- oglas -

Elon Musk nesmiljeno ‘čisti’ Twitter, otpustio 80 posto zaposlenih

Pročitajte i ovo

Košarkaši Širokog osvojili Kup Herceg Bosne

Košarkaši Širokog došli su do svog prvog ovosezonskog trofeja nakon što su u Mostaru u finalu Kupa Herceg Bosne...

Čavara pomilovao 10 zatvorenika: Oproštene su zloupotrebe položaja, teške krađe i drugo

Predsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Marinko Čavara u 2022. godini pomilovao je 10 zatvorenika, među kojima su i oni...

Ekipa iz Srednje Bosne krenula prema Turskoj

Pripadnici Gorska služba spašavanja Stanica Jajce krenuli su večeras pomoći stanovništvu Turske. Podršku u hrani i drugim potrepštinama našim hrabrim...
- Advertisement -

U Twitteru je ostalo manje manje od 550 inženjera da brine o radu Twittera, neki upozoravaju da ih nema dovoljno te da je ugroženo nesmetan rad društvene mreže. I ostali tehno divovi otpuštaju jer su, kažu, u prethodnom razdoblju previše zapošljavali. Ukupno je u 2022. u tehnološkom sektoru najavljeno više od 97.000 otkaza

- Advertisement -

Twitterov broj zaposlenika s punim radnim vremenom smanjio se na oko 1300 aktivnih zaposlenika, s tim da sada ima manje od 550 inženjera s punim radnim vremenom, prema internoj evidenciji koju je pregledao i o tome izvijestio CNBC. Oko 75 od 1300 zaposlenika tvrtke je na dopustu, uključujući oko 40 inženjera. Tvrtkin tim  koji brine o zaštiti svih korisnika Twittera, smanjen je, i sada se time bavi manje od 20 stalno zaposlenih.

Interni zapisi pokazuju da također postoji oko 1400 zaposlenika Twittera koji ne rade ali još uvijek primaju plaću, no više se ne očekuje da ispunjavaju svoje stare odgovornosti u tvrtki društvenih medija.

Mnogi od njih dali su ostavke kada je novi vlasnik i izvršni direktor Elon Musk naredio zaposlenima da se posvete “hardcore” radu na Twitteru 2.0, uključujući prekovremeni rad  s porukom da ako to ne učine mogu slobodno otići.

Pod Muskovom upravom, Twitter je smanjio broj zaposlenih kroz masovna otpuštanja i promjene koje su mnoge natjerale na davanje otkaza, uključujući ukidanje politike rada od kuće koja je bila uvedena pod bivšim CEO-om Jackom Dorseyjem.

Prije nego što je Musk prošle godine odlučio otkupiti Twitter u iznosu od 44 milijarde dolara, Twitter je zapošljavao oko 7500 zaposlenika. Interno se šuškalo o otkazima i očekivalo se da će se dogoditi bez obzira uspjelo li Muskovo preuzimanje ili ne.

Međutim, Musk je smanjio broj zaposlenih na Twitteru daleko više nego što su mnogi očekivali – ili za oko 80 posto prema internoj evidenciji i dvojici nedavnih zaposlenika koji su razgovarali s CNBC-jem.

Prema riječima inženjera koji je dao otkaz u tvrtki, gubitak zaposlenika i smanjeni broj zaposlenih otežat će pouzdano održavanje usluge dok se još uvijek razvijaju nove značajke.

Ova osoba, koja je tražila da ostane neimenovana, objasnila je da je baza kodova tvrtke ogromna i da zahtijeva poznavanje različitih platformi i programskih jezika kako bi se održavali različiti dijelovi Twittera, primjerice, usluge oglašavanja na osnovnoj vremenskoj crti. Naime, ustvrdio je da neke inženjerske vještine, rekli su, nisu nužno prenosive na sve ove. I bit će teško trenirati inženjere nakon gubitka tolikog institucionalnog znanja, dodala je ova osoba, prenosi CNBC.

Uz oko 1300 zaposlenika s punim radnim vremenom, Musk je ovlastio i oko 130 ljudi iz svojih drugih tvrtki, uključujući Teslu, SpaceX i The Boring Company, kao i talente iz venture fondova i drugih tvrtki, za rad na Twitteru.

 

Otkazi u tehno divovima

Inače, kada se radi o otkazima u velikim tehnološkim tvrtkama, Googleova krovna kompanija Alphabet izvijestila je u petak da će ukinuti 12.000 radnih mjesta, uz poruku radnicima da je gospodarska situacija lošija no što su bili očekivali. Kompanija je intenzivno zapošljavala proteklih godina „za drugačiju gospodarsku realnost od ove s kojom se danas suočavamo”, napisao je u dopisu zapolenima izvršni direktor Alphabeta Sundar Pichai.

„U potpunosti sam odgovoran za oduke koje su nas dovele u aktualnu situaciju”, dodao je Pichai.

Kompanija planira otpuštati i u inženjerskim odjelima, a prvi su obavijest o otkazu dobili radnici u SAD-u.

U drugim zemljama proces će dulje trajati zbog zakona o radu, dodali su. Googleova objava nadovezala se na ovotjednu informaciju Microsofta da planira otpustiti 10.000 radnika. Kupci nastoje “optimizirati” digitalnu potrošnju i oprezni su jer su neki dijelovi svijeta u recesiji, a drugi je očekuju, objasnio je u poruci radnicima izvršni direktor Satya Nadella, najavivši okretanje “strateškim područjima”, uključujući, vjerojatno, i umjetnu inteligenciju.

I Amazon je sredinom proteklog tjedna počeo dijeliti otkaze, koje bi trebalo dobiti 18.000 zaposlenika. Meta, krovna tvrtka Facebooka planira ih otpustiti 11.000, a Salesforce 10 posto od ukupno 80.000 zaposlenih.

Ukupno je u 2022. u tehnološkom sektoru najavljeno više od 97.000 otkaza, najviše od 2002. godine kada je otpustio 131.000 radnika, prema podacima kompanije Challenger, Gray & Christmas. “Takvu aktivnost nismo vidjeli od kraha dot-coma”, rekao je Andrew Challenger, viši potpredsjednik te tvrtke, aludirajući na pucanje balona u digitalnom sektoru na početku stoljeća.

Najnovije vijesti

Košarkaši Širokog osvojili Kup Herceg Bosne

Košarkaši Širokog došli su do svog prvog ovosezonskog trofeja nakon što su u Mostaru u finalu Kupa Herceg Bosne...

Čavara pomilovao 10 zatvorenika: Oproštene su zloupotrebe položaja, teške krađe i drugo

Predsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Marinko Čavara u 2022. godini pomilovao je 10 zatvorenika, među kojima su i oni koji su zloupotrebljavali položaj ili...

Ekipa iz Srednje Bosne krenula prema Turskoj

Pripadnici Gorska služba spašavanja Stanica Jajce krenuli su večeras pomoći stanovništvu Turske. Podršku u hrani i drugim potrepštinama našim hrabrim momcima pružio je ministar u...

Al-Hilal je prvi finalist Svjetskog klupskog prvenstva

NOGOMETAŠI saudijskog Al-Hilala plasirali su se u finale FIFA Svjetskog klupskog prvenstva svladavši u polufinalu u marokanskom Tangeru južnoameričkog prvaka Flamengo iz Brazila 3:2....

Srpski tandem donio Juventusu uvjerljivu pobjedu u Serie A

JUVENTUS je u 21. kolu Serie A pobijedio 3:0 kod Salernitane uz sjajnu partiju Dušana Vlahovića. Srpski napadač zabio je dva gola, a jedan...

Povezane vijesti