Dva zastupnika u Saboru RH rođena u Gučoj Gori

23

-- Oglas ---

 

Kada se pogledaju životopisi imenovanih članova Vlade RH i zastupnika u Saboru RH, jedna od zanimljivosti je da su dva travničana, ili točnije gučogorca, u Saboru RH. Po ovome, s obzirom na broj stanovnika, Guča Gora je u samom vrhu mjesta po zastpljenosti u najvišem zakonodavnom tijelu susjedne Hrvatske. Riječ je o zastupniku i jednom od lidera Mosta, prof. dr. Ivanu Lovrinoviću, koji je bio i ozbiljan kandidat za ministarsku funkciju u Vladi RH, ali barem za sada, ostaje u Saboru. Drugi je zastupnik SDP-a Darko Parić.

Ivan Lovrinović je rođen 1960. godine. U svojoj bogatoj karijeri Ivan Lovrinović je bio, između ostalog, dekan Ekonomskog fakulteta u Zagrebu i kandidat za rektora Sveučilišta u Zagrebu. Profesor Lovrinović je autor više knjiga, znanstvenih i stručnih radova, te je član nekoliko stručnih udruga. U susjednoj Hrvatskoj se smatra jednim od najutjecajnih ekonomsita, osobito iz oblasti monetarnih financija. Stoga ga mnogi vide kao potencijalnog guvernera središnje monetarne institucije u Hrvatskoj –  Hrvatske narodne banke.

Darko Parić je rođen 1977. godine. Po struci je inženjer elektrotehnike. U bivšoj SDP-ovoj Vladi RH je bio pomoćnik ministra uprave. Osim toga, asistent je na Fakultetu elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje u Splitu, te ekspert za oblast informatike, zbog čega je bio angažiran na nekoliko projekata informatizacije u RH, uključujući i informatizaciju javnog sektora, piše Travnički vjesnik.