- oglas -

Elon Musk: Moja tvrtka će za šest mjeseci ugraditi prve čipove u ljudski mozak

Pročitajte i ovo

Izvedena prva premijerna izvedba predstave „Grobnica za Borisa Davidoviča, kako je danas zidamo“

U petak, 3. februara u 19.30 sati u Zeničkom pozorištu je premijerno izvedena predstava „Grobnica za Borisa Davidoviča, kako...

Hozan u Jajcu održao sastanak za spas 160 radnih mjesta

Nakon što su iz preduzeća „Metalleghe Silicon“ d.o.o. Mrkonjić Grad najavili gašenje sve tri peći u poslovnoj jedinici broj...

Mamić najavio: ‘Povlačim se iz borbe za Dinamo’

Jučer je objavljeno kako je Izvršni odbor Dinama isključio četiri 'mamićevca' iz članstva kluba - smijenjeni su predsjednik Nadzornog...
- Advertisement -

Poduzetnik Elon Musk rekao je jučer kako očekuje da će kliničko testiranje bežičnog moždanog čipa na ljudima, koji je razvila njegova tvrtka Neuralink, započeti za šest mjeseci, nakon što je tvrtka propustila ranije rokove koje je on postavio.

Tvrtka razvija sučelja za moždane čipove za koje kaže da bi mogli omogućiti pacijentima s invaliditetom da se ponovno kreću i komuniciraju, a Musk je jučer dodao da će također ciljati na vraćanje vida.
- Advertisement -

Neuralink, sa sjedištima u području zaljeva San Francisco i Austinu u Teksasu, posljednjih je godina provodio testove na životinjama tražeći istodobno odobrenje američke Uprave za hranu i lijekove (FDA) za početak kliničkih ispitivanja na ljudima.

“Želimo biti izuzetno oprezni i sigurni da će dobro raditi prije nego što uređaj stavimo u čovjeka”, rekao je Musk u dugoočekivanoj izjavi o uređaju.

Govoreći pred mnoštvom odabranih uzvanika na prezentaciji u sjedištu Neuralinka, koja je trajala gotovo tri sata, Musk je naglasio brzinu kojom tvrtka razvija svoj uređaj.

“Napredak će se isprva, osobito što se tiče ljudi, možda činiti strašno sporim, ali radimo sve kako bismo ga paralelno potpuno razvili”, dodao je. “Dakle, u teoriji bi napredak trebao biti eksponencijalan.”

Prve dvije ljudske primjene uređaja Neuralinka na koje ciljaju bit će vraćanje vida i omogućavanje pokreta mišića kod ljudi koji to ne mogu činiti, rekao je Musk.

“Čak i ako netko nikada nije imao vid, ako je rođen slijep, vjerujemo da još uvijek možemo vratiti vid”, rekao je.

Događaj je prvotno bio planiran za 31. listopad, ali Musk ga je odgodio samo nekoliko dana prije bez navođenja razloga. Posljednje javno predstavljanje Neuralinka, prije više od godinu dana, uključivalo je majmuna s moždanim čipom koji je igrao računalnu igricu razmišljajući sam.

Musk, koji također vodi proizvođača električnih vozila Teslu, raketnu tvrtku SpaceX i platformu društvenih medija Twitter, poznat je po ciljevima poput kolonizacije Marsa i spašavanja čovječanstva.

Njegove su ambicije za Neuralink, koji je pokrenuo 2016., jednako velikih razmjera. Želi razviti čip koji bi omogućio mozgu upravljanje složenim elektroničkim uređajima i na kraju omogućio osobama s paralizom da povrate motoričke funkcije te liječenje bolesti poput Parkinsonove, demencije i Alzheimerove bolesti.

Također govori o osnaženju mozga pomoću umjetne inteligencije.

Neuralink, međutim, kasni u radu. Musk je u prezentaciji 2019. rekao da namjerava dobiti regulatorno odobrenje do kraja 2020. Zatim je na konferenciji krajem 2021. rekao da se nada da će ove godine započeti ispitivanja na ljudima.

Neuralink je više puta propustio interne rokove za dobivanje odobrenja FDA za početak ispitivanja na ljudima, rekli su sadašnji i bivši zaposlenici.

Musk se ranije ove godine obratio konkurentu Synchronu u vezi s potencijalnim ulaganjem, nakon što je izrazio frustraciju stručnjacima Neuralinka zbog njihovog sporog napretka, izvijestio je Reuters u kolovozu.

Synchron je u srpnju prešao veliku prekretnicu prvom ugradnjom svog uređaja u pacijenta u Sjedinjenim Državama. Dobio je regulatorno odobrenje SAD-a za ispitivanja na ljudima 2021. i dovršio je studije na četiri osobe u Australiji, prenosi Index.hr.

 

Centralna.ba

Najnovije vijesti

Izvedena prva premijerna izvedba predstave „Grobnica za Borisa Davidoviča, kako je danas zidamo“

U petak, 3. februara u 19.30 sati u Zeničkom pozorištu je premijerno izvedena predstava „Grobnica za Borisa Davidoviča, kako...

Hozan u Jajcu održao sastanak za spas 160 radnih mjesta

Nakon što su iz preduzeća „Metalleghe Silicon“ d.o.o. Mrkonjić Grad najavili gašenje sve tri peći u poslovnoj jedinici broj 1 u Jajcu, načelnik Jajca...

Mamić najavio: ‘Povlačim se iz borbe za Dinamo’

Jučer je objavljeno kako je Izvršni odbor Dinama isključio četiri 'mamićevca' iz članstva kluba - smijenjeni su predsjednik Nadzornog odbora Miroslav Rožić, članovi Nadzornog...

Augsburg iznenadio Bayer. Beljo bio blizu pogotka

AUGSBURG je u 19. kolu Bundeslige na domaćem terenu pobijedio Bayer Leverkusen 1:0. Strijelac jedinog gola u 55. minuti bio je Mergim Berisha, koji...

Čeka se i po dva sata: Na ovim graničnim prijelazima su najveće gužve

Pojačan je promet vozila na ulazu u Bosnu i Hercegovinu na graničnim prijelazima: Bosanski Brod, Bosanska Gradiška i Velika Kladuša. Na ostalim graničnim prijelazima ne...

Povezane vijesti