Dragan Turić benzinske pumpe zamijenio suvremenom farmom na Trenici: Budućnost je u poljoprivredi

1334

Unazad godinu novotravnički poduzetnik Dragan Turić imao je lanac benzinskih pumpi u Federaciji BiH, a onda se odlučio da biznis s naftom zamijeni poljoprivrednom proizvodnjom.

Benzinske pumpe zamijenila je suvremena farma u Trenici kod Novog Travnika sa 200 junadi za tov. U objekte i stoku za intenzivni tov junadi uloženo je oko milijun maraka.

Kao što znate, Novi Travnik je nekad bio industrijska sredina. Nakon rata, malo toga je ostalo od nekadašnje industrije. Nama koji smo ostali ovdje u Novom Travniku sada bi na prvom mjestu trebala biti poljoprivreda jer imamo prirodne resurse. Ovo je kraj bogat šumom, mnogi su se počeli baviti obradom zemlje i poljoprivredom, uzgaju maline, ali i uzgojem stoke. Tako sam i ja krenuo. Nisam se više vidio u naftnoj industriji i htio sam napraviti jednu pozitivnu priču u poljoprivredi i uspio sam. Ovo je prva godina. Nisam ranije radio ovaj posao, ispričao je Dragan.

Sve na farmi je po standardima Europske unije, od junadi preko neophodnih mašina za održavanje i prehranu. Potrebe za tovnom junadi postoji jer jedan ciklus od 200 grla može podmiriti tržište srednje Bosne.

Ovim poslom se može ostvariti fina zarada koja otvara prostor za proširenje posla. Ovo je solidan posao kojim se ljudi mogu baviti. Na samoj farmi direktno i indirektno je angažirano devet ljudi, rekao je Turić.