- oglas -

Državljani BiH će od 2021. morati imati posebnu dozvolu za ulazak u EU

Pročitajte i ovo

SEMA I PEPO, medvjedići pronađeni kod Kreševa, dom našli u zoo vrtu u Tuzli

Priča o medvjedićima i medvjedici koji su pronađeni u Bjelovićima kod Kreševa polako dobija sretniji završetak. Iako je majka...

Trump zaprijetio zatvaranjem društvenih mreža

Američki predsjednik Donald Trump u srijedu ujutru je zaprijetio da će Republikanci pokušati da zatvore platforme društvenih mreža nakon...

VELIKI SEKS SKANDAL U SRBIJI: Bivši dečko fotografirao turbofolk pjevačicu tijekom ‘akcije’?

‘Poludjet će kada vidi da ju je bivši izdao na takav način’, rekao je izvor blizak pjevačici Još jedan seks...
- Advertisement -

Putnici iz BiH koji budu putovali u EU i zemlje Šengena, uključujući i Hrvatsku, morat će aplicirati za ETIAS od 1. siječnja 2021. godine putem interneta kako bi mogli dobiti dozvolu da putuju bez vize.

Državljani Bosne i Hercegovine koji su nakon liberalizacije viznog režima sve dosad slobodno putovali u zemlje Šengena bez ikakvih dodatnih dokumenata uskoro će prilikom putovanja morati imati potvrdu koja se zove ETIAS, objavio je SchengenVisaInfo.

ETIAS, skraćenica za European Travel Information and Authorization System (Europske putne informacije i sustav autorizacije), odnosit će se na sve zemlje koje trenutno putuju u EU bez vize tokom cijele godine, uključujući i BiH.

Osnovna uloga ovog sustava je praćenje ko sve ulazi u EU i zemlje Šengena.

Jednom kad putnik dobije ETIAS potvrdu, moći će putovati u zemlje Šengena, 22 članice Europske unije, Island, Norvešku, Lihtenštajn i Švicarsku. Uslovi za period ostanka u ovim zemljama ostat će nepromijenjeni.

Prvih šest mjeseci, ETIAS će biti neobavezan, ali poslije toga, postat će obavezno posjedovati ovaj dokument prilikom putovanja.

Kako bi aplicirali za ETIAS, državljani BiH morat će imati jaku internet konekciju i 7 eura da plate aplikaciju. Cijela procedura bit će obavljana putem interneta.

Aplikacija se sastoji od jednostavnih podataka poput imena, datuma i mjesta rođenja, spola, putovnice, nacionalnosti, e-mail adrese i broja telefona. Takođe, morat će navesti podatke o obrazovanju, povijesti zaposlenja, prethodnim putovanjima u EU, zdravstvenom stanju, kao i povijesti kažnjavanja. Morat će odgovoriti i na određena sigurnosna pitanja.

Nakon aplikacije, odgovor ćete dobiti na e-mail. Ako dobijete dozvolu, morat ćete je isprintati i pokazati na ulazu u EU/Šengen zonu.

Prva ETIAS dozvola trajat će tri godine od datuma izdavanja, sve dok se ispoštuje pravilo 90/180 dana boravka u zemlji. Putnici koji putuju iz Crne Gore mogu dobiti i duže dozvole, u trajanju do 10 godina.

ETIAS će posebno uticati na stanovnike BiH koji putuju u Hrvatsku kod rodbine. Srbijanski i crnogorski državljani takođe.

Iako je ETIAS trebao stupiti na snagu u siječnju 2020. godine, EU je odlučila da ga prolongira do 2021. godine kako bi dala vremena svojim institucijama da razrade sustav.

Pored balkanskih zemalja koje nisu u EU, ETIAS dozvolu morat će dobiti stanovnici zemalja Azije, Sjeverne i Južne Amerike, što uključuje čak i putnike iz svjetskih velesila poput Japana, Sjedinjenih Američkih Država, Brazila, Kanade, Australije, Južne Koreje…

Za ispunjavanje aplikacije navodno će trebati samo desetak minuta.

Ako već posjedujete Šengen vizu, ETIAS vam neće biti potreban.

Još uvijek nije poznato hoće li stanovnici Velike Britanije morati posjedovati ETIAS za ulazak u zemlje EU, budući da još uvijek prolaze kroz proces Brexita.

ETIAS se razlikuje od klasične vize zbog toga što ni u jednom trenutku nećete morati ići u ambasadu ili konzulat zemlje u koju putujete, nećete morati davati biometrijske podatke, te se od vas traži mnogo manje informacija.

Svaki putnik, čak i maloljetnik, morat će imati ETIAS ako želi putovati u EU i zemljama Šengena. Ipak, putnici mlađi od 18 godina ne moraju plaćati naknadu od 7 eura prilikom aplikacije.

fokus.ba

Najnovije vijesti

SEMA I PEPO, medvjedići pronađeni kod Kreševa, dom našli u zoo vrtu u Tuzli

Priča o medvjedićima i medvjedici koji su pronađeni u Bjelovićima kod Kreševa polako dobija sretniji završetak. Iako je majka...

Trump zaprijetio zatvaranjem društvenih mreža

Američki predsjednik Donald Trump u srijedu ujutru je zaprijetio da će Republikanci pokušati da zatvore platforme društvenih mreža nakon što je Twitter, po prvi...

VELIKI SEKS SKANDAL U SRBIJI: Bivši dečko fotografirao turbofolk pjevačicu tijekom ‘akcije’?

‘Poludjet će kada vidi da ju je bivši izdao na takav način’, rekao je izvor blizak pjevačici Još jedan seks skandal trese srpsku scenu. Naime,...

Mad Max Split: Bježali policiji bez vozačke, u autu našli i nož

Ludovao je cestom što je dovelo do prometne nesreće, nije imao važeću dokumentaciju niti vozačku, a kod njega je pronađen i nož koji spada...

DODIK: Podržat ćemo odluku o odobravanju sredstava za lokalne izbore

Predsjednik Saveza nezavisnih socijaldmeokrata (SNSD) Milorad Dodik najavio je da će Vlada Republike Srpske (RS) već sutra donijeti odluku da tuži guvernera Centralne banke...

Povezane vijesti