- oglas -

Ekstemni desničari prijete neredima u Srbiji, našli im snajper. Vučić bijesan

Pročitajte i ovo

Odron na priključnoj cesti za autoput kod Zenice, zatvoren ulaz Zenica sjever

Izlaz i ulaz sa/na autocestu Zenica sjever zatvoren je za saobraćaj nakon što je došlo do odrona kamenja na...

Hadžibegić nakon poraza od Slovačke: Razočaran sam, ali nisam skakao do neba ni nakon Islanda

Selektor nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine Faruk Hadžibegić nakon poraza od Slovačke (2:0) u Bratislavi izjavio je da Prvo poluvrijeme...

Slovačka bolja od reprezentacije BiH

Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine poražena je u 2. kolu grupe J kvalifikacija za Evropsko prvenstvo protiv selekcije Slovačke...
- Advertisement -

NEKOLIKO stotina ekstremnih nacionalista okupilo se u srijedu navečer na prosvjedu ispred ureda srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića prijeteći izazivanjem nereda ako Srbija prihvati plan EU za normalizaciju odnosa s Kosovom, a Vučić je njihove poruke nazvao “antisrpskim” i poručio da će djelovati pravna država.

- Advertisement -

Demonstranti su nosili transparente “Kosovo-Nema predaje”, uzvikujući “Srbija-Rusija”, a jedan od vođa prosvjeda i ekstremističke i proruske organizacije Narodne patrole Damjan Knežević ocijenio je da se vlada plaši nereda, ustvrdivši kako su on i njegovi pristaše spremni i na radikalnije poteze.

“Kunem vam se, spremni smo na više od toga”, rekao je Knežević.

On je poručio da će, ako srbijansko državno vodstvo “ne uspije spriječiti Kosovo da uđe u UN”, od čelnika u Moskvi zatražiti da to spriječi Rusija i iskoristi pravo veta u SB-u UN-a.

“Tražimo od ruskog rukovodstva da upotrijebi veto i da nam daju najmanje mjesec dana da uklonimo ovog izdajnika”, rekao je Knežević, aludirajući na srbijanskog predsjednika čiju namjeru da pregovara o planu EU za Kosovo, koji podržava i SAD, smatraju izdajom državnih i nacionalnih interesa.

Razbili metalnu ogradu

Nekoliko desetak prosvjednika je u jednom trenutku porušilo dio metalnih zapreka oko zgrade u kojoj je Vučićev ured, ali su ih jake snage policije, opremljene za razbijanje demonstracija, spriječile da se približe.

Ranije u srijedu policija je priopćila da su u Vojvodini uhićena dvojica pristaša Narodnih patrola koji su krenuli na večerašnji skup i da su u njihovom automobilu pronađena snajperska puška i streljivo. Vučiću bliski mediji spekulirali su da je njihov cilj bio napad na Vučića.

Svi koji su prijetili ubojstvima, neredima, batinjanjem ljudi odgovarat će sukladno zakonima Republike Srbije pred nadležnim državnim organima, poručio je Vučić, nakon što se u srijedu navečer u svom uredu sastao s predstavnicima MUP-a, Bezbjednosno-informativne agencije (BI) te s predstavnicima vojno-sigurnosnih agencija.

On je, reagirajući na poruke s prosvjeda, na kojem mu je, među ostalim, zaprijećeno i ubojstvom ako prihvati plan Zapada za Kosovo, rekao kako, “nažalost, postoje oni koji misle” da nešto mogu postići nasiljem.

“Ne znam da li su oni proruski, ali znam da su antisrpski”, rekao je Vučić u izvanrednom obraćanju u programu komercijalne provladine TV Pink.

On je, konstatirajući da u Srbiji “postoje veoma duboke emocije prema Rusiji i ruskom narodu”, rekao i da je Srbija “jedina zemlja koja nije uvela sankcije” Moskvi.

“Meni nije potrebno da me netko iz Wagnera tapša po ramenu i da mi objašnjava šta smijem i šta mogu raditi. Dovoljno je da vjerujem šta je pravda, šta je istina i šta je najbolje za Srbiju”, rekao je Vučić.

Vučić kaže da su pozivi sa skupa pozivi na krvoproliće

Ocijenio je da su pozivi sa skupa na “mnogo više od nereda” pozivi na krvoproliće, ustvrdivši kako organizatori prosvjeda imaju podršku “najmanje četiri parlamentarne političke stranke” i da su njihovi predstavnici bili na večerašnjem skupu.

“Je l stvarno mislite da je to moguće, mislite da neće uslijediti odgovor na to”, rekao je Vučić za TV Pink i poručio kako će država reagirati “veoma efikasno, veoma brzo, veoma ozbiljno i veoma odgovorno”.

Državno vodstvo, naglasio je, čini sve “da obrani integritet i suverenitet zemlje i sačuva Kosovo i Metohiju u sastavu Srbije”.

Najnovije vijesti

Odron na priključnoj cesti za autoput kod Zenice, zatvoren ulaz Zenica sjever

Izlaz i ulaz sa/na autocestu Zenica sjever zatvoren je za saobraćaj nakon što je došlo do odrona kamenja na...

Hadžibegić nakon poraza od Slovačke: Razočaran sam, ali nisam skakao do neba ni nakon Islanda

Selektor nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine Faruk Hadžibegić nakon poraza od Slovačke (2:0) u Bratislavi izjavio je da Prvo poluvrijeme bilo je za zaborav, a...

Slovačka bolja od reprezentacije BiH

Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine poražena je u 2. kolu grupe J kvalifikacija za Evropsko prvenstvo protiv selekcije Slovačke u Bratislavi rezultatom 2:0. Bio...

Muškarac iz BiH i dalje životno ugrožen nakon napada u Berlinu

Nakon napada ručnom granatom, a zatim i nožem, jedna od tri žrtve i dalje se nalazi u teškom stanju i životno je ugrožen. Naime, riječ...

Mještani tokom akcije čišćenja pronašli punu torbu bombi i tromblona

Mještani derventskog naselja Kalenderovci danas su tokom akcije čišćenja pronašli torbu sa minsko-eksplozivnim sredstvima! Pripadnici Policijske stanice Derventa i Civilne zaštite obezbijedili su mjesto...

Povezane vijesti