Džambas: Hrvati će legitimno birati svog člana Predsjedništva BiH

274
SONY DSC

Zastupnica Doma naroda BiH Zdenka Džambas, nakon jučerašnje sjednice DNPSBiH dala je intervju za naš portal.

  1. Gospođo Džambas, jučer je održana sjednica Doma naroda PSBiH. Najinteresantnija je bila točka Dnevnoga reda Izmjene i dopune Izbornoga zakona na prijedlog izaslanika Kluba Hrvata koji je utvrdio HNS.

– Da, poznato je da je ovaj Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Izbornoga zakona bio na sjednici predložen još 4. svibnja 2017. Tada je klub Bošnjaka uložio Izjavu o destruktivnosti po vitalni nacionalni interes bošnjačkoga naroda u BiH, nakon čega je prekinuta dalja rasprava. Ustavni sud BiH je 6.6. 2017. donio Odluku o dopustivosti i meritumu, te utvrdio da nije povrijeđen vitalni nacionalni interes bošnjačkoga naroda. To je bio razlog uvrštavanja ovoga Zakona na današnju sjednicu Doma naroda PSBiH.

Dakle, u osnovi,  naš Prijedlog se odnosi na:

  1. izbor članova Predsjedništva iz Federacije BiH iz reda Hrvata i Bošnjaka na način da to budu legalni i legitimni predstavnici naroda,
  2. izbor izaslanika u Dom naroda FBiH, ali po Odluci Ustavnoga suda BiH od 1.12.2016.
  3. izbore u Mostaru, također po Odluci Ustavnoga suda BiH još od prije 9 godina.

U raspravi koja je uslijedila, izrazila sam sumnju da je ovo sve izrežirano, to su iskusni političari i znali su da im nikako nije povrijeđen vitalni nacionalni interes, ali su ovim postupkom odgodili predstavljanje Prijedloga Zakona i izjašnjavanje o istom, a dobili na vremenu, te uz pomoć svojih sredstava priopćavanja, raznih analitičara, nekoliko dežurnih Hrvata koji dobivaju prostor samo zato što su protiv HNS-a, javnost su pripremili da sve ovo znači korak unatrag, produbljivanje krize, podjelu BiH, preseljavanje Hrvata i niz drugih neistina. Smatram da je ovo bio opasan plan, jer se putem društvenih mreža pokazala mržnja prema Hrvatima. Jedina istina je da su ovim Prijedlogom svi narodi ravnopravni, izabrani dužnosnici bi bili legitimni i legalni. Jasno je također da Bošnjaci gube pravo izbora hrvatskoga člana Predsjedništva, kontrolu na izbor bar 5 izaslanika u Domu naroda FBiH iz reda Hrvata, pa tako i kontrolu Kluba Hrvata u Domu naroda.

Nakon rasprave, uz 8 glasova ZA ( 5 izaslanika Hrvata i 3 izaslanika iz Kluba Srba), 4 glasa PROTIV ( Klub Bošnjaka ) i 2 glasa SUZDRŽAN iz SDS-a, Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Izbornoga zakona je USVOJEN.

  1. Kakva je dalja procedura?
  • Dom naroda PSBiH je također usvojio Zaključak da Prijedlog Zakona ide u Zastupnički dom PSBiH po žurnoj proceduri, jer vremena je sve manje. Naravno, to će biti problem jer je to Dom raznih stranaka gdje od 42 zastupnika čak 22 su Bošnjaci koji nikako ne bi ispustili mogućnost koju sada imaju. Međutim, Odluka Ustavnoga suda je konačna i obvezujuća. Izborni zakon se mora promijeniti ukoliko se žele implementirati rezultati izbora 2018. (  u sadašnjem  Izbornom zakonu nakon Odluke Ustavnoga suda BiH, izbrisan je članak koji je govorio o načinu izbora izaslanika u Dom naroda FBiH).

Mi smo zadatak koji je tražio Ustavni sud izvršili. Kako će se situacija dalje odvijati, ovisi o Bošnjacima.

Zahvaljujemo se u ime redakcije portala centralna.ba na izdvojenom vremenu.