- oglas -

EK ponovno poziva članice da odobre proširenje schengenske zone

Pročitajte i ovo

Zelenski: “Više od 6 milijuna” kućanstava u Ukrajini ostalo je bez struje

Višeod šest milijuna kućanstava ostalo je bez struje u Ukrajini dva dana nakon masovnih ruskih napada na tu zemlju,...

TRAGEDIJA U RIMU: Beskućnik iz Njemačke umro na Trgu Svetog Petra: ‘Život na ulici ostavio je trag…‘

Beskućnik iz Njemačke preminuo je na Trgu svetog Petra u Rimu, objavio je u petak Vatikan. Pronađen je mrtav u...

Hrvatska ostala bez finala Davis Cupa. Nakon Čilića izgubili i Mektić i Pavić

HRVATSKA reprezentacija je ispala u polufinalu Davis Cupa. Bolja je bila Australija s ukupno 2:1. Nikola Mektić i Mate...
- Advertisement -

Europska komisija ponovno je u srijedu pozvala države članice da bez odgode odobre ulazak u schengenski prostor Hrvatskoj, Bugarskoj i Rumunjskoj.

- Advertisement -

“Krajnje je vrijeme da ovim trima zemljama kažemo: dobrošli”, izjavila je na konferenciji za novinare povjerenica za unutarnje poslove Ylva Johansson.

Povjerenica Johansson je predstavila dokument Komisije u kojem se navodi što su sve tri zemlje članice, kandidatkinje za schengen, učinile da bi zadovoljile kriterije za ulazak u taj prostor bez unutarnjih graničnih kontrola.

U tom se dokumentu poziva Vijeće EU-a da bez “daljnjih odlaganja” donesu potrebne odluke kako bi se sve tri zemlje pridružile schengenskom prostoru.

Po riječima povjerenice Johansson, Komisija je izišla s ovim dokumentom da “pomogne” državama članicama koje imaju određene rezerve u tom pogledu , kako bi na kraju donijele pozitivnu odluku. Međutim, očito je da se ovim dokumentom pokušavaju uvjeriti neke države članice, poput Nizozemske i Švedske, u kojima se parlamenti protive ulasku Bugarske i Rumunske, da promijene mišljenje.

Odluku o ulasku u schengenski prostor donijet će Vijeće za pravosuđe i unutarnje poslove koje se sastaje 8. i 9. prosinca u Bruxellesu. Češko predsjedništvo je pripremilo dva nacrta odluke, jedan za Hrvatsku, a jedan za Bugarsku i Rumunjsku.

To otvara mogućnost da samo Hrvatska dobije zeleno svjetlo, s obzirom da su u nizozemskom i švedskom parlamentu izrazili protivljenje primanju Bugarske i Rumunjske. Odluku donose države članice EU-a, koje su istodobno članice šengenskog prostora, njih 22. Za odluku je potreban konsenzus svih 22 država članica, što znači da je za eventualnu blokadu dovoljna samo jedna članica. I u Švedskoj i u Nizozemskoj, ministri moraju dobiti zeleno svjetlo nadležnog odbra u svom parlamentu prilikom glasanja u Vijeću EU-a.

Bugarska i Rumunjska, koje još od 2011. godine čekaju ulazak u schengenski prostor, moraju se tretirati u paketu jer te dvije države nisu pripremile i opremale međusobnu granicu da bude vanjska granica schengenskog prostora. Zbog toga obje zemlje mogu ući samo istodobno.

Povjerenica Johansson je pohvalila Hrvatsku kao prvu zemlju koja je uspostavila neovisni nadzorni mehanizam za poštivanje ljudskih prava migranata i tražitelja azila te istaknula da je nedavno potpisan sporazum o produljenju i jačanju toga nadzornog mehanizma, prenosi agencija.

Centralna.ba

Najnovije vijesti

Zelenski: “Više od 6 milijuna” kućanstava u Ukrajini ostalo je bez struje

Višeod šest milijuna kućanstava ostalo je bez struje u Ukrajini dva dana nakon masovnih ruskih napada na tu zemlju,...

TRAGEDIJA U RIMU: Beskućnik iz Njemačke umro na Trgu Svetog Petra: ‘Život na ulici ostavio je trag…‘

Beskućnik iz Njemačke preminuo je na Trgu svetog Petra u Rimu, objavio je u petak Vatikan. Pronađen je mrtav u petak ujutro pod poznatim kolonadama...

Hrvatska ostala bez finala Davis Cupa. Nakon Čilića izgubili i Mektić i Pavić

HRVATSKA reprezentacija je ispala u polufinalu Davis Cupa. Bolja je bila Australija s ukupno 2:1. Nikola Mektić i Mate Pavić izgubili su u odlučujućem...

Brzi odgovor Dodika: “Komšić, napušen ili nenapušen, jednako je promašen”

Komšić trenutno boravi u Banjoj Luci gdje prisustvuje Svečanoj akademiji povodom Dana državnosti BiH, prenosi Klix. Drugi bošnjački član Predsjedništva Bih komentirao je izjavu Dodika...

VATIKAN: Nijemac beskućnik umro na Trgu Svetog Petra

Beskućnik iz Njemačke preminuo je na Trgu svetog Petra u Rimu, objavio je u petak Vatikan.   Pronađen je mrtav u petak ujutro pod poznatim kolonadama...

Povezane vijesti