozija vulkana Tonga je bila tako snažna jer je magma unutar vulkana bila pod ogromnim pritiskom i u njoj su bili zarobljeni plinovi, a pukotina u stijeni vjerojatno je uzrokovala nagli pad tlaka, kaže Shane Cronin, profesor vulkanologije na Sveučilištu Auckland.

Krater se također nalazio otprilike 200 metara ispod površine mora, odnosno na pravoj dubini koja bi mogla stvoriti veliku eksploziju nakon izlijevanja morske vode u vulkan i stvaranja ogromnog pritiska zbog naglog nakupljanja vodene pare, dodao je Cronin.

Iako je erupcija u subotu bila eksplozivna, također je bila i relativno kratka te je trajala samo desetak minuta. Druge velike erupcije ponekad mogu trajati satima.

Čini se da je Tonga izbjegla širu katastrofu, unatoč tome što je sjedila gotovo na vrhu vulkana. Međutim, deseci kuća su uništeni, a vlasti su u srijedu izvijestile o najmanje tri smrtna slučaja kao posljedice erupcije tog vulkana.

Garvin je za NPR isto tako rekao da se vulkanska eksplozija te veličine ne bi trebala očekivati ​​u bliskoj budućnosti.

Ako prošli presedan za vulkanske erupcije u ovakvom okruženju uopće ima bilo kakvo značenje, onda nećemo imati još jednu od ovih eksplozija neko vrijeme, zaključio je.

Izvor: Fox News

Najnovije vijesti

‘OČITO NAM SVIMA DOBRO IDE’: Za tri sata nude 950 eura, no posao nitko ne želi

Unatoč naknadi od 950 eura za tri sata rada tijekom vikenda, u Štajerskoj nema kandidata za posao.   Industrijski i ugostiteljski...

Uslijed nevremena rušila se stabla i otrgnut dio puta Topčić polje-Smajići kod Zenice

Jak vjetar i kiša koja je više od pola sata padala na širem području Grada Zenica prouzročili su rušenje nekoliko stabala te trganje dijela...

Svrbe vas bradavice na grudima? Ovo je 10 mogućih razloga zašto se to događa

Puno je stvari koje mogu izazvati ovu neugodnu pojavu jer se radi o jako osjetljivom dijelu tijela. Trudnoća, kožni problemi, dojenje… sve to mogu biti...

Novi potres u Bosni i Hercegovini

Novo podrhtavanje tla zabilježeno je jutros u Bosni i Hercegovini (7,16 sati) i to prema pisanju EMSC, četiri kilometra od Ljuibinje, a 51 km...

FOTO: Ovo su evakuirani ukrajinski vojnici iz čeličane Azovstal

UKRAJINSKI vojnici busevima napuštaju opkoljenu čeličanu Azovstal u Mariupolju. Ukupno 265 vojnika, uključujući 51 ozbiljno ranjenog, predalo se ruskim snagama. Ruski istražitelji sada ih planiraju...

Povezane vijesti